Strategija i organizacija

Zašto mi ne postavljamo zahtjeve (Dio II)

Slijedeći i ostvarujući ciljeve, razvijamo sposobnost postavljanja sve ambicioznijih ciljeva. Potpuno suprotno od reformističkih pokreta koji su skloni raspadu čim se njihovi zahtjevi ispune ili pokažu nerealnim.

Zašto mi ne postavljamo zahtjeve (Dio I)

Društveni pokreti bez zahtjeva nisu politički promašaj niti izraz političke nezrelosti, nego djelotvoran odgovor na ćorsokak u kojem se našao cijeli politički sistem.

Novo ruho starih imperijalista (III): Borba i za prirodu i za društvo ili – propast

Iz teksta: „Istorija društvenih pokreta i borbi nas uči da mora postojati snažna organizacija temeljena na solidarnosti i sposobna pomoći u teškim situacijama koje svaki otpor neminovno donosi; bez toga je svaka radikalizacija borbe jedva išta više od neodgovornog, egzibicionističkog i kratkotrajnog performansa koji oni naranjiviji unutar pokreta najčešće skupo plate.

BOSNA I HERCEGOVINA u zelenoj tranziciji: Novo ruho starih imperijalista (I)

I tu leži najveća opasnost – da vidove kapitalističke ekonomije ušančimo u specifičnim istorijskim periodima, kao da ih upisujemo u spomenar, a da ih previdimo kad se dešavaju nama, u našem istorijskom trenutku. A previd dolazi od suštinskog nerazumijevanja fenomena ekstraktivističke ekonomije - i ne samo.

BOSNA I HERCEGOVINA: Vatre budućnosti u pećima prošlosti

Rudarski uzvik „NE DAMO VAM ĆUMURA!“ bojni je poklič ovog trenutka. Ekološki aktivisti u BiH trebaju ovaj trenutak iskoristiti da zajedno s rudarima započnu radikalnu transformaciju društva bez koje neće biti ni zaštite prirode.

Za Prvi maj – klasna borba

Borbeno nasljeđe Prvog maja probudilo se u Francuskoj, u štrajkovima i protestima koji koriste snagu i moć organizovanog radništva. Ima li nade i za SAD?