KLIMATSKI AKTIVIZAM: Radikalne taktike nisu od juče - a nisu ni tako radikalne

Piše: 

Louise Coyne
Žestokoj kritici taktika borbe klimatskih aktivista u svijetu sklona je čak i omladina, kako se ekipa RiDa osvjedočila u nedavno održanoj diskusiji u jednom bh. gradiću. Neki srednjoškolci podržavaju čak i represivno suzbijanje klimatskih akcija i policijske obračune s aktivistima. Zanimljivo je, međutim, da su i u onome što se smatra zaoštravanjem protesta klimatski aktivisti daleko blaži nego neki prijašnji društveni pokreti koji su istinski transformisali svijet, poput pokreta za ženska prava. No danas se kao militantni osuđuju i benigni napadi na umjetnine, koji samim djelima ne nanose ama baš nikakvu štetu. (A kako izgleda istinski trajna šteta pogledajte na slici – naftna mrlja uslikana u Peruu.)
I
 dok se krize – okoliša, ekonomije, vojnih sukoba – zaoštravaju i prijete opstanku mnogih naroda, pa i čovječanstva uopšte, grupe koje pokušavaju pružiti otpor i promijeniti svijet prinuđene su da se zbog tog otpora pravdaju i da konstantno ističu svoju nenasilnost. @RiD

 

S engleskog prevela: M. Evtov

 

Dvoje demonstranata organizacije Just Stop Oil razbili su staklo na Veneri pred ogledalom. Možda niste znali da ovo nije prvi put da se ova slika Diega Velázqueza u Nacionalnoj galeriji u Londonu nađe na meti aktivista.

U martu 1914. godine sufražetkinja Mary Richardson ušla je u Nacionalnu galeriju s mesarskim nožem u rukavu. Misija joj je bila da u ime ženskih prava „uništi sliku najljepše žene u mitološkoj istoriji“. Sjecnula je Veneru pred ogledalom na pet mjesta.

Ovo nije prvi put da Just Stop Oil preuzima taktiku sufražetkinja. Zapaženo je da se i njihovi raniji napadi na umjetnička djela oslanjaju na čin Richardsonove, recimo ono kad su u oktobru 2022. godine supom od paradajza zasuli [ostakljene, op.prev.] Suncokrete Vincenta van Gogha.

Ali Just Stop Oil koriste i druge taktike sufražetkinja. Na primjer upade na sportske događaje, uključujući teniski turnir Wimbledon. I Ženska društvena i politička unija (Women’s Social and Political Union / WSPU – poznatije kao sufražetkinje) koristila je sportske događaje da bi skrenula pažnju javnosti na svoje ciljeve. Najistaknutiji takav primjer predstavlja Emily Davison koja je 1913. godine prekinula konjsku trku na derbiju Epsom [i u toj akciji izgubila život, op. prev.]

Ove akcije privukle su pažnju medija i tako pitanja za koja se bore dovele u žižu medijskog interesovanja. Grupa Just Stop Oil je na svojim društvenim mrežama potvrdila da su se u napadu na Veneru pred ogledalom oslanjali na sufražetkinje, što možda znači da su usvojili još jednu njihovu taktiku: korištenje drugih pokreta za dokazivanje miroljubivosti sredstava vlastite borbe.

 

Distanciranje

Ima još primjera da se klimatski aktivisti porede sa sufražetkinjama i koriste ih kao simbol hrabrosti i otpora. Demonstranti Just Stop Oila pitali su na jednom maršu u Londonu „da li bi sufražetkinje marširale pločnikom?“ kad im se kaže da se maknu s ulice. Aktivistkinje Extinction Rebelliona (XR) bile su odjevene kao sufražetkinje protestujući ispred suda u kojem se sedam žena suočavalo sa zatvorom zbog nanošenja štete sjedištu banke Barclays.

Međutim, i Extinction Rebellion i Just Stop Oil naglašavaju razliku između svojih i akcija sufražetkinja.

Imajući na umu nasilnije akcije sufražetkinja, kao podmetanje požara u čajanama, željezničkim stanicama i crkvama, Extinction Rebellion Global je svoju posvećenost nenasilju naglasio i na Twitteru 14. aprila 2022. godine: „Sufražetkinje su generalno izbjegavale povređivanje ljudi, paleći kuće samo kad su prazne. XR je posvećen nenasilju.”

Extinction Rebellion i Just Stop Oil sebe nazivaju nenasilnim pokretima i poredeći sebe sa sufražetkinjama uvijek naglašavaju da se WSPU ne može definisati nenasilnim.

Bez obzira na to što je i WSPU uvijek naglašavao da ljudski životi ne smiju biti ugroženi, podmetanje požara i bombaški napadi jesu bili nasilni. Stoga klimatski aktivisti poredeći svoje pokrete s pokretom sufražetkinja uvijek naglašavaju da njihove akcije predstavljaju minimalnu opasnost za javnost. Isti je slučaj i s oštećenjem umjetnina.

Alex De Koning, glasnogovornik Just Stop Oila, u intervjuu za Euronews objašnjava da su sufražetkinje „rezale slike i prilično ih nasilno uništavale“, za razliku od Just Stop Oil koji je „zasuo staklo supom“.

Govoreći za Sky News, De Koning potvrđuje da bi moglo doći do eskalacije i crpljenja „inspiracije iz nekadašnjih uspješnih pokreta“, ali minimiziranjem akcija Just Stop Oila ističe njihovu opredijeljenost da nanesu daleko manje štete nego akcije sufražetkinja.

Njihova remećenja sportskih događaja blaga su u poređenju sa sufražetskom kampanjom podmetanja požara, koja je uključivala uništavanje paviljona za kriket i tribina na trkačkim stazama i golf klubovima.

Upoređujući nedavna dešavanja na Wimbledonu s onim ranijim: 1913. godine je jedna sufražetkinja pokušala podmetnuti požar, ali je na ulazu bila uhvaćena sa zapaljivim materijalima.

Požari su inače podmetani noću, jer je težište bilo na oštećenju imovine, bez ugrožavanja ljudskih života. U svakom slučaju, konfeti i kartonske slagalice koje koristi Just Stop Oil stvarno su ništa u poređenju s upaljačima i parafinom sufražetkinja.

 

Pravdanja kroz istoriju

I Extinction Rebellion i Just Stop Oil koriste imidž sufražetkinja da ukažu na razliku između svojih miroljubivih i onih ekstremnijih akcija iz prošlosti. I tako su primijenili jednu od taktika Emmeline Pankhurst.

Pankhurst je svoje akcije i u govorima i svojoj autobiografiji poredila s akcijama drugih njoj savremenih ličnosti. Jedan od njenih najčešćih prigovora bio je taj da su Edward Carson i drugi alsterski unionisti poticali daleko više nasilja nego ona, a nikad nisu bili zatvoreni.

Pankhurst je vlastitu taktiku prikazivala tako da bi djelovala što miroljubivije. Extinction Rebellion i Just Stop Oil kreću njenim stopama, ironično usvajajući taktiku sufražetkinja, a distancirajući se od njihovog pokreta.

Pankhurst je ukazivala na činjenicu da su prijašnji nasilni pokreti koje su vodili muškarci bivali nagrađivani – za razliku od sufražetkinja koje su bivale hapšene. Extinction Rebellion je učinio isto koristeći sufražetkinje: na Twitteru su uporedili šta je Priti Patel, zastupnica i bivša ministrica unutrašnjih poslova, rekla o klimatskim aktivistima: „sebični, fanatični i istinski opasni“, a šta o sufražetkinjama: „borile se da žene dobiju pravo glasa“.

I Suella Braverman, [upravo smijenjena, op. ur.] ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije, nazvala je demonstrante organizacije Just Stop Oilsebičnim“ nakon njihovog protesta na Wimbledonu. Ako je Just Stop Oil prihvatio nauk Pankhurstove, samo je pitanje vremena kad će i Bravermanki odgovoriti citatom iz govora koji je upravo ona svojevremeno održala u srednjoj školi u Portsmouthu: „Nikad nemojte zaboraviti da su pravo glasa i vama i meni dale – sufražetkinje.“

IZVOR: Conversation

Objavljeno: 06/11/2023.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

16/11/2023