Strategija i organizacija

Tri prijedloga za Fridays for Future

Demonstracije Fridays for Future niko više ne može ignorisati. Da bi zahtjevi demonstranata bili i ostvareni, minhenske ljevičarske organizacije predlažu širenje fronta.

Pages

Kampanje

Katalonija, presjek novog ciklusa borbi

Mobilizacije na katalonskim ulicama označavaju prekid s pokretima koji posljednjih godina djeluju u Španiji, pa i sa samim dugogodišnjim zvaničnim frontom za nezavisnost. Mase se ovoga puta kreću putem izravne konfrontacije s državom.

„Narod hoće pad režima“

Ulice Libana odzvanjaju skandiranjem demonstranata; narod se u cijeloj zemlji pokrenuo kako nije već decenijama. Njihov cilj: srušiti politički i ekonomski sistem koji osiromašuje mnoge dok istovremeno obogaćuje nekolicinu.

Čileanci započeli generalni štrajk protiv mjera štednje

Čile je kolijevka neoliberalizma, još od 1973. godine kad je svrgnut i ubijen predsjednik Salvador Allende. Stotine hiljada Čileanaca koji ovih dana preplavljuju tamošnje ulice obećavaju da će Čile biti i grobnica neoliberalizma.

Svi u štrajk!

Prošle školske godine su za klimatsku pravdu štrajkovali studenti i đaci. Sada Fridays for Future ima ambicioznije planove: generalni klimatski štrajk.

Pages

Problemi

Neoliberalizam i migracije: pogled iz Afrike

Globalne migracije su dio istorije čovječanstva. U naše doba globalne migracije su prije svega dio istorije kapitalizma i njegovih posljedica po ljudske zajednice širom svijeta.

Pages