ALTERNATIVNI KLIMATSKI SAMIT: Dosta laži!

Piše: 

COP26 Coalition
Klimatski samit u Glasgowu ostavlja nešto prostora za nadu – zasnovanu doduše na ponavljanju obećanja. Istovremeno, kako piše britanski analitičar G. Monbiot, američka administracija objavljuje aukcije za ekstrakciju fosilnih goriva u Meksičkom zaljevu i na Aljasci, a Njemačka uništava cijelo jedno selo i okolne šume radi otvaranja rudnika najlošijeg uglja – lignita. Najveći zagađivači planete troše i do petnaest puta više na čuvanje državnih granica od izbjeglica iz krajeva pogođenih klimatskom krizom nego što daju za pomoć najsiromašnijima koji se bore s posljedicama klimatskih promjena. Sve upućuje na to da se ne smijemo osloniti na elite, što je poruka i demonstranata koji su ovih dana protestovali u Glasgowu i koji organizuju alternativni skup. Prenosimo njihove zahtjeve. (@RiD)

S engleskog prevela: M. Evtov

Hitno moramo zaustaviti katastrofalne klimatske promjene. Globalni porast temperature mora biti ograničen na 1,5°C – sve iznad toga znači da klimatske promjene nisu više samo razorne, nego katastrofalne. Iako vlade tvrde da im je cilj zaustaviti klimatske promjene, trenutni planovi su im daleko od kursa potrebnog za postizanje tog cilja.

Ne radi se ovdje samo o broju, nego i o načinu dostizanja cilja. Višestruke krize s kojima se suočavamo neće se riješiti daljnjom eksploatacijom ljudi i ove planete i lažiranjem rezultata. Trenutni cilj Net Zero ne znači nultu emisiju. Vlade i korporacije namjeravaju i dalje zagađivati, prikrivajući to lukavim „karbonskim kompenzacijama“. Trebaju nam zakonske garancije i mjere za postizanje stvarne nule. To znači da nema novih ulaganja u fosilna goriva i infrastrukturu za eksploataciju tih goriva. To znači odlučno NE trgovanju emisijama ugljen-dioksida, ali i rizičnim neprovjerenim tehnologijama koje zemljama i korporacijama omogućuju da nastave zagađivati okoliš.

REORGANIZACIJA SISTEMA: ODMAH ZAPOČNITE PRAVEDNU TRANZICIJU

Potrebna nam je pravedna tranzicija pod vodstvom radništva – reorganizacija sistema radi eliminacije nepravde, siromaštva i nejednakosti.

To znači odmak od industrije fosilnih goriva i ulaganje u obnovljive izvore energije da bi se stvorila pristojna sindikalna zelena radna mjesta i usluge. Reorganizacija sistema se mora fokusirati na primjereno vrednovanje staranja o drugima – od zdravstvene njege do kućnih poslova – koje trenutno obavljaju pretežno neplaćene ili nedovoljno plaćene žene, migranti i nebijelci.

Ali te nove infrastrukture i usluge ne smiju se graditi samo na globalnom Sjeveru dok se na globalnom Jugu crpe resursi i krše ljudska prava. U središtu ove tranzicije moraju biti lokalna i globalna pravda, [koja će se ostvariti] kroz decentralizovane energetske sisteme u vlasništvu naroda, proširenje usluga staranja o drugima, lokalnu proizvodnju hrane, te zeleno i svima dostupno stanovanje i javni prevoz.

GLOBALNA KLIMATSKA PRAVDA: REPARACIJE I PRERASPODJELA DOMORODAČKIM ZAJEDNICAMA I GLOBALNOM JUGU

Klimatska akcija mora uzeti u obzir čija je akumulacija bogatstva kroz istoriju dovela do klimatskih promjena a ko zbog njih najviše trpi. Autohtoni narodi se stoljećima bore s glavnim uzrocima klimatskih promjena. Autohtoni narodi, zajednice na prvoj liniji i globalni Jug ne smiju i dalje plaćati cijenu klimatske krize dok globalni Sjever profitira. Njihovi gubitci i pretrpljena šteta moraju biti pravično nadoknađeni. Svaka zemlja mora smanjiti emisije ugljen-dioksida proporcionalno svom dosadašnjem udjelu u proizvodnji tih emisija – moraju rezati u onoj mjeri u kojoj su emisijama u prošlosti doprinijeli sadašnjoj klimatskoj krizi. Moramo otpisati dugove globalnog Juga svim vjerovnicima, a za preživljavanje onih na prvim linijama klimatske krize bogate zemlje moraju osigurati adekvatno bespovratno finansiranje borbe protiv klimatskih promjena. Moramo zaustaviti gubitak života, sredstava za život i ekosistema koji se već dešavaju diljem svijeta, i to kolektivnim preuzimanjem obaveza za reparacije globalnom Jugu.

IZVOR: COP26 Coalition

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

09/11/2021