VELIKA BRITANIJA: Pobuna u Amazonu

Piše: 

Sophie Squire
Veliku Britaniju uzdrmavaju štrajkovi željezničara. Pobuna se širi i u korporaciji Amazon gdje su uslovi rada sve gori, a plate izjeda nadiruća inflacija. Riječima samih radinka: Ovaj posao polako postaje brzi silazak u pakao, ali većina nas ne može sebi priuštiti da ga napusti.“ Sve je više divljih štrajkova u kompanijama. Sukobi između kapitalista i radnika se zaoštravaju kako jača sveopšta kriza. @RiD

 

S engleskog prevela: M. Evtov

Pobuna u Amazonu ne posustaje – radnici su u prošle sedmice štrajkovali protestujući u centru Bristola BRS1. Radnici su tada napustili radna mjesta prije isteka radnog vremena i na lokaciji BHX1 u Rugeleyju.

Divlji štrajkovi, usporavanje radnog procesa i sindikalni štrajkovi u Amazonovim centrima za isporuku nastavljeni su u nekoliko područja uprkos tome što menadžeri i gazde zastrašuju radnike. Dave [Dave je pseudonim, ime poznato redakciji SW, op.ur.] koji radi u centru za isporuku BHX4 u Coventryju, kaže za Socialist Worker: „Menadžeri su nam govorili da, budemo li protestovali, od trenutka kad napustimo radna mjesta nećemo biti plaćeni.“

Dodao je da menadžeri i taktikom „zavadi pa vladaj“ pokušavaju osigurati da radnici ništa ne preduzimaju.

„Nekim radnicima govore da će biti nagrađeni ako nastave s radom. Nekima daju lakše poslove nego drugima. Naravno da to ljude pogađa.
Očito nas menadžeri pokušavaju natjerati da se borimo jedni protiv drugih umjesto da se borimo za plate.“

Ali uprkos svemu tome, kaže Dave, radnici se i dalje žele boriti jer su uslovi u Amazonu sve gori.

„Ljudi su još uvijek gnjevni. Britanski ogranak Amazona je između januara i juna ove godine zaradio 20 milijardi funti.

Stvari su postale mnogo gore otkako je Jeff Bezos odlučio da se igra astronauta. Novi izvršni direktor nema pojma šta se dešava u skladištima. A taj nedostatak brige jasno se vidi u distributivnom centru u Coventryju:

U srijedu je jedan radnik odvezen kolima hitne pomoći, ali odbor to ne računa kao incident. Ovaj posao polako postaje brzi silazak u pakao, ali većina nas ne može sebi priuštiti da ga napusti.“

 

Plimni talas štrajkova

Kad su prošle sedmice čuli da neće dobiti povećanje satnice veće od 35 ili 50 penija, radnici distributivnih centara u Coventryju i Tilburyju pokrenuli su niz obustava rada i odlazaka s posla.

Sad je u nekoliko skladišta radnicima rečeno da neće dobiti nikakvo povećanje plata. Gnjev zbog ove vijesti brzo se proširio i na druge centre, od Bristola do Leicestera, i prerastao u akciju. Ovog ponedjeljka je u skladištu u Swindonu više od 200 radnika štrajkovalo i protestovalo u kantini.

Jedan od njih kaže:

„Uprava je objavila da neće odobriti povećanje plata ni promijeniti svoju odluku; kažu da nam ne mogu pomoći. Amazon je vrlo profitabilna kompanija i zaslužujemo poštenu platu. Samo 35 penija je gotovo ništa u ovakvoj situaciji. To je 700 funti godišnje, što možda pokrije dvomjesečne račune za energiju. Zabrinut sam jer su stope hipoteka porasle, kao i cijene goriva, namirnica, plina i struje. Imamo porodice – kako da platimo račune?“

U centrima za isporuku u Dartfordu, Tilburyju, Belvedereu, Hemel Hempsteadu, Chesterfieldu i Rugeleyu radnici su ove sedmice „usporavali“ rad.

To znači da su pakovali samo po jedan paket na sat.

Dave kaže da očekuje da će u Coventryju i drugdje nastupiti novi talas gnjeva – kad sljedećeg mjeseca stupi na snagu novo „povećanje plata“:

Kad dođe septembar i vidimo koliko su nas zeznuli s tom „povišicom“ – onda, nadajmo se, zaista počinje.“

Dave i drugi radnici Amazona jasno daju do znanja da ovom korporativnom divu neće više dopustiti da im plaća siću za njihov rad. Radnici moraju nastaviti vršiti pritisak na Amazon, eskalirati štrajkove i pozivati radnike ostalih centara za isporuku da im se pridruže.

Ako bi se radnici Amazona pridružili koordiniranom štrajku vozača autobusa, željezničara, radnika BT-a [nekadašnji British Telecom] i Royal Maila, koji svi imaju mandat za štrajk, poslali bi snažnu poruku gazdama i torijevcima [stranka trenutno na vlasti u Velikoj Britaniji, op.ur.].

IZVOR: Socialist Worker

Objavljeno: 11/08/2022.
FOTO: War on Want

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

16/08/2022