U susret klimatskom samitu: vojske duguju klimatsku odštetu!

Piše: 

Dharna Noor
Vojske proizvode 5,5% svih globalnih emisija stakleničkih plinova. Iako odnedavno više nisu izuzete iz međunarodnih klimatskih sporazuma, izvještavanje o vojnim emisijama nije obavezno za države, tako da se o razmjerama štete tek nagađa – što po globalnu klimu, što po zdravlje zajednica u blizini vojnih baza, pokusnih poligona i u područjima vojnih dejstava.
Prednjače Velika Britanija i SAD - još od industrijske revolucije „arhitekti moderne ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima“. SAD je nasljednica britanske imperije koja je i sama izgrađena na „kapitalu, besplatnoj radnoj snazi i zemlji otetoj kolonizacijom... širom globalnog Juga.“ Inače garant sigurnosti ekstrakcije fosilnih goriva širom svijeta, američka vojska je i najveći svjetski institucionalni emiter stakleničkih plinova i najveći institucionalni potrošač fosilnih goriva.@RiD

 

S engleskog prevela: M. Evtov

 

Britanska i vojska SAD-a zajedno duguju najmanje 111 milijardi dolara odštete zajednicama najviše oštećenim njihovim zagađenjem koje k tome i zagrijava planetu, izračunato je u prvoj studiji ove vrste.

Istraživanje koristi okvir „društvene cijene ugljen-dioksida“ – što je način da se u dolarima procijeni šteta koju napravi svaka dodatna tona ugljen-dioksida u atmosferi.

„Zapanjujući su ekološki troškovi održavanja globalnog vojnog dosega oružanih snaga SAD-a i Velike Britanije”, kaže Patrick Bigger, direktor istraživanja u think-thanku Climate and Community Project i koautor ovog izvještaja.

Po Izvještaju, koji su objavili britanski thinktank Common Wealth i američki Climate and Community Project, dvije vojske su od UN-ovog Pariškog sporazuma 2015. godine proizvele najmanje 430 miliona metričkih tona ekvivalenta ugljen-dioksida, što je više od ukupne emisije stakleničkih plinova prošle godine proizvedenih u Velikoj Britaniji.

Da bi se nadoknadila šteta uzrokovana tim emisijama, američka vojska bi za potrebe međunarodnog finansiranja borbe protiv klimatskih promjena trebala platiti najmanje 106 milijardi dolara, a britanska najmanje 5 milijardi dolara, izračunali su istraživači koristeći jednačinu koju je 2021. godine sastavio istraživač s univerziteta Columbia.
 

Vojno-industrijski kompleksi ne smije biti pošteđeni

Autori kažu da je ova procjena, koliko god bola oči, „ekstremno konzervativna“.

„Htjeli smo steći dojam o minimalnom finansijskom opsegu klimatske odštete koje obje ove zemlje duguju zbog učinaka svojih vojnih operacija“, keže Khem Rogaly, istraživač u Common Wealthu i koautor ove studije. „Ali ovo je stvarno minimum.“

Jedan od razloga: procjene se baziraju na „nejasnim“ i „nepotpunim“ podatcima britanske i vlade SAD-a, budući da ti podatci ne uključuju većinu emisija iz opskrbnih lanaca ovih vojski. Brojke ne uključuju ni podatke iz 2017. i 2018. godine, za koje britanska vojska nije objavila procjene svojih emisija, te iz 2022. godine, za koju SAD još nisu objavile podatke. Vlade ne obračunavaju ni klimatske učinke određenih vojnih aktivnosti, poput – između ostalih – jedinstvenih svojstava goriva mlaznih aviona koja doprinose zagrijavanju.

Velika Britanija i SAD imaju neke planove za ispravljanje posljedica emisija svojih vojnih snaga.

No daleko od toga da se učinak na okoliš koji vrše vojske SAD-a i Velike Britanije svodi na zagrijavanje izazvano emisijama stakleničkih plinova, kažu istraživači. Društveni trošak emisija ne uzima u obzir učinak na zdravlje zajednica u blizini vojnih aktivnosti – od atola Bikini na Maršalovim otocima, gdje su nuklearna testiranja 1940ih i 1950ih izazvala tešku ekološku štetu, preko portorikanskog ostrva Vieques, gdje je američka mornarica decenijama hemijskog zagađivanja znatno povećala rizik od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti među lokalnim stanovništvom, do Iraka, gdje je osiromašeni uran koji je vojska koristila tokom Zaljevskog rata i invazije 2003. godine doveo do široko rasprostranjenih zdravstvenih problema, uključujući i urođene mane kod djece.
 

Ove dvije vojske imaju oko 900 baza u inostranstvu“, kaže Rogaly. „Učinci svih tih vojnih postrojenja širom svijeta izuzetno su ozbiljni kad ih snabdijevate fosilnim gorivima, raščišćavate teren, gradite instalacije za vojne aktivnosti, kontaminirate toksičnim otpadom.”

Basav Sen, direktor za projekte klimatskih politika u thinkthanku Institute for Policy Studies, naziva ovo istraživanje „ključnim“ i kaže:

Ne možemo svoje emisije obračunavati izostavljajući vojno-industrijske komplekse.“

 

Ogroman učinak vojske na okoliš
 

Vojske spadaju u najveće faktore koji doprinose klimatskoj krizi: čine 5,5% svih globalnih emisija stakleničkih plinova, kako pokazuje procjena koju su međunarodni stručnjaci sačinili 2022. godine.

Istraživači nove studije kažu da su se posebno fokusirali na vojske SAD-a i Velike Britanije zato što su one još od industrijske revolucije „arhitekti moderne ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima“.

Industrijska revolucija počela je u Britaniji“, kaže Sen. „Britanija je izgrađena na kapitalu, besplatnoj radnoj snazi i zemlji otetoj kolonizacijom... širom globalnog Juga.“
SAD su, u međuvremenu, „naslijedile Britaniju” postajući najveća svjetska imperijalna supersila, kaže Sen: „Američka vojna moć igra glavnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti da bi se kapitalistička ekstrakcija [fosilnih goriva] mogla neometano odvijati.“

Vojska SAD-a je najveći svjetski institucionalni emiter stakleničkih plinova i najveći institucionalni potrošač fosilnih goriva, prema dvjema odvojenim studijama iz 2019. godine.

Zahvaljujući uspješnom lobiranju SAD-a da se prekomorske vojne aktivnosti ne uključuju u Kyoto protokol, vojne emisije su od 1997. godine izuzete iz međunarodnih klimatskih sporazuma. To izuzeće je u Pariškim pregovorima 2015. godine tehnički uklonjeno, ali izvještavanje o vojnim emisijama nije učinjeno obaveznim.

 

Kako popraviti štetu

U Izvještaju se preporučuje da zajednički doprinos od 111 milijardi dolara ove dvije zemlje uplate u nezavisni fond za siromašne zemlje najizloženije učincima klimatske krize, s tim da najviše pomoći trebaju primiti regije najbliže vojnim infrastrukturama SAD-a i Velike Britanije.

Ta bi sredstva trebala doći iz vojnih budžeta, a obje bi ove zemlje trebalo obavezati da zatvore izvjestan procenat svojih baza, pišu autori. Kažu i da bi ove dvije države trebale stvoriti globalni program vojnog „superfonda“ za plaćanje raščišćavanja na lokacijama bivših baza „kroz direktna plaćanja, transfer tehnologije i obuku za terenske poslove.“

I od SAD-a i od Velike Britanije trebalo bi zahtijevati i sveobuhvatnu reviziju ekološke štete koju su izazvali, kaže se u studiji.

Obje ove vlade trebale bi neke svoje vojne i sektore proizvodnje oružja preusmjeriti fokusirajući se na zelenu proizvodnju, kažu autori. Pri tome su inspirisani iskustvima prenamjene pod vodstvom radnika, poput plana nastalog kad se britanska kompanija Lucas Aerospace 1970ih suočila sa smanjenjem proizvodnje, a radnici predložili prelazak na proizvodnju društveno korisnih proizvoda poput medicinske opreme i toplotnih pumpi.

Prošle godine je Ministarstvo odbrane SAD-a počelo proces rješavanja problema emisija iz lanca snabdijevanja, a 2020. godine objavilo da su svoje emisije smanjili za 23% u odnosu na nivoe iz 2008. godine (mada ni te brojke nisu uključivale visoke zagađivače: brodove, avione i borbena vozila). I britansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je smanjilo zagađenje i „svoju održivost povećalo“ u skladu s planovima Velike Britanije da do 2050. godine u svim sektorima postigne neto nulte emisije.

Ali „ozelenjavanje” vojske uz održavanje postojećih operacija nije dobro rješenje, kažu autori studije.

Problem je nemoguće riješiti 'zelenim' gorivima“, kaže Rogaly. „Ovom zadatku je dorastao samo reparativni program koji obuhvata zatvaranje baza i smanjenje operacija, sanaciju okoliša, finansiranje borbe protiv klimatskih promjena i planove pravedne tranzicije za radnike vojnih industrija.“

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 06/11/2023.

FOTO:  Colin Lloyd - Unsplash

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

12/11/2023