Od novinara – novinarima: Istinsko vanredno stanje je klimatska kriza!

Piše: 

Redakcija Guardiana

S engleskog prevela: M. Evtov

Kad se svijet prošle godine zatvorio, bar je planeta od toga imala velike koristi. Nakon obustavljanja putovanja, emisije su 2020. godine opale za 10%. Ali nismo održali zamah. Kako se ekonomije ponovo otvaraju, očekuje se da će emisije ugljen-dioksida narednih mjeseci premašiti nivo od prije pandemije – ukoliko zemlje ne preduzmu hitne mjere.

Ovo je vanredno stanje.

Kalifornija je na rubu suše i strahuje se da će tokom godine doći do novog vala razornih megapožara. Tropske regije planete uskoro bi zbog rasta temperatura mogle postati nepodobne za život ljudi.

A nedavno istraživanje Guardiana otkriva da tek mali broj većih zemalja ulaže u fondove za budućnost s niskim udjelom emisija.

Guardian je prije dvije godine objavio da će u priči o okolišu ubuduće izbjegavati izraze poput „klimatske promjene“. Govorimo o „klimatskoj krizi“, što je izraz daleko prikladniji urgentnosti situacije. Danas nam se pridružuju i drugi iz novinske branše – organizacije kojima je jasno da je globalna katastrofa već nastupila i da će bez hitnog djelovanja postati nezamislivo gore.

Te organizacije su dio inicijative Covering Climate Now koju su časopisi Columbia Journalism Review i Nation, s Guardianom kao vodećim partnerom, osnovali 2019. godine. Motiv je neodložna potreba za ozbiljnijom novinskom obradom klimatske problematike. Programu Covering Climate Now pridružilo se više od 400 redakcija iz cijelog svijeta – s ukupnom publikom od oko dvije milijarde ljudi.

Uoči 22. aprila, Dana planete Zemlje, Guardian, CCN i partneri počinju objavljivati priče na temu „Proživljavati klimatsku krizu“ kojima će skrenuti pažnju na potrebu hitnog rješavanja klimatske krize. Partnerima koji nemaju izvještače posvećene klimi pružamo mogućnost da prenose članke naših stručnih izvještača. Guardian će zbirku klimatskih priča svojih partnera objavljivati ovdje.

Ovu sedmicu počinjemo zajedničkom izjavom brojnih medija o onome što je već odavno očito: klimatska kriza je već nastupila. Naša izjava je u nastavku. Pozivamo sve kolege iz medija da nam se pridruže.


 


 

Planeta gori. Vrijeme je da novinarstvo uvidi da je klimatska kriza već nastupila.

Ovo je stav nauke, a ne politike.

Hiljade naučnika – među kojima i James Hansen, naučnik (NASA) koji je ovaj problem stavio na tapet davne 1988. godine, te David King i Hans Schellnhuber, prvi je bio savjetnik za nauku britanske, a drugi njemačke vlade – tvrde da se čovječanstvo suočava s „klimatskom vanrednom situacijom“.

Zašto „vanredna situacija“? Zato što su riječi važne. Čovječanstvo mora hitno krenuti u akciju da bi sačuvalo planetu na kojoj se može živjeti. Ukoliko se količina ugljen-dioksida u atmosferi ne smanji, izvanredne vrućine, oluje, požari i otapanje leda koje smo iskusili 2020. godine postaće uobičajeni i „znatan dio Zemlje učiniti nenastanjivim“, kako se upozorava u članku nedavno objavljenom u časopisu Scientific American.

Koristan model predstavlja odgovor medija na Covid-19. Rukovodeći se naučnim saznanjima, novinari su pandemiju opisali kao vanrednu situaciju, bilježili njene razorne posljedice, ukazivali na dezinformacije i govorili javnosti kako da se zaštiti (na primjer maskama).

Jednako se trebamo posvetiti i klimatskoj priči. Kao partneri u Covering Climate Now, globalnom konzorciju od stotina novinskih kuća, uoči 22. aprila, Dana planete Zemlje, predstavljamo novinske izvještaje na temu „Proživljavati klimatsku krizu“. Pozivamo novinare cijelog svijeta da nam se pridruže.

Potpisnici: Covering Climate Now, Scientific American, Columbia Journalism Review, The Nation, The Guardian, Noticias Telemundo, Al Jazeera, Asahi Shimbun i La Repubblica.

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 12/04/2020.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

22/04/2021