Nema neutralnosti: solidarnost s palestinskom borbom za slobodu

Piše: 

Jewish Voice for Peace

S engleskog prevela: M. Evtov

Svjedoci smo prekretnice palestinskog pokreta otpora pred neizrecivim izraelskim nasiljem. Osiona brutalnost s kojom Palestince tretiraju izraelska vojska, policija i svjetina – a što potpomože, orkestrira i ohrabruje izraelska vlada koju finansira, podržava i opravdava vlada SAD-a – zastrašujuća je u svojoj nehumanosti. Reagujući na to nasilje, ustaju Palestinci širom Palestine / Izraela. Naš bol i gnjev rastu sa svakim novim zvjerstvom – i iz dubine užasa poštujemo nepokolebljivost palestinskog otpora.

Jevrejska tradicija kaže da ubiti jednu osobu znači uništiti čitav svijet. Izgovaramo imena ubijenih i mučenih. Izraelska vlada negira humanost Palestinaca na svakom koraku, pa čak i u smrti. Ali mi nećemo. Svojim molitvama i svojim djelovanjem odajemo počast svakoj uništenoj budućnosti.

Ovo čemu svjedočimo nije „sukob“, „okršaj“ ni „rat“ dviju ravnopravnih strana. Ogromni nesrazmjer između moći izraelske vlade i Palestinaca na kojima je iskaljuje sasvim je jasan i očit. Izraelska vlada, koju SAD godišnje vojno pomaže s 3,8 milijardi dolara, kontroliše, komanduje i oduzima palestinske živote i zemlju – od Sheikh Jarraha preko Lydda / Loda do grada Gaze.

Ovo sistematsko ugnjetavanje je odavno planirano. Nakba (na arapskom „katastrofa“) – koja se odnosi na prisilno raseljavanje više od 750.000 Palestinaca – počela je 1948. godine uspostavljanjem Izraela i nikad nije prestala. Izraelska vlada već 73 godine sistematski krade i ruši domove Palestinaca, ilegalno im oduzima zemlju i razdvaja jedne od drugih. Niko nije siguran u ovom sistemu totalnog nasilja nad Palestincima. Osuđujemo katastrofalne gubitke palestinskih života i žalimo gubitak svih života – Palestinaca i Izraelaca.

Mi smo za bezuslovnu posvećenost pravdi, jednakosti, slobodi i dostojanstvu svih ljudi, bez izuzetaka. Da bismo ostvarili budućnost u kojoj su svi sigurni i slobodni, moramo okončati naseljeničko-kolonijalni režim aparthejda izraelske vlade.

Jevreji širom svijeta moraju se zamisliti nad pitanjem palestinske prosvjednice Mariam Afifi: „Želite li da vaša djeca odrastaju braneći stranu ugnjetavača?“ Mi svoj odgovor već znamo: Želimo da naša djeca odrastaju braneći potlačene i boreći se za viziju kolektivnog oslobođenja.

Jevrejske zajednice moraju odlučiti. Hoćemo li prihvatiti budućnost ukorijenjenu u poricanju te i dalje dopuštati da se u naše ime vrše aparthejd, etničko čišćenje i masakr? Ili ćemo se suočiti s teškim istinama i cijelo vlastito sopstvo unijeti u borbu tešuve, popravljanja te štete?

Umjesto šutnje i suučesništva, mi biramo borbu za pravdu. Pridružujemo se Palestincima i rastućem globalnom pokretu podrške za pravo Palestinaca na povratak, kao dio zajedničke budućnosti pravde, jednakosti i slobode za sve ljude.

Pridružite nam se: podržite pokret BDS [Boycott, Divestment and Sanctions / Bojkot, prestanak finansiranja i sankcije] pod palestinskim vodstvom, zahtijevajte prestanak američkog vojnog finansiranja Izraela i pomozite nam da izgradimo jevrejstvo i jevrejsku zajednicu koji se ne svode na cionizam.

IZVOR: Jewish Voice for Peace

Objavljeno: 14/05/2021.
Fotografija: The Forward

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

20/05/2021