„Mi smo vlasnici“: Palestinci odbijaju ustupiti prava na svoju zemlju u Sheikh Jarrahu

Piše: 

Brett Wilkins
U pozadini brojnih aktuelnih priča koje se u medijima smjenjuju gotovo iz sata u sat, nastavlja se borba Palestinaca protiv protjerivanja. Napadi u maju ove godine nisu otjerali ljude iz naselja Sheikh Jarrah. Sada to pokušava Vrhovni sud Izraela koji porodicama nudi „kompromis“ – da u vlastitim domovima ostanu kao stanari i odreknu se prava vlasništva. (@RiD)

 

S engleskog prevela: M. Evtov

U ponedjeljak su palestinske porodice suočene s etničkim čišćenjem svog naselja Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu odbile takozvanu „kompromisnu“ ponudu Vrhovnog suda Izraela, koja bi im omogućila da ostanu u svojim domovima ukoliko kao zakonite vlasnike priznaju izraelsku grupu doseljenika koja im pokušava ukrasti nekretnine.

Prema prijedlogu Izraelskog vrhovnog suda, četiri palestinske porodice i još desetine drugih kojima prijeti prisilno protjerivanje iz područja Sheikh Jarrah, mogu u svom naselju ostati kao „zaštićeni stanari“ koje nije moguće iseliti – ali pod uslovom da kompaniju Nahalat Shimon (desničarska organizacija doseljenika koja datira iz prvih godina cionističke kolonizacije Palestine) priznaju kao zakonitog vlasnika i plaćaju joj godišnju najamninu od 1.500 NIS (465 USD).

Kako je u utorak izraelski novinar Nir Hasson napisao za Haaretz, „problem nije novac nego priznavanje kompanije Nahalat Shimon kao vlasnika. Palestinci to odbijaju. Predstavnici doseljenika zahtijevali su od Palestinaca da izričito priznaju njihovo vlasništvo nad zemljištem na kojem stoje [palestinske] zgrade i da se odreknu budućeg polaganja prava na tu zemlju. Palestinci su to odlučno odbili.”

Implikacije su jasne: „Čim platimo stanarinu za svoje domove, to znači da smo se odrekli vlasništva“, kaže za Middle East Eye Alaa Salayma, koja se suočava s deložacijom iz Sheikh Jarraha. „To ne dolazi u obzir. Mi smo vlasnici ovih kuća.“

Krađa domova

Maltretiranje porodice palestinskog pisca Mohammeda El-Kurda dospjelo je na svjetske naslovnice kad je u maju izraelski doseljenik na video-snimku priznao da im je pokušao ukrasti kuću. El-Kurd je rekao za Middle East Eye: „Mislim da ovaj sistem nikad prema meni neće biti fer ni pravedan“, dodajući da je „cijela ova država osnovana krađom zemlje i krađom domova od Palestinaca“, koji su etnički očišćeni iz onog što je 1948-49. i 1967. godine postalo moderna država Izrael, te tokom rušenja domova i širenja naselja – što i sad traje.

Izrael je 1967. godine prigrabio i okupirao Sheikh Jarrah tokom osvajanja teritorija, uključujući Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jerusalem koji je Izrael 1980. godine ilegalno anektirao. Niži izraelski sudovi potvrdili su planirano protjerivanje Palestinaca iz tog područja.

Međutim, u maju je Rupert Colville, glasnogovornik UN-ovog Visokog komesarijata za ljudska prava (OHCHR), rekao da bi svako protjerivanje iz Sheikh Jarraha „moglo predstavljati ratni zločin“, te citirao zabranu prisilnog premještanja stanovništva pod okupatorskim snagama propisanu Četvrtom ženevskom konvencijom – po kojoj su izraelska okupacija i naseljavanje Palestine protivzakoniti.

El-Kurd je za BBC rekao da su stanovnici pod „velikim pritiskom“ da „s izraelskim doseljenicima postignemo dogovor po kojem bismo iznajmljivali od organizacija doseljenika. Naravno da je to odbijeno.“

„Živjeli bismo ostavljeni na milost i nemilost doseljenika, plaćali stanarinu da bismo živjeli u vlastitim kućama i nosili se s raznim vrstama proizvoljnih politika“, rekao je El-Kurd za Democracy Now! dodajući da Izraelski vrhovni sud odbijanjem da donese presudu o vlasništvu „izbjegava odgovornost“. [...]

Haaretzov Hasson piše: „Na kraju se pravna bitka za Sheikh Jarrah vrti oko jednog pitanja. Je li to jednostavno spor oko nekretnina, kako tvrde doseljenici, ili dio kampanje države koja koristi i službeno (izraelski zakoni, zemljišne knjige, izraelska policija) i neslužbeno oružje (kompanija Nahalat Shimon) da Palestincima oduzme imanja i da to naselje judeizira? [...]”

Otpor

Ranije ove godine su predstojeće protjerivanje porodica iz Sheikh Jarraha i Al-Bustana, kao i istovremeni napadi na vjernike u krugu džamije Al-Aqsa, potakli svjetske proteste i eskalirali izraelske napade i otpor Palestinaca.

U maju su izraelske snage bombardovale Gazu cijelih 11 dana, ubivši 260 Palestinaca, uključujući najmanje 66 djece, a Izraelaca je poginulo 13, uglavnom od palestinskih raketnih napada.

Prošle sedmice je Human Rights Watch optužio izraelske snage da su tokom napada u Gazi počinile „očite ratne zločine“.

Budući da su obje strane u predmetu Sheikh Jarrah odbile ponudu sudija, Izraelski vrhovni sud sad mora donijeti konačnu odluku u ovom predmetu.

Stéphane Dujarric, glasnogovornik Antónia Guterresa, glavnog sekretara UN-a, u ponedjeljak je na redovnoj konferenciji za novinare ovako odgovorio na pitanje o ovoj ponudi: „Naš stav je oduvijek da se svim aktivnostima naseljavanja, uključujući deložacije [i] rušenja, krše međunarodni zakoni.“

U ponedjeljak su slučaj komentarisale i SAD. Ned Price, glasnogovornik State Departmenta, rekao je da se „porodice ne smiju deložirati iz domova u kojima već decenijama žive“.

IZVOR: Common Dreams

Objavljeno: 03/08/2021.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

12/08/2021