KAMBODŽA: Radnike truje spaljivanje odjevnog otpada

Piše: 

Clare Baldwin i Helen Reid
Kad smo već kod bojkota brendova, na koji se ovih dana i kod nas poziva zbog rata na Bliskom Istoku, nije zgoreg podsjetiti se da razloga za bojkot ima poviše i uvijek.
U Kambodži se razbolijevaju radnici ciglana koje radi uštede kao gorivo koriste otpad najmanje 19 međunarodnih brendova - Adidas, Lidl, C&A, Cropp i Sinsay (LPP), Disney, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Walmart, Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Under Armour i Venus Fashion.
Ostaci odjeće često sadrže otrovne hemikalije uključujući klor izbjeljivač, formaldehid i amonijak, kao i teške metale, PVC i smole. Spaljivanjem odjevnog otpada se oslobađaju tvari toksične za ljude, pa i kancerogeni dioksin. Radnici ciglana prijavljuju redovne migrene, krvarenje iz nosa i druge poteškoće. @RiD

 

S engleskog prevela: M. Evtov

 

Razbolijevaju se radnici kambodžanskih ciglana koje kao gorivo koriste otpad najmanje 19 međunarodnih brendova, uključujući Adidas i Walmart, kaže se u izvještaju lokalne grupe za ljudska prava objavljenom u ponedjeljak.

Izvještaj Kambodžanske lige za promociju i odbranu ljudskih prava, poznate po svom francuskom akronimu LICADHO, bazira se na između aprila i septembra obavljenim posjetima 21 ciglani u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže, te u susjednoj provinciji Kandal, kao i na intervjuima sa sadašnjim i bivšim radnicima.

Utvrđeno je da se u sedam pogona spaljivao tzv. pred-potrošački otpad koji uključuje tkanine, plastiku, gumu i druge materijale. Kako je rečeno, ove ciglane su spaljivale odjevni otpad radi uštede na troškovima goriva.

„Nekoliko radnika izjavljuje da im je spaljivanje odjevnog otpada uzrokovalo glavobolje i probleme s disanjem; jedna radnica se posebno loše osjećala tokom trudnoće“, stoji u izvještaju.

Nekoliko brendova, uključujući Primark i Lidl, kažu da to već istražuju.

Ukoliko se uslovima izgaranja ne upravlja pažljivo, spaljivanjem odjevnog otpada se oslobađaju tvari toksične za ljude, a i pepeo može sadržavati i visoke razine zagađivača, prema internom UNDP-ovom istraživanju iz 2020. godine u okviru kojeg se vršilo mjerenje emisija iz kambodžanskih spalionica pri tvornicama odjeće; Reuters je u taj izvještaj imao uvid.

U izvještaju se navodi da te otrovne tvari uključuju dioksine koji mogu uzrokovati rak. UNDP nije odgovorio na zahtjev za komentar na ovaj izvještaj.

Zasebni izvještaj (iz 2018.) britanskih akademika s londonskog univerziteta Royal Holloway navodi da ostaci odjeće često sadrže otrovne hemikalije uključujući klor izbjeljivač, formaldehid i amonijak, kao i teške metale, PVC i smole koje se koriste u procesima bojenja i štampanja.

Radnici ciglana prijavljuju redovne migrene, krvarenje iz nosa i druge bolesti, navodi se u britanskom izvještaju.

LICADHO u svom u izvještaju navodi ove brendove: Adidas, C&A, Cropp i Sinsay (LPP), Disney, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Lupilu (Lidl Stiftung & Co), No Boundaries (Walmart), Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Under Armour i Venus Fashion.

Adidas, koji za proizvodnju koristi 16 tvornica u Kambodži, kaže da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio da li se njihov otpad s odobrenih ruta preusmjerava u ciglane.

Ova kompanija kaže da njihova politika zaštite okoliša u Kambodži nalaže da se sav otpadni materijal od dobavljača odjeće odlaže ili u odobrena i potpuno regulisana postrojenja za pretvaranje otpada u energiju, koja imaju kontrolu kvalitete zraka, ili u centre za reciklažu s licencom vlade.

Lidl kaže da vrlo ozbiljno shvata navode u izvještaju LICADHO-a i da je već započeo istragu, ali da dodatnih informacija nema.

LPP kaže da nije znao da se njihov tekstilni otpad spaljuje u pećima ciglana, te da je kontaktirao svoje agente odgovorne za izdavanje narudžbi u Kambodži. LPP kaže i da početkom 2024. godine planira za svoje agente i fabrike u Kambodži dan podizanja svijesti s posebnim fokusom na upravljanje otpadom.

Primark, čiji proizvodi dolaze iz 20 kambodžanskih tvornica, kaže da već istražuje ovaj problem. Sweaty Betty nije imao komentar na konkretne nalaze, ali izjavljuje da blisko sarađuje s dobavljačima radi osiguranja pune usklađenosti s vlastitim kodeksom ponašanja u oblasti zaštite okoliša.

C&A kaže da se pridržava lokalnih zakona i propisa, a svoje dobavljače prati kroz procjene trećih strana i naknadne posjete vlastitog lokalnog osoblja, te da odmah istražuju sve nepravilnosti.

Tilley Endurables kaže da je „vrlo zabrinut“ nalazima i da radi samo s tvornicama koje su prošle reviziju.

Tilley ističe i da tvornica koja proizvodi njihove artikle ima certifikat WRAP (World Responsible Accredited Production / Globalno odgovorna akreditirana proizvodnja) te da se obavezala na upravljanje otpadom po lokalnim zakonima i međunarodno priznatim standardima. Tilley kaže da je dodatnom istragom utvrdio da ta tvornica za uklanjanje otpada koristi kompaniju koja ima licencu kambodžanskog Ministarstva okoliša, te da nema uvid u to šta se događa s otpadom nakon što se sakupi.

Drugi brendovi nisu odmah odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar. Ni WRAP, kambodžansko Ministarstvo okoliša i tvrtka za prikupljanje otpada Sarom Trading Co. Ltd nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

IZVOR: Reuters

Objavljeno: 20/11/2023.

FOTO: Antoine GIRET on Unsplash

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

22/11/2023