BORBA U DOBA KORONE: Štrajkujte za vlastitu sigurnost na radu

Piše: 

Ryan Bruckenthal
Kako se pokazuje, odgovorom na pandemiju nisu se proslavile ni Sjedinjenje Američke Države, jedna od najmoćnijih i najbogatijih država i svjetska sila. Stanovništvo, i inače u velikom broju lišeno kvalitetne ili ikakve zdravstvene zaštite, sad je na udaru i zaraze i ekonomske neizvjesnosti, a dio radništva koji je u situaciji da zadrži zaposlenje izložen povećanom riziku od zaraze usljed odsustva zaštitnih mjera. Kako se može vidjeti i kod nas, u fabričkim halama se i dalje radi, novinari i dalje rade, rudari su u svojim oknima – a Zakon o zaštiti na radu u Federaciji BiH potiče iz 1990. godine i, na primjer, propisuje kazne za poslodavce u odavno nepostojećoj valuti, a pojedini su mu pravilnici iz 1950ih.
Ovaj članak nam govori da upravo u ovakvoj situaciji ne treba odustati od organizovane borbe za bolje uslove rada – baš naprotiv. (@RiD)

S engleskog prevela i priredila: M. Evtov

Usred smo najgore zamislive krize javnih zdravstvenih sistema. Mnogi bi se vjerovatno najradije pokrili jastukom preko glave i sačekali da negdje neki stručnjaci iznađu odgovor na koronavirus.

Ali stvari stoje tako da se radnici moraju boriti za pravedna rješenja čak i za vrijeme pandemije, baš kao i u normalnijim vremenima. A upravo su to u New Yorku uradili nastavnici, studenti i roditelji, pokazujući da organizovana radnička klasa može itekako spremno reagovati na krizu.

Vremena za gubljenje očito nema – budući da tolike neesencijalne industrije ostaju otvorene i toliki se radnici suočavaju s opasnošću. U New Yorku su se prosvjetni radnici tome oduprli i – pobijedili, spasivši bezbroj života. […]

U pokušaju obuzdavanja pandemije koronavirusa zatvorene su škole, preduzeća i javne površine u brojnim četvrtima, gradovima i državama SAD-a, ali New York City i njegov gradonačelnik Bill de Blasio nisu slijedili taj primjer. Što znači da je oko 1.400 javnih škola u New Yorku ostalo otvoreno, te preko milion učenika i gotovo 100.000 nastavnika izloženo riziku da se zaraze i prenesu virus na svoje porodice, prijatelje i susjede.

Javne škole i njihovi radnici održavaju u funkciji čitav NYC. S obzirom na izuzetnu slabost mreže socijalne sigurnosti, zadatci te mreže spadaju na pleća školskih radnika: ishrana, zdravstvena zaštita, savjetovanje o mentalnom zdravlju i briga o djeci radničke klase. Pravdajući odluku da javne škole ostavi otvorene, De Blasio je priznao njihovu ključnu ulogu u životu NYC-a: Ko će, upitao je gradonačelnik, brinuti o djeci zdravstvenih radnika koji se na prvim linijama fronta bore protiv pandemije?

S obzirom na prijetnju koju takva inercija predstavlja milionima učenika, te školskih radnika i njihovih porodica, nastavnici su – širom grada – uzeli stvar u svoje ruke. […] Uposlenici škole u Bronxu [u kojoj je bio potvrđen slučaj zaraze a nastava ipak nastavljena] dogovorili su se da ne dođu na posao, a i učenici su – organizovani preko društvenih mreža – slijedili njihov primjer.

I nastavnici jedne srednje škole na Manhattanu već su razgovarali o potrebi da sami nešto preduzmu, te se odmah javila ideja o masovnom odlasku na bolovanje. Jedna nastavnica, inače delegatkinja sindikata, kaže: „[…] Shvatili smo da kao prosvjetni radnici moramo nadoknaditi propuste gradonačelnika.“

Prosvjetari su, po njenoj tvrdnji, postali samopouzdaniji čim im je postalo jasno da mogu djelovati s postojećih pozicija, unutar svojih škola. Prosvjetari i članovi sindikata komunicirali su e-mailovima i na sastancima, a u četvrtak se i pojavili na poslu, ali je već u petak cijela škola otišla na bolovanje – i to s podrškom učenika i roditelja.

Dok su prosvjetni radnici organizovali dogovore i akcije u vlastitim školama, članovi sindikata su […] radili na konsolidaciji akcije na nivou grada. Aktivisti odbora za socijalnu pravdu, koji djeluje u okviru sindikata njujorških prosvjetara, pružili su platformu za objavu priča radnika ovih dviju škola, kao i savjeta ostalim radnicima i školama.

Svjesni da ni grad ni gradonačelnik neće promijeniti stav bez kolektivne akcije prosvjetara, ovi aktivisti su prošle subote pozvali na organizovanu akciju kojoj se odazvalo više od 400 nastavnika širom New Yorka – odmah otišavši na bolovanje. Utom se angažovala i relativno nedavno formirana ali rastuća mreža „Prosvjetari za Bernieja“ koja je vijest o akciji brzo proširila u škole diljem New Yorka.

Vijest se proširila za samo nekoliko sati, a školski radnici se odmah bacili na izradu planova za svoje škole – sve pod budnim okom gradskih i državnih medija. Bilo je nastavnika koji su se plašili da će im ova akcija ugroziti posao budući da u državi NY Taylorov zakon zabranjuje štrajk radnika javnog sektora, ali organizatori su uvjerili i kolege i učenike da je akcija opravdana i pravno i moralno s obzirom na prijetnju javnom zdravlju i sigurnosti. Osvjedočivši se da su prosvjetari spremni na zatvaranje najvećeg školskog distrikta SAD-a, sindikalno rukovodstvo je gradonačelniku uputilo agresivnije zahtjeve. […]

Svjesni krize, sindikalisti i aktivisti su brzo preuzeli vodstvo sindikata. Na kraju su sindikalno rukovodstvo, Gradsko vijeće i guverner države NY pozvali čitav New York City da zatvori sve škole. Ali su gradonačelnika na to nesumnjivo primorali pojedinačni odlasci na bolovanje prosvjetnih radnika i mogućnost da to isto masovno urade i njihove kolege.

Prošli vikend nije imao veze s tipičnim radničkim štrajkom ni sa sindikalnom borbom – nastavnici su sad dio opšte mobilizacije za očuvanje školskog sistema NYC-a – kako bi i usred pandemije i ekonomske krize nastavio pružati usluge čitavom milionu mladih.

Svi koji su otišli na bolovanje i aktivisti odjela za socijalnu pravdu bili su svjesni da nije dovoljno jednostavno zatvoriti škole. Budući da javne škole služe kao glavna socijalna mreža za sve radnike New Yorka, Grad je trebao iznaći plan za slučaj vanrednog stanja.

[…]

Zato su se prosvjetari i organizovali oko zahtjeva da Grad osigura hranu, sklonište i usluge učenicima i porodicama najteže pogođenim krizom. Utom su se i zdravstveni radnici solidarno pridružili zahtjevu za zatvaranje škola, zahtijevajući politiku brige o djeci koja će zdravstvenim radnicima omogućiti da ostanu na svojim radnim mjestima.

U NYC-u je ovog vikenda izvojevana bitka, ali je ta pobjeda gorka jer ovaj grad, zemlja i svijet tonu u sve dublju krizu. Ove sedmice se školama širom grada prosvjetari prijavljuju za „virtualnu nastavu“, za koju se ne zna koliko će trajati. No čak je i osoblju one škole iz koje se više osoba našlo u karantinu zbog potencijalnog kontakta s osobom zaraženom virusom Covid-19 rečeno da se uskoro jave na dužnost.

Ovu pandemiju trenutno ne možemo potpuno zaustaviti, ali organizovana radnička klasa ima snage da osigura barem dvije stvari. Prvo, da preduzme korake za obuzdavanje širenja virusa, naročito kad se ti koraci suprotstavljaju kapitalu koji brine isključivo za profit. Drugo, da osigura da svaki član društva dobije resurse potrebne da prebrodi ovu krizu i pripremi se za ono što dolazi nakon nje, a što je po svemu sudeći – još jedna kriza. A te resurse u neophodnoj mjeri mogu obezbijediti samo masovna intervencija i snažna socijalna država.

Prosvjetni radnici su u New Yorku spasili bezbroj života, a sve dok se ova kriza produbljuje, upravo će radnici spašavati živote širom zemlje i svijeta. Nemamo taj luksuz da se prestanemo organizovati usred ove pandemije.

IZVOR: Jacobin

Objavljeno: 18/03/2020. 

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

25/03/2020