VODA – zajedničko dobro cijelog svijeta

Piše: 

Nina Lakhani i Oliver Milman
UN-ova konferencija o vodi završena je 24. marta u New Yorku s puno apela za djelovanje, ali bez obavezujućih dogovora. Kako je rekao jedan od učesnika, bio je to „vrlo birokratski događaj na kojem su se mogle čuti samo vlade, privatne kompanije i velike nevladine organizacije“. Učesnici su se usaglasili da se voda mora smatrati globalnim zajedničkim dobrom koje se mora i zajednički štititi u interesu svih naroda.
Četvrtina svjetske populacije još uvijek nema pristup sigurnoj pitkoj vodi, a polovina ih nema osnovne sanitarne uslove. Sadašnjim tempom se univerzalni pristup čistoj vodi i sanitarnim uslovima neće dostići ni decenijama nakon 2030. godine.
Ciljevi se ostvaruju sporo zato što iz bogatih zemalja nema finansijske pomoći – koja je od bespovratnih sredstava pretvorena u kredite, te zato što nema političke volje ni integrisanog pristupa problemu vode.

S engleskog prevela: M. Evtov

UN-ova konferencija o vodi, prva u gotovo pola stoljeća, završena je 24. marta u New Yorku s puno apela za djelovanje, ali bez obavezujućih dogovora. Svijet će dobiti novog UN-ovog predstavnika za vodu i novi panel naučnika, a redovno će se pratiti aktivnosti na realizaciji novog Akcionog programa za vodu.

Organizatori smatraju da je i samo održavanje konferencije značajno, ali nedovoljno. Manjka finansijskih sredstava i informacija, a bez obavezujućeg međunarodnog sporazuma biće teško natjerati vlade, industriju i finansijske institucije da preuzmu odgovornost.

Postignut je ipak dogovor o tome da se voda mora smatrati globalnim zajedničkim dobrom koje se mora i zajednički štititi u interesu svih naroda, kao i o tome da je voda pitanje svih pitanja koje se mora tretirati kao povezano s klimatskom krizom i drugim nagomilanim globalnim problemima.

Više od 100 stručnjaka za vodu – iz istraživačkih institucija i grupa civilnog društva s pet kontinenata –poslalo je u petak generalnom sekretaru UN-a pismo u kojem ovu konferenciju kritikuju zbog nedostatka „odgovornosti, strogosti i ambicije”, tvrdeći da prijeko potrebnu pravedniju, otporniju i održiviju budućnost vode nije moguće osigurati bez naučne strogosti i obavezujućih sporazuma.

Pokušaj da se jedan od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo suočava riješi dobrovoljnim obavezama i rješenjima zasnovanim na polovičnim dokazima isto je kao se pucnjavi suprotstaviš nožem – naprosto nije dovoljno dobro i predstavlja izdaju svjetske sirotinje koja snosi najveći teret krize s vodom”, kaže Nick Hepworth, izvršni direktor Water Witnessa.

Charles Iceland, globalni direktor za vodu pri Institutu za svjetske resurse, kaže da je samo oko trećina ovih najava „dramatična promjena“ koja bi u krizi s vodom mogla donijeti neko poboljšanje. „Mislim da je dobrovoljno preuzimanje obaveza dobro za početak. Ali u svakoj toj dobrovoljno preuzetoj obavezi treba da stoji koliko je novca dostupno za ispunjavanje obaveza, a većina je to mjesto ostavila praznim.“

„Trebamo Pariški sporazum za vodu na globalnom nivou, trebamo planove za vodu u svakoj državi, trebamo regionalne planove za vodu za svaki zajednički sliv i vodonosnik“, dodaje Iceland.

Trenutno se samo 3% finansijskih sredstava posvećenih klimatskim promjenama usmjerava na svjetske vodne sisteme, iako se oko 90% učinaka klimatskih promjena odnosi na vodu – koje ima ili previše ili premalo ili je previše prljava. Prema istraživanju Pacifičkog instituta, kako se posljednjih godina izvori vode smanjuju, tako sve više rastu konflikti oko vode, uključujući brojne interne sporove između urbanih i ruralnih stanovnika, te stočara i zemljoradnika.

(Ne)rješavanje problema

Konferenciji je prisustvovalo gotovo 7.000 ljudi, samo što su privatni sektor i globalni Sjever bili daleko zastupljeniji nego stručnjaci i zajednice s globalnog Juga najviše pogođene krizom vode – mnoge od njih nisu mogle prisustvovati zbog problema s vizama i finansijama. Konferenciji je prisustvovalo svega desetak svjetskih lidera, a nije bilo ni velikih protesta ni mnogo aktivista koji bi prozvali licemjerje vlada i biznisa.

Mana Omar, aktivistkinja Fridays for Future Africa, jedna je od rijetkih koja je dobila vizu. „Kao mlada osoba bez veza s nekom velikom organizacijom, nisam ni imala priliku da iznesem iskustva svoje zajednice”, kaže ova dvadesetosmogodišnjakinja iz bezvodnog kenijskog okruga Kajiado, gdje se djevojke i žene iz stočarskih starosjedilačkih zajednica suočavaju sa sve većim rodno zasnovanim nasiljem jer ih suša prisiljava da u potrazi za vodom putuju sve dalje. „Program djelovanja u vezi s vodom trebao bi uključivati različita iskustva, ali tu nedostaje previše zajednica i nema nikakvih pravnih obaveza, pa kako da pozivamo države na odgovornost?“ dodaje Omar.

(Iz krugova organizatora navodi se da UN nije bio svjestan da je bilo ikakvih problema s pristupom.)

Konferencija se nije bavila ni nasiljem i prijetnjama s kojima su suočene zajednice koje svoje sve malobrojnije i slabije izvore vode pokušavaju zaštititi od rudarenja, industrijske poljoprivrede i drugih zagađujućih industrija.

Ovo je vrlo birokratski događaj na kojem su se mogle čuti samo vlade, privatne kompanije i velike nevladine organizacije“, kaže tridesetčetvorogodišnji Juan Gabriel Martinez, branitelj zemljišta i voda svoje zajednice, koja u kolumbijskom Manizalesu trpi napade naoružanih milicija.

Četvrtina svjetske populacije još uvijek nema pristup sigurnoj pitkoj vodi, a polovina ih nema osnovne sanitarne uslove – što je jedan od ciljeva održivog razvoja do 2030. godine. Ovi ciljevi se ostvaruju sporo zato što iz bogatih zemalja nema finansijske pomoći – koja je od bespovratnih sredstava pretvorena u kredite, te zato što nema političke volje ni integrisanog pristupa problemu vode. Sadašnjim tempom se univerzalni pristup čistoj vodi i sanitarnim uslovima neće dostići ni decenijama nakon 2030. godine.

Napomena: Članak je skraćen i priređen za objavljivanje na RiDu.

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 25/3/2023.
FOTO: un.org

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

27/03/2023