VODA! Wall Street počinje trgovati vodom

Piše: 

Rosie Frost
Vode na svijetu ima sve manje, a sada se pojavljuje kao predmet trgovine na Wall Streetu, najpoznatijoj burzi svijeta. Budući ugovori o crpljenju vode nude se kalifornijskim farmerima kao rješenje problema klimatske krize i prekomjernog crpljenja. Svjetski finansijski špekulanti tako su iznašli način da unovče krizu koja prijeti da u bliskoj budućnosti pohara svijet – sušom, oskudicom, bolestima pa i ratovima. Pretvaranjem vode u robu neće se uspostaviti nužna ravnoteža u prirodi, nego će profit šačice mogula diktirati raspodjelu planetarnih zaliha vode.
Ako mislite da će ovaj dio svijeta biti pošteđen problema s vodom, podsjećamo da voda u Lukavcu već sad nije za piće, da je Sarajevo godinama trpilo redukcije kakve sad trpi Goražde, da Bihać počesto ima problema s kvalitetom vode… A naše vlasti na sve to odgovaraju nebrigom, bjesomučnim crpljenjem i zagađivanjem vode, pa čak i nedavnim pregovorima o prodaji koncesija za komercijalnu eksploataciju vode stranim kapitalistima, konkretno iz zemalja Zaljeva. (@RiD)

 

S engleskog prevela: M. Evtov

Prijetnja budućnosti u kojoj voda nije dostupna posebno je akutna u Kaliforniji (SAD) gdje su ove godine rekordno visoke temperature i neukrotivi šumski požari napravili pustoš.

Ako vas slike narančastog neba i goruće šume nisu mogle uvjeriti da klimatske promjene predstavljaju ozbiljan problem ove američke države, Wall Street uskoro počinje trgovati terminskim ugovorima o vodoopskrbi Kalifornije.

Terminski (ili budući) je ugovor o kupovini ili prodaji imovine, poput vode, u određeno vrijeme u budućnosti, a po već dogovorenoj cijeni. U istoriji se terminski trgovalo recimo naftom, plemenitim metalima i hranom.

Mogućnost trgovanja ugovorima za kalifornijsko tržište vode lansiraće kasnije ove godine CME, najveća svjetska burza terminskih ugovora. Svaki ugovor predstavljao bi 10 kubnih stopa vode (12334.8 m3) tj. količinu vode potrebne da se jutro zemlje (ral) pokrije do dubine od jedne stope vode.

Za nas koji koristimo metrički sistem: to je količina potrebna da se 4.047 kvadratnih metara tla pokrije s oko 30 cm vode.

„Budući da se očekuje da će se do 2025. godine gotovo dvije trećine svjetske populacije suočiti s nestašicom vode, oskudica vode predstavlja rastući rizik za preduzeća i zajednice širom svijeta“, objašnjava Tim McCourt, šef globalne CME-ove uprave za dioničke indekse i alternativne investicijske proizvode.

Voda kao roba

Klimatski stručnjaci odavno upozoravaju da širom svijeta raste napetost zbog nestašice vode. Potreba za vodom mora se uravnotežiti između opskrbe domaćinstava, proizvodnje energije i navodnjavanja usjeva koji nam osiguravaju hranu.

Ne uspostavi li se ta ravnoteža kako treba, ili zalihe vode postanu preniske, to potencijalno može prerasti u nasilje, a ratovi oko vode mogli bi postati stvarna mogućnost.

Oni koji podržavaju uvođenje terminskog tržišta za vodu tvrde da to „može pomoći u efikasnijem usklađivanju ponude i potražnje ovog vitalnog resursa“.

U Kaliforniji se trenutno 40% vode koristi za navodnjavanje preko 3,5 miliona hektara usjeva. CME kaže da će terminski ugovori farmerima i ostalim poljoprivrednim preduzećima u ovoj državi omogućiti da čak i u slučaju nestašice imaju vodu po garantovanoj cijeni.

CME dodaje da bi preduzećima koja ne mogu funkcionisati bez vode kupovina terminskih ugovora pomogla u upravljanju rizicima od klimatskih promjena.

IZVOR: Euronews

Objavljeno: 25/09/2020.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

15/10/2020