VODA! Kineskoj kompaniji odobreno crpljenje vode u sušom pogođenom Queenslandu

Piše: 

Ben Smee

UVODNIK: U Australiji su požari poharali teritoriju veličine Bosne i Hercegovine, a brojna područja trpe strašnu sušu i nestašicu vode. Australske vlasti, međutim, ne prestaju izdavati koncesije za crpljenje vode u komercijalne svrhe. Baš kao što ni vlasti Kantona Sarajevo tokom velike suše 2017. godine (i višemjesečnih redukcija vode u većem dijelu grada) nisu ni pokušale suspendovati koncesije, ili barem zabraniti crpljenje kompanijama koje su vodu crpile bez koncesionih ugovora i bez plaćanja. U oba slučaja se vlasti rukovode istim rezonom – da je profit privatnika uvijek preči od ljudi. (@RiD)


S engleskog prevela: M. Evtov

U sušom teško pogođenom južnom Queenslandu, gdje mještani opstaju na sljedovanjima vode i zajednicama prijeti ozbiljna opasnost od suše, kineska kompanija Joyful View dobiva odobrenje za pokretanje komercijalne operacije iskopavanja vode (96 miliona litara godišnje).

Regionalno vijeće Southern Downsa izdalo je prošle sedmice kompaniji Joyful View Garden Real Estate Development Resort Resort Pty Ltd. dozvolu da pokrene pogon za vađenje i distribuciju vode u Cherrabahu, velikom zemljišnom posjedu u dolini Elbow, blizu granice Queenslanda i Novog Južnog Walesa.

Dan nakon toga Vijeće uvodi ekstremnu restrikciju vode u obližnjim gradovima Warwick i Stanthorpe, ograničavajući im dnevnu potrošnju na 80 litara po stanovniku.

Očekuje se da će Stanthorpe u roku od nekoliko sedmica ostati bez pitke vode.

Građani Cherrabaha izjavljuju za australijski Guardian da na njihovim imanjima već više od godinu dana nema pouzdane vodoopskrbe, te da vodu redovno dovoze cisternama. Izvjestan broj stočarskih farmi već je izmjestio svu svoju stoku.

„Ne razumijem kako je ovo dozvoljeno“, kaže jedan stanovnik. „Odvođenje vode iz plitkih vodonosnika utiče na našu dugoročnu održivost.“

Kineski investitori Wenxing i Wenwei Ma krajnji su vlasnik preduzeća Joyful View koje je svojevremeno na ovoj istoj lokaciji namjeravalo graditi veliko luksuzno odmaralište, ali je 2016. godine povuklo prijedlog nakon što su iskrsle teškoće građevinske i ekološke prirode (npr. ugroženost opstanka lokalne populacije pjegave torbarske mačke).

Vlada Queenslanda je dozvolu za ekstrakciju vode na ovom lokalitetu prvi put izdala 2008. godine, a onda ju 2016. godine produžila omogućujući kompaniji Joyful View da iz vodonosnog sloja pumpa 96 miliona litara godišnje sve do 2111. godine – još 92 godine! Dokumenti Vijeća pokazuju da kompanija Joyful View planira vodu flaširati u postrojenju na Zlatnoj obali (Gold Coast).

Lokalni list Southern Free Times izvještava da su vijećnici koji su na sastanku 18. decembra glasali za izdavanje ove dozvole izjavili da oni nemaju moć regulisanja ekstrakcije podzemnih voda, što je odgovornost države.

Zamjenik gradonačelnika Jo McNally navodno je na tom sastanku rekao da je Vijeće svjesno da mnogi lokalni vlasnici vodu crpe sa svojih nekretnina i prodaju je van regije, ali da Vijeće ne može učiniti ništa da to zaustavi.

Mještani koji se ovome protive rekli su za australijski Guardian da ih oživljavanje prijedloga za ekstrakciju vode iznenađuje budući da je ranija verzija ovog plana povučena 2018. godine, na prijedlog Vijeća.

Vijeće o novoj prijavi nije ni provodilo konsultacije budući da se oslanjalo na prijave koje su zabrinuti stanovnici podnijeli tokom 2018. godine.

„Suša je ove godine očito deset puta veća“, kaže jedan stanovnik.

Mještani su cijele protekle godine podnosili prijave o primjetnim uticajima suše i očito sniženom nivou podzemnih voda.

„Ja živim u neposrednoj blizini dotičnog područja i zavisim od potoka, izvora i plitkih bunara... A niko me nikad nije pitao ni o kakvim dugoročnim posljedicama“, kaže Ben Usher, vlasnik imanja Eagle View.

„Situacija se već odavno mijenja. Sa sve većom nestašicom vode, naša je opskrba sve više sporadična. Ja se više ne mogu pouzdati u bunar na svom imanju i vodu redovno dovozim cisternama.“

Drugi ovdašnji stanovnik, Paul Keogh, kaže: „Opskrba vodom je ovdje postala krajnje nepouzdana. Ne znam da li je tome uzrok sama bušotina Cherrabah ili generalno klimatske promjene. Bez obzira na to šta je u pitanju, mi više nemamo opskrbu vodom kakvu su imale generacije prije nas, tako da sad bilo kakvo raspoređivanje vode… treba ograničiti u skladu s njenom trenutnom dostupnošću.”

Studija (iz 2009. godine) o tome da li je kontinuirano crpljenje vode iz vodonosnika u Cherrabahu dugoročno održivo, na koju se vlada Queenslanda oslanjala pri produženju dozvole za ekstrakciju vode, izaziva duboke nedoumice.

Zaključak te studije bio je da su „podaci o nadopuni nedovoljni“ da bi se održivost vodonosnog sloja jamčila na duže od godinu dana, te da postoji „rizik“ da vodonosni sloj presuši u vrijeme slabih padavina.

Joyful View je ove godine naručio drugo istraživanje koje nije javno objavljeno, ali ga je izvještaj Vijeća donio u sažetom obliku. U tom sažetku se tvrdi da će uticaj na vodni resurs okolnih imanja biti minimalan. Priznaje se, međutim, da je testno crpljenje bilo „izuzetno izazovno za analizu“ i da autori studije nisu ni pokušali modelirati dugoročno crpljenje vodnog resursa zato što ono ne bi bilo pouzdano.

Plan naglašava da bi Stanthorpe mogao presušiti u roku od nekoliko sedmica i da se vještačko jezero Storm King [odakle se osigurava voda za Stanthorpe] već snabdijeva dodatnim zalihama, te da će čak i vodne rezerve Warwicka (koje se koriste i za podršku Stanthorpea) biti iscrpljene do sredine 2020. godine ukoliko ne bude znatnijih kiša.

Dosad ni Vijeće ni Joyful View nisu odgovorili na poziv da komentiraju ovaj slučaj.

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 27/12/2019.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

08/01/2020