Vakcinalni imperijalizam bogatog Sjevera planete

Piše: 

Nina DeMeo i Otto Fors
Bogati dio svijeta gomila vakcine i planira cijepljenje stanovništva i trećom dozom dok u Africi mnoge zemlje ni do kraja ove godine neće vidjeti iole značajnije količine vakcina. Svima je jasno da se pandemija ne može zaustaviti bez planetarno masovne vakcinacije, ali je ipak presudan profit: bogati se ne namjeravaju odreći patenata i dopustiti da proizvodnja vakcina otpočne u zemljama koje za to imaju kapacitete. Zbog tog kapitalističkog rezona bujaju i teorije zavjere, ali i mutacije virusa među ogromnim brojem nevakcinisanih širom svijeta. (@RiD)

 

S engleskog prevela: M. Evtov
 

Delta, izuzetno zarazna varijanta koronavirusa, hara Afrikom u smrtonosnom trećem valu pandemije. U posljednjih mjesec dana širom ovog kontinenta zabilježen je porast od 80% zaraženih, a samo Južna Afrika prijavljuje više od 14.000 novih slučajeva u jednom danu. Uprkos činjenici da je manje od 2% Afrikanaca potpuno cijepljeno, bogate zemlje poput SAD-a za svoje stanovništvo planiraju pojačanje imuniteta trećom dozom vakcine i, u zapanjujućoj demonstraciji vakcinalnog imperijalizma i kapitalističke iracionalnosti, nastavljaju gomilati doze.

Aktuelni val je dosad najsmrtonosniji u Africi i uništava već iscrpljene ekonomije i izglede za oporavak ovog kontinenta. U 54 afričke zemlje zabilježeno je više od 7,4 miliona zaraženih i 187.000 smrtnih slučajeva, ali istraživači vjeruju da je stvarna brojka mnogo veća. Zdravstveni sistemi su od prije zapostavljani i nedovoljno finansirani, te su preopterećene bolnice na ivici opstanka, bez medicinskog kisika i drugih ključnih potrepština.

Nedavni skok broja zaraženih i smrtnih slučajeva na ovom kontinentu uzrokovan je, između ostalog, i izuzetno niskom stopom vakcinacije. Dok je više od polovine svih Amerikanaca i Evropljana potpuno vakcinisano, vakcinisanih Afrikanaca je samo 2%. Iako je zemljama u ovoj regiji Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prvobitno postavila cilj da do kraja ove godine vakcinišu najmanje 40% svojih populacija, po sadašnjoj stopi gotovo 70% afričkih zemalja ulazi u 2022. godinu s manje od 10% stanovništva cijepljenog protiv Covida-19. Neke zemlje možda neće ni vidjeti vakcine sve do 2023.

Za to vrijeme Evropske zemlje i SAD planiraju svom stanovništvu pružiti dodatnu zaštitu od varijante Delta. Drugim riječima, dok većina Afrikanaca očajnički vapi za prvom dozom vakcine, ljudima u bogatim zemljama uskoro će biti ponuđena i treća.

Umjesto globalne pravde – globalna šprdnja

SZO je oštro kritikovala ovakvu situaciju. Matshidiso Moeti, regionalna direktorica SZO-a za Afriku, kaže da se ove bogate nacije „sprdaju sa pravednošću raspodjele vakcina“, posebno nakon otkrića da je izvjestan broj vakcina Johnson & Johnson uvezen u Evropu iz Južne Afrike. SZO poziva bogate zemlje da ne gomilaju doze vakcina nego da se fokusiraju na to da siromašnijim zemljama pomognu da dostignu visoke stope vakcinacije globalnog Sjevera.

SZO, Ujedinjeni narodi i ostala relevantna tijela sasvim opravdano upozoravaju: nejednakost pristupa vakcinama je neodgovorna, a doze koje se koriste kao pojačivači za bogate uzimaju se iz zaliha koje bi trebalo koristiti za davanje prve doze ljudima u siromašnijim zemljama, na afričkom kontinentu i drugdje. Bez vakcina će ove zemlje ne samo uvijek iznova doživljavati tragične skokove broja zaraženih i smrtnih slučajeva, nego i podnositi katastrofalne ekonomske posljedice. Istraživači već izvještavaju da će Covid-19 afričkim ekonomijama nanijeti daleko veću štetu nego druge nedavne krize, uključujući globalnu recesiju 2008. i epidemiju ebole 2014. godine. Iako se SAD i ostale bogate zemlje oporavljaju od posljedica pandemije, nejednakosti između globalnog Sjevera i Juga sve su dublje jer se afričke zemlje bore za povratak u normalu sve vrijeme ostajući pod čizmom zapadnog imperijalizma.

Iracionalnost kapitalizma

Međutim, i izjave SZO-a zvuče šuplje i cinično. SZO poziva bogate zemlje da podijele vakcine s globalnim Jugom, ali ih ne poziva na ukidanje patenata za vakcine, što je jedina mjera koja zaista može okončati nestašicu. SZO je sastavni dio sistema kojem su megaprofiti farmaceutskih kompanija važniji nego ljudski životi.

Nejednakost u pristupu vakcinama znači i pogoršanje lokalnog prenosa virusa Covid-19, što će izazvati nove mutacije – možda još zaraznije od varijante Delta i otpornije na postojeće vakcine. Ovo dovodi u opasnost cijelo čovječanstvo i sasvim jasno pokazuje kapitalističku iracionalnost.

Očito ne postoji način da se kapitalistički interesi usklade s globalnim zdravljem, te se ne možemo pouzdati da će ovu krizu riješiti UN, SZO ili bilo koja organizacija svjetskog kapitalističkog poretka. Zemalja s kapacitetom za proizvodnju vakcina ima mnogo, ali će im samo ukidanje patenata i razmjena formula i tehničkog znanja omogućiti da te kapacitete i iskoriste, te da širom svijeta počnu masovne kampanje vakcinacije.

IZVOR: Left Voice

Mapa: fortune.com
Objavljeno: 22/08/2021.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

24/08/2021