U pozadini klimatskog samita: porast proizvodnje nafte?

Piše: 

Matt McGrath
Predviđa se da će sredinom stoljeća proizvodnja nafte pasti u cijelom svijetu. Naftne kompanije koriste prelazni period da izvuku maksimum profita, tako da povećavaju proizvodnju i ujedno i emisije ugljen-dioksida. To će učiniti da nemamo nikakve šanse zaustaviti zagrijavanje planete Zemlje na 1,5°C. Za mnoge vrste i ljudske zajednice to će značiti nestanak. U toj priči tzv. klimatski skeptici, koji i naš profil na FB koriste da šire neukost i ignoranciju, igraju ulogu korisnih idiota za interes krupnog kapitala. @RiD

S engleskog prevela: M. Evtov

 

Zemlja domaćin klimatskih pregovora COP28 usmjerenih na smanjenje emisija fosilnih goriva, masovno povećava vlastitu proizvodnju nafte, saznaje BBC.
Adnoc, državna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) mogla bi do 2030. godine crpiti i 42% više nafte, tvrde analitičari iz krugova koje se smatra međunarodnim zlatnim standardom kad su u pitanju informacije o tržištu nafte.

Očekuje se da će između 2023. i 2050. godine samo Saudijska Arabija proizvoditi više nafte od UAE.

Iz Adnoca kažu da te projekcije pokazuju kapacitet za proizvodnju, a ne stvarnu proizvodnju nafte, te da su oni ranije već objelodanili planove da u naredne četiri godine povećaju proizvodnju za 7%.

Kompanija tvrdi da je opšteprihvaćeno da će i narednih decenija biti potrebno i nafte i plina, te da oni svoje aktivnosti čine klimatski prihvatljivijima, između ostalog i proširujući se na obnovljivu energiju.

Glavni fokus COPa28 jest postepeno smanjivanje ili postepeno ukidanje fosilnih goriva, uključujući i naftu i plin. Sultan al-Jaber je ujedno predsjednik COP-a i izvršni direktor Adnoca.

Ova nova analiza podataka naftne industrije sugerira da je Adnoc sada u procesu brzog širenja.

Informacije o Adnocu dolaze od Rystad Energyja, čije podatke o tržištu nafte naširoko koriste i vjeruju im kompanije za fosilna goriva i međunarodna tijela kao što je Međunarodna agencija za energiju. Rystad pravi projekcije buduće proizvodnje nafte i plina na osnovu izvještaja kompanija, vladinih izvora i akademskih istraživanja. [...]

Rystad kaže da će povećanje proizvodnje od 42% tokom ove decenije povećati proizvodnju s nešto više od milijardu barela 2023. na gotovo 1,5 milijardi barela do 2030. godine.

Podaci sugeriraju da se očekuje nastavak ove agresivne ekspanzije tokom 2030ih, a da proizvodnja počne opadati 2040ih, teako da će Adnoc do 2050. godine proizvoditi blizu 850 miliona barela nafte godišnje, znatno manje od sadašnjih milijardu barela.

Očekuje se da će sredinom stoljeća proizvodnja nafte pasti u cijelom svijetu.

 

S povećanjem proizvodnje nafte – Zemlja nema šansu

 

Bill Hare, viši naučni saradnik u Climate Analytics, kaže da je „zapanjujući“ porast Adnocove planirane proizvodnje „potpuno oprečan svemu što znamo da treba učiniti da bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5°C“ i dodaje da se „to kosi s ličnim uvjeravanjem predsjednika COP-a da će upravo 1,5°C predstavljati nit vodilju klimatskih pregovora. Ova količina nafte i plina smanjila bi šanse da se zagrijavanje ograniči na 1,5°C.“

Adnocova ukupna proizvodnja i dalje bi bila manja od proizvodnje Aramca, nacionalnog proizvođača Saudijske Arabije, koji će do 2050. godine proizvoditi 101 milijardu barela. Ali bi bila znatno veća od svih pet „supergiganata“ zajedno – a to su Shell, BP, ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies i ConocoPhillips.

Prema analizi, emisije iz Adnocove povećane proizvodnje do 2050. godine biće preko 14 milijardi tona CO2, što po stručnjacima predstavlja preko 6% cjelokupnog budžeta Zemlje za održavanje temperatura ispod 1,5°C.

Fatih Birol, čelnik Međunarodne agencije za energiju, kaže da ekspanzija Adnoca nije kompatibilna s održavanjem globalnih temperatura ispod opasnog praga.

„Naprosto je nemoguće da neka kompanija za proizvodnju fosilnih goriva poveća proizvodnju za x miliona barela nafte, a tvrdi da će njena strategija ostati u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom. To dvoje je međusobno isključivo“, kaže Birol za BBC News.

Iz Adnoca kažu da dotična analiza ne pravi nikakvu razliku između proizvodnog kapaciteta i stvarne proizvodnje. Kompanije često imaju kapacitet za proizvodnju mnogo više nafte, ali sav taj kapacitet možda neće iskoristiti zbog prevelike ponude na tržištu, ili ograničenja koja im postavlja OPEC.

„Mi smo jasno rekli da povećavamo naš proizvodni kapacitet s oko 4,65 miliona barela dnevno na pet miliona barela dnevno do 2027. godine. To predstavlja povećanje proizvodnog kapaciteta od 7%“ kaže glasnogovornik Adnoca. I dodaje: […] „Svi scenariji energetske tranzicije, uključujući one IEA-e i Rystada, priznaju da će određena količina nafte i plina biti potrebna da bi se zadovoljila buduća potražnja za energijom. Naša proizvodnja nafte i plina spada u one s najmanje emisija na svijetu i do 2030. godine ih smanjujemo za dodatnih 25%, a početno ulaganje u dekarbonizaciju naših operacija i ubrzavanje rasta energije budućnosti, uključujući vodik, geotermalnu energiju i obnovljive izvore, iznosi 15 milijardi dolara.“

Iz Global Witnessa kažu da su analizirane „predviđene godišnje stope ekstrakcije ugljikovodika“, što znači stvarnu proizvodnju, a ne proizvodni kapacitet. Dodaju da su ti podaci javno dostupni iz Adnoca.

„Ova otkrića pokazuju da Adnoc, bez obzira na ishod COPa28, planira proizvesti više nafte od gotovo svakog operatera na svijetu i da planira znatno povećati proizvodnju – što je u direknoj suprotnosti s naučnim konsenzusom oko kojeg je Sultan al-Jaber dobio mandat da izgradi pregovore u Dubaiju“, kaže Patrick Galey iz Global Witnessa.

O budućoj proizvodnji i potražnji nafte postoje mnoge nepoznanice koje bi mogle uticati na snabdijevanje tržišta. Međutim, zeleni politički lideri kažu da sad ne treba tražiti nove mogućnosti bušenja nafte. [...]

IZVOR: BBC News

Objavljeno: 02/12/2023.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

03/12/2023