Smanjenje broja osoblja termoelektrane Torrevaldaliga Nord (TVN)

Već neko vrijeme Bosnom i Hercegovinom defiluju zvaničnici Evropske unije i, uznemireni početkom gradnje novog bloka TE u Tuzli koja će se finansirati kineskim kreditom, upozoravaju na pogubno zagađenje pozivajući se na opredijeljenost cijele EU za čiste izvore energije. U ovoj kampanji pokazuju proaktivnost i zainteresovanost kakvu nismo vidjeli još otkako su ovdje lobirali za akcize kojima ćemo otplaćivati skupe evropske kredite. U problematičnost zagađenja koje šteti našem stanovništvu (a i šire) nema nikakve sumnje, ali bi zabrinutost EU bila jednako poželjna i u slučaju odlaganja nuklearnog otpada na granici Hrvatske s BiH, što će sjeverozapadu naše zemlje trajno ugroziti snabdijevanje pitkom vodom.
Sama EU pak brižljivo čuva svoje TE (Njemačka ih planira zatvoriti tek 2038. godine). Na ovom primjeru iz Italije vidimo i da se radi na maksimiziranju profita, a ne na ulaganjima koja bi omogućila prelazak na obnovljive izvore energije. Istovremeno se Poljska, gdje se nalazi najveća TE u Evropi, sprema da gradi još jednu.
Energetska zajednica Zapadnog Balkana koju protežira EU ne nalazi problematičnom ni našu TE Stanari, iako je upravo ta TE povisila ukupnu bh. emisiju CO2 za čitavih deset posto. Razlika između Bloka 7 i TE Stanari da se uočiti samo u porijeklu kapitala – TE Stanari građena je kineskim novcem, ali je to radila kompanija registrovana na tlu EU, u Velikoj Britaniji, dok Blok 7 ide direktno iz kineskog kredita Federaciji BiH – što čelnike EU čini zabrinutim u pogledu njihove dominacije Balkanom.

Ratovi za resurse se intenziviraju, a mi smo u tim ratovima tek kolateralna šteta – usljed kolonijalnog položaja na koji su naše elite spremno pristale radi vlastite koristi.(@RiD)


Autor: Potere Al Popolo – Civitavecchia

Odabrala i s talijanskog prevela: M. Evtov

I opet moramo zauzeti stav protiv odluka ENEL-a (Ente nazionale per l'energia elettrica). Drastični plan državne elektroprivrede da do 2021. godine smanji broj zaposlenih u gradu Civitavecchia smatramo apsolutno neumjesnim. Taj plan predviđa ukidanje čak 97 radnih mjesta, što podrazumijeva smanjenje radne snage za gotovo 30%.

Ovo je samo jedna u nizu odluka koje jasno pokazuju aroganciju menadžerske logike otvoreno neprijateljski raspoložene prema radnicima i čitavom gradu. U urbanom kontekstu već opterećenom žestokom krizom nezaposlenosti, ušteda na troškovima rada radi povećanja zarade preduzeća predstavlja najciničniji, najpohlepniji i unaprijed gubitnički način reorganizacije državnog energetskog sistema.

Ako su to preduslovi da se TVN do 2025. godine oslobodi uglja, onda smo krenuli ozbiljno opasnim putem. Prelazak s fosilnih goriva (naročito uglja) na obnovljive izvore energije nužno podrazumijeva ulaganje znatnih javnih sredstava koja ovaj izuzetno osjetljivi proces i garantuju i racionalizuju. A što ni slučajno ne podrazumijeva smanjenje broja osoblja.

Misliti da se nakon decenija masovnog zagađenja ove teritorije može jednostavno otići i zalupiti vratima neprihvatljiv je stav kojem ćemo se suprotstaviti svom snagom. Obavještavamo rukovodioce ENEL-a da ovog puta neće biti podjela među onima koji se bore za svoja radna mjesta i onih koji se mobiliziraju radi zaštite okoliša i javnog zdravlja. Proces reorganizacije TVN-a, kao ni dekarbonizacije drugih talijanskih elektrana, ne može se dešavati drastičnim smanjivanjem radne snage.

Zbog toga ćemo radnike koji će se suprotstaviti ovim nacrtima podržati bezrezervno i

principijelno. Dobro bi bilo da ENEL što prije shvati da Civitavecchia nije kolonija. Potere al Popolo pridružuje se mobilizaciji koje je najavio USB (Unione Sindacale di Base) i stavlja se na raspolaganje radnicima TVN-a u obrani njihovih prava i dobrobiti cijelog grada.

Izvor: Contropiano

Objavljeno: 26/03/2019.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

15/04/2019