Poziv žena-Žutih prsluka: PREKARNE ŽENE, ŽENE U RATU

Piše: 

Kolektiv Du Pain et Des Roses – Révolution Permanente (Hljeba i ruža – Revolucija koja teče)
 
U pokretu francuskih Žutih prsluka žene su od samog početka značajna snaga. O tome se zna nedovoljno, ali to je slučaj s mnogim društvenim pokretima i pobunama kroz istoriju – sjetimo se samo da na početku Ruske revolucije stoji protest petrogradskih žena. Žene-Žuti prsluci ove nedjelje u Parizu izlaze na proteste protiv nasilja nad ženama. Odbacuju kozmetički feminizam svoje vlade i traže istinsku zaštitu žena od nasilja, kako onog uličnog i porodičnog, tako i onog kapitalističkog, koje se ogleda u stambenoj i politici zapošljavanja, uslovima rada, zdravstvenoj zaštiti.
Slijedimo li logiku nekih gorljivih protivnika Povorke ponosa u Sarajevu, koja se održava takođe u nedjelju 8. septembra, mogli bismo povjerovati da je garancija pravnog statusa kraj borbe za ravnopravnost, te da ulica nije mjesto borbe za promjene. Kako se da vidjeti iz ovog apela, međutim, zakonska ravnopravnost je puka forma koja prikriva duboko ukorijenjenu nepravdu i izrabljivanje, a sami zakonski uslovi lak su plijen promjena okolnosti. Tako je i slabljenje organizovane radničke borbe vodilo postepenoj eroziji izborenih radničkih prava. U nedjelju će nam žene-Žuti prsluci demonstrirati da put ka jednakosti vodi – kao i uvijek – kroz borbu i s ulice – te vjekovne institucije ljudske slobode. (@RiD)

 S francuskog prevela: M. Evtov

Poziv svim ženama Žutim prslucima, svim prekarnim ženama, svim terenskim organizacijama i svima koji ih podržavaju [...]

 • u NEDJELJU 8. septembra, svi ćemo u Parizu demonstrirati tražeći ostavku „državne sekretarke za ravnopravnost žena i muškaraca [Marlene Schiappa, op. ur.] i borbu protiv diskriminacije“. ŽELIMO DJELA, SREDSTVA I BUDŽETE, A NE BLABLA. Ova vlada i gospođa Schiappa moraju podnijeti mnoge račune. Evo šta mi osuđujemo, a šta tražimo:

Osuđujemo NASILJE MUŠKARACA NAD ŽENAMA

 • 94 žene (do 22/08.) poginule su od ruke supružnika ili bivših supružnika.

 • Što se tiče policijskih stanica, kako da se na nasilje žalimo onoj istoj policiji za koju znamo da baca gas, napada, sakati i ubija!

 • Osuđujemo šutnju g-đe Schiappa o smrti Zineb Redouane, koju je ubila policija, kao i o brojnim ratnim ranama koje već 11 mjeseci trpe žene Žuti prsluci i/ili prekarne žene, što u Parizu što u predgrađima i širom zemlje.

 • Osuđujemo poniženja i uvredljive palpacije koje su mnoge od nas pretrpjele tokom ispitivanja žena Žutih prsluka.

 • Protiv pedofilije tražimo nezastarijevanje seksualnih zločina.

Tražimo STAMBENI SMJEŠTAJ

 • Žene i djeca spavaju napolju. Žene bivaju silovane na ulici. Hitna rekvizicija praznih stanova za te žene i njihovu djecu: primjena Zakona o rekviziciji! Tekst zakona postoji; zakon se mora primijeniti!

 • Zatvoreno je stotine sigurnih kuća koje su bile jedino utočište ženama - žrtvama porodičnog nasilja, recimo ona u Palais de la Femme – Armée du Salut (Palata žene – Vojska spasa) u Parizu.

Osuđujemo PREKARNOST, NEZAPOSLENOST ...

 • Najavljen je novi način izračunavanja doplatka za odrasle osobe s invaliditetom, koji uzima u obzir i prihode supružnika. Taj skandal osuđuje žene s invaliditetom na finansijsku zavisnost o supružnicima. To je neprihvatljivo!

 • I dalje zahtijevamo ukidanje PDV-a za osnovne potrepštine, te radne uslove i plate koji ljudima omogućavaju dostojanstven život (da žive, jedu, oblače se, liječe, obrazuju, kulturno uzdižu, idu na odmor itd.)

 • revalorizaciju profesija svejednako vrlo feminiziranih: medicinske sestre, njegovateljice, usluge pomoći u kući i oko starih i nemoćnih itd.

 • Samohrane majke i dalje imaju užasne teškoće, uprkos tome što ste uveli mjere za Fond za pomoć porodicama. Prestanite s marketingom i radite svoj posao! Provodite postojeće zakone!

 • Penzionerke su sve ugroženije, nedopustivo je da naše starice rove po smeću da bi se prehranile.

 • A nezaposlene? Koje gube prava u ASSEDIC-u (Association pour l’emploi dans l’industrie et le commerce/ Udruženje industrijskih i trgovačkih radnika) i završavaju na socijalnoj pomoći (RSA – Revenu de solidarité active)? Znači tako gospođa Schiappa zamišlja finansijsku nezavisnost žena?

Tražimo ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

 • Principi su sloboda, jednakost, blizina – a sve se više porodilišta zatvara, recimo Maternité de Bernay, porodilište Blanc i druga.

 • Medicinski potpomognuta oplodnja najavljena je za januar; dosta više odgađanja obećanja. Mi ćemo se pobrinuti da ova mjera socijalne pravde bude uspostavljena za sve žene, bez socijalne i / ili rasne diskriminacije.

 • Budžeti za planiranje porodice su srezani.

Mi smo od samog početka pokreta aktivne na kružnim raskrsnicama, blokadama, skupštinama i protestima. A kad se Žene mobiliziraju za svoje dostojanstvo, postaju lavice i znajte da nikad ne odustaju…!!! Želimo svoja prava, ali i mnogo više. Mi smo prva linija prekarijata i nećemo dopustiti Macronovoj vladi da iscrpi naša tijela, naša prava i naše društvene pokrete.

Feministkinje, one koje se bore za svoja prava i koje tu borbu iznose na svojoj koži – to smo mi, a ne Schiappa!“ Žene Žuti prsluci

Sve dok se ne priključe i žene, nema prave revolucije“. Honoré de Mirabeau

Prvi potpisnici i suorganizatori ovog Poziva: Femmes Gilets Jaunes / Syndicat Sud CT Mairie de Saint-Denis/ Collectif Femmes Gilets Jaunes 38 - Féministes et Gilets Jaunes/ Vieilles et pas sages / Le Tour des femmes / Le Comité de Soutien des Femmes du Palais / Collectif Gilets Jaunes du Cannet des Maures / Kurdistan au Féminin / Le Collectif Féministes Antifascistes / Féminicides par compagnons ou ex./ Aktivisti organizacija: la Maison des femmes de Paris, SOS Maman, l’association Femmes Sourdes Citoyennes et Solidaires / Du Pain et Des Roses - Révolution Permanente

IZVOR: Révolution Permanente

Objavljeno: 24/08/2019.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

06/09/2019