Policija u Poljskoj koristila suzavac tokom protesta protiv vlade

Kod nas se periodično pojavljuju izvještaji i izjave međunarodnih zvaničnika o nezadovoljavajućoj brzini tranzicije BiH u „zdravu demokratiju i tržišnu ekonomiju”. U tom pogledu Poljska se uvijek navodi kao jedna od najuspješnijih zemalja tranzicije i jedna od uticajnijih članica Evropske unije iz nekadašnje Istočne Evrope. Radi se o istoj zemlji u kojoj vlasti ograničavaju pravo na abortus, kriminaliziraju preispitivanje uloge Poljske u Holokaustu, a sad razgrađuju i same temelje liberalne demokratije u koju su, kako nam se govorilo, uspješno tranzitirali. Pri tome se ne libe okomiti na demonstrante jednako nasilno kao i ove zemlje neuspješne tranzicije. Srećom se ni demonstranti ne libe žestoko odgovoriti – bez tog odgovora nema ni 'zdrave demokratije'.
Sarkazam na stranu – ali umjesto kod nas već uvriježenog skandalizovanja javnosti kod svake blokade saobraćajnica i medijskog zazivanja odlučnije policijske reakcije protiv legitimne pobune ljudi, trebalo bi preispitati da li je poredak pod kojim danas živimo, u Poljskoj kao i u BiH, ona demokratija koju je nekadašnji Istočni blok prizivao one 1989. godine. Budući da i uspješne i neuspješne tranzicije jednakom žestinom pendreče svoje narode.


Piše: Ada Petriczko

Prevod s engleskog: S. Asotić

Zašto je ova priča bitna:

Pod izlikom pravosudnih reformi, vladajuća stranka PiS je uz pomoć poljskog predsjednika razrušila temelj poljske demokratije – razdvojenost vlasti na tri grane: zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu.

Od srijede, kada je predsjednik Duda potpisao zakon o Vrhovnom sudu, pravosuđe u Poljskoj više nije nezavisno. Ovaj zakon, koji predstavlja kršenje Ustava, podčinjava Vrhovni sud izvršnoj vlasti.

Protiv ove odluke malo se šta moglo učiniti osim izlaska na proteste, tako da se proteklih sedmica ljudi svake večeri okupljaju pred sudovima širom Poljske da bi iskazali svoje protivljenje.

Varšavski demonstranti pokazali su se osobito smjelim. Preskaču ograde, krišom ulaze u parlament skriveni u gepecima, prebacuju ljude preko barikada, šaraju po zidovima, bacaju jaja na vladine limuzine. Istovremeno i policija postaje nasilnija.

Nedavno je glavna vijest bila hapšenje i grubo postupanje sa Klementynom Suchanowom, spisateljicom, feminističkom aktivistkinjom i jednom od prepoznatljivih lica protesta protiv vlade.

„Moramo se osloboditi ideje da možemo dobiti ovaj rat a da ne uprljamo ruke. Jer ovo jeste rat, molim vas da to konačno shvatite (...) Zato se prestanite zamarati našim crtanjem po zidovima i fokusirajte se na našu poruku”, rekla je u intervjuu koji je izazvao brojne komentare.

Meni to ima smisla. Za zid ćemo lako, problem je obnoviti demokratiju.

No, što dublje tonemo u stvarnost koju je osmislila vladajuća stranka, vidimo kako se pomjeraju granice. Okomili su se na legendarnog Lecha Wałęsu i na slobodno pravosuđe. Pokazali su prezir prema reproduktivnim pravima žena i položaju osoba s invaliditetom. Na koncu je policija sinoć protiv demonstranata iskoristila suzavac – moćna simbolika poljske komunističke prošlosti.

Dodatne informacije i pojašnjenja:

Činjenica da PiS ima presudnu većinu u parlamentu i lojalnog predsjednika daje joj skoro apsolutnu zakonodavnu slobodu.

Poljaci i Poljakinje protestuju od ljeta 2017. godine kako bi odbranili nezavisnost pravosuđa. (…)

Međunarodne organizacije već neko vrijeme upozoravaju na rastuću policijsku brutalnost u Poljskoj. Ističu da policajcima nedostaju obuka i pomoć u suočavanju sa stresom. Policajci su potplaćeni, pod pritiskom i počinju to iskaljivati na drugima.

U petak su tokom protesta uhapšena četiri muškarca. Jedan je kasnije pronađen u bolnici, isprebijan.

Utjecajni desničarski komentator Rafał Ziemkiewicz napisao je da se policija preblago odnosi prema demonstrantima. „Tetoše ove divljake kao da su od stakla”, napisao je na Twitteru.

Preneseno sa: https://newsmavens.com/news/aha-moments/1775/police-use-gas-during-anti-government-protests-in-poland

Datum objavljivanja: 27/07/2018.

(Lektorisala: M. Evtov)

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

10/09/2018