#NeMojaReforma – demokratizacija univerziteta a ne pritisak profita!

Piše: 

Münchner Komitee gegen die Hochschulreform
Ovih dana se u sarajevskom kantonu uveliko govori o Zakonu o visokom obrazovanju i reformi sistema. Pri tome se tržišna kretanja prikazuju kao jedan od najbitnijih faktora. Ne govori se o participaciji radnika i studenata, niti o potrebi društva za znanjem koje nije diktirano profitom, nego opštim interesom. Sličan proces u Bavarskoj nailazi na žestok otpor. Mladi upozoravaju vlasti na ono što ih je naučila pandemija: država podređena profitu i biznisu štetna je za društvo. (@RiD)


Bavarska vlada planira sveobuhvatnu i dubinsku reformu univerziteta, i to u roku od svega nekoliko mjeseci. Prezentovan je Zakon o inovaciji univerziteta, za koji nadležni tvrde da je jedinstven u Njemačkoj. Njegove najznačajnije stavke: moć se koncentriše u rukama univerzitetskih uprava dok studenti, prosvjetni i drugi radnici imaju mnogo manje upliva na donošenje odluka; za novi –„poduzetnički univerzitet” – ključno je fokusiranje na profit i deregulaciju; evaluacija i finansiranje nastave vrše se prema njenoj ekonomskoj iskoristivosti. Moguće je i uvođenje posebnih školarina za studente iz zemalja van Evropske unije.

Širom ove njemačke savezne pokrajine studenti se organizuju protiv reforme koja nauku i obrazovanje potčinjava trci za profitom. Pandemija je, kažu studenti, jasno pokazala da države ne smiju robovati privatnim biznisima. Univerziteti trebaju biti centri nezavisnog znanja, a ne – kompanije.

U proglasu kojim poziva na otpor, Minhenski odbor ukazuje na to da predložena reforma visokog obrazovanja predviđa da studenti, prosvjetni i drugi radnici imaju tek simboličnu participaciju u procesima odlučivanja na fakultetima. Trend ograničavanja je prisutan otprije, ali je s pandemijom ojačao. Učešće studenata doslovno zavisi od dobre volje uprave. Studenti zato zahtijevaju istinsko učešće u radu univerziteta i pozivaju se na garancije iz bavarskog ustava. Smatraju da novi zakon ne smije biti tek ublažen, nego potpuno odbačen. Reforma mora krenuti iz baze samog obrazovnog procesa, tako da oni koji su ključni elementi nastavnog procesa odlučuju o tome kakav univerzitet žele. Za to je neophodna generalna skupština (kakve postoje širom Njemačke, ali ne u Bavarskoj) na kojoj bi se čuli glasovi svih studenata i radnika i gdje bi se na kraju glasalo o planu reformi.

Objavljeno: 01/2021.

IZVOR: Klasse gegen Klasse

 

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

19/01/2021