Napadi na ruske antifašiste

U Moskvi se 19. januara mirnim maršem obilježila deseta godišnjica ubistva aktivističkog advokata S. Markelova i novinarke A. Baburove. Na isti dan je u Londonu održan protest zbog progona antifašista i anarhista u Rusiji. Progon traje već neko vrijeme, a neposredni povod je slučaj „Mreža“ iz 2017. godine (pojedinosti u tekstu).

Svakog maja ruske vlasti paradiraju pobjedama Crvene Armije protiv fašizma, a istovremeno antifašističkim ljevičarskim aktivistima smještaju optužnice, zatvaraju ih i muče da bi iznudili priznanja o terorističkom djelovanju. Za represiju koriste i paravojne desničarske, fašističke grupe.

Metode ruskog istorijskog revizionizma oštrije su nego one u npr. Evropskoj uniji, ali razlozi su isti: antifašističko djelovanje ljevice danas, u svakom obliku, oštra je kritika tzv. post-socijalističkih režima, bilo da su u pitanju oni pod pokroviteljstvom EU ili oni poput ruskog koji se protive uticaju EU. Ta oštra kritika i djelovanje ovih snaga istovremeno su jedina politički djelotvorna svjedočenja da svijet dozirane demokratije i nedoziranog kapitalizma – ima alternativu, a to ugrožava same temelje sadašnjeg poretka koji je dobar samo bogatoj većini.

P.S. Sa skupa u Moskvi stižu vijesti da je policija privela nekolicinu ljudi, među njima i jednog novinara, iz nepoznatih razloga. Jednom od njih, na upit o razlozima privođenja, policajac je odgovorio: „Da je do mene, ja bih te ubio.“ Mirna povorka je zaustavljena prije nego je uspjela položiti cvijeće na mjesto ubistva Markelova i Baburove.


U subotu 19. januara u Londonu su održane demonstracije solidarnosti s ruskim antifašistima. Ovu akciju podržali su London Anti Fascists, Anarchist Communist Group, Feminist Fightback i Plan C London.

Demonstracija skreće pažnju na slučaj „Mreža“ u kojem je ruska služba bezbjednosti privodila i mučila antifašističke aktiviste.

Dva zatočenika, Dmitry Pchelintsev i Andrei Chernov, stupili su 29. novembra u štrajk glađu, tvrdeći da su ih zatvorski službenici i osoblje FSB-a (Federalna služba bezbjednosti) zastrašivali tokom kaznenog postupka.

Ruski antifašisti i anarhisti bivaju uhapšeni i mučeni u talasu brutalne represije; smještaju im se procesi i trenutno se jedanaest ruskih antifašista nalazi iza rešetaka pod očigledno izmišljenim optužbama koje bi svakog od njih mogle koštati od pet do dvadeset godina zatvora.

Val represije počeo je u jesen 2017. godine kad je šest antifašista uhapšeno u Penzi, kojom prilikom su im podmetnuti oružje i eksploziv. U pritvorskoj jedinici je ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) mučila antifašiste elektrošokovima, batinala ih i vješala za noge, s glavama nadole. Dok su ih mučili, šefovi FSB-a prisiljavali su aktiviste da zapamte svjedočenja u obliku koji im je smislio FSB, to jest da priznaju su dio izmišljene terorističke skupine ‘Mreža’. (FSB tvrdi da su antifašisti obučavani da u Rusiji organizuju eksplozije tokom predsjedničkih izbora i Svjetskog fudbalskog prvenstva, a da bi destabilizirali situaciju u zemlji i „uznemirili mase“. Izvor: Rupression)

Krajem januara 2018. godine u Sankt Peterburgu su uhapšena još dvojica antifašista; i njih su tukli, mučili elektrošokovima i prisilili da izjave da su članovi ‘Mreže’. Onda je u St. Peterburgu optužena i treća osoba, te još dvojica iz Penze uhapšena zbog navodne umiješanosti u ovu izmišljenu organizaciju. FSB tvrdi da su i ovi zatočenici planirali eksplozije tokom predsjedničkih izbora i Svjetskog kupa da bi „dodatno destabilizirali političku situaciju u zemlji”.

Nakon širenja vijesti o izmišljenim optužbama i užasnom mučenju, počele su akcije solidarnosti, koje su izazvale daljnji talas represije. I neki od ruskih aktivista – učesnika u tim akcijama, zatočeni su, izlagani elektrošokovima i protiv njih je pokrenut kazneni postupak – samo zbog izražavanja solidarnosti!

Ova represija prema antifašistima dešava se u vrijeme kad ruska država radi s bandama krajnjih desničara da bi potisnula cijelo civilno društvo. Mučan primjer ove saradnje desio se prije deset godina, kad su fašisti 19. januara usred bijela dana ubili dvoje ruskih antifašista, novinarku Anastasiu Baburovu i advokata Stanislava Markelovog. U znak sjećanja na njih, ruski anarhisti i antifašisti okupljaju se svake godine.

Sve koji se protive rasizmu, ksenofobiji, fašizmu i usponu krajnje desničarskog populizma koji se širi svijetom pozivamo da nam se pridruže na ulicama u subotu 19. januara 2019. godine da bismo zajednički izrazili solidarnost s ruskim antifašistima.

Preneseno sa: People and Nature

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

26/01/2019