Manifest protiv ograničavanja prava žena u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Piše: 

Rumunski ženski protest solidarnosti

 

S engleskog prevela: M. Evtov

U noći između 19. i 20. marta, predsjednik Turske povukao je ovu zemlju iz Istambulske konvencije o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Navodno zato što odredbe ove Konvencije uništavaju porodicu kao takvu, ohrabruju razvod i promoviraju jednakost populacije LGBTQIA+. Jasno je izrazio želju za suzbijanjem seksualnih sloboda, i to uspostavljanjem porodice kao patrijarhalne i nasilne institucije.

Nasilje u porodici je u Turskoj od početka 2020. godine uzrokovalo smrt oko 370 žena. Usvajanjem Konvencije 2011. godine sve žene u Turskoj (bez obzira na građanski status) i populacija LGBTQIA+ dobijaju pravnu zaštitu, iako su postepeno smanjivana javna sredstva za borbu protiv rodno uslovljenog nasilja.

Ova vrsta napada nije novina ni drugdje u Srednjoj i Istočnoj Evropi. U Poljskoj je Ustavni sud de facto zabranio pobačaj, a Poljakinje reagovale najmasovnijim uličnim demonstracijama od 1980-ih. Istovremeno su i tamošnje vlasti pokušale povući zemlju iz Istanbulske konvencije. Bugarska je 2018. godine proglasila Konvenciju neustavnom. Proteklih godina su Rusija, Bjelorusija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Gruzija i balkanske zemlje dramatično ograničile prava žena, trans i queer osoba, etničkih i seksualnih manjina, kao i migranata; da bi zaštitili ideju tradicionalne porodice, političari se pozivaju na ekonomske razloge ili konzervativne vrijednosti.

Ovaj trend se primjećuje i u Rumuniji, gdje je tokom pandemije zabilježen znatan porast broja slučajeva nasilja u porodici i gdje se ograničava javni diskurs o seksualnom obrazovanju. Odbijanje bolnica da tokom pandemije obavljaju pobačaje ograničava naše ustavno pravo na zdravstvene usluge i ugrožava naša reproduktivna prava. Povrh toga se žene suočavaju s daleko većim povećanjem stope nezaposlenosti i društveno-ekonomske ranjivosti nego muškarci. Radnice u esencijalnim sektorima su eksploatisane. Neki poslovi, kao seksualni rad i neplaćeni rad u domaćinstvu, još uvijek su kriminalizirani ili nepriznati. Konstantnim pokušajima da se u obrazovnim ustanovama zabrani poduka o rodnom identitetu pokušavaju se ograničiti i prava populacije LGBTQIA+.

Dosta više! Prijeti nam opasnost ponovnog pada u patrijarhat i državni autoritarizam. Odbijamo biti ušutkane pokušajima patrijarhata da ograniči naša teško osvojena prava. Nećemo prihvatiti pokušaje kontrole naših života, tijela, truda i glasova. Izašle smo 8. marta na ulice da tražimo svoja prava. Sad ponovno istupamo u znak solidarnosti sa ženama u Turskoj i širom svijeta, jer nećemo šuteći trpiti ugnjetavanje! Naša borba nikad nije bila niti će biti samo lokalno pitanje. Jačamo svoje snage i nastavljamo organizovati transnacionalne mreže solidarnosti protiv patrijarhalnog nasilja, kapitalističke eksploatacije, rasizma i ksenofobije.

Kadin Cinayetleri Politiktir! – Zločini protiv žena su politički [zločini]!

Istanbul Sözlesmesi Yaathanr! – Ne dozvolite ukidanje Istambulske konvencije!

#IstanbulConventionIsOurs #İstanbulSözleşmesiBizim #IstanbulConventionSavesLives #IstanbulSözleşmesiYaşatır #OneFallsWeAllRise #CadeUnaSărimToate #WeStrike #EssentialStrike #EssentialStruggles #EAST #FeministSolidarity

IZVOR: LEFTEAST

Objavljeno: 28/03/2021.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

15/04/2021