Košmar advokata – zarobljenika korporacije Ševron

Piše: 

Luke Savage
Jacobin u uvodnim napomenama ovog teksta referira na kafkijansku prirodu pravosudne kampanje naftne kompanije protiv advokata koji ju je raskrinkao. Uvriježena referenca, no bezdan kafkijanskog zakona i pravosuđa, bezvremena priča o apsurdima u njihovoj suštini, ni slučajno nije dobra metafora za ova zbivanja u kojima nema ni traga apsurdu. Radi se, naime, o manifestaciji jasne sprege pravosuđa i kapitala koja ima mjerljivu finansijsku težinu, te o ograničenim dometima onoga što se naziva pravnom državom. Pravnoj državi granice postavljaju, i strogo kontrolišu, interesi kapitala. (@RiD)

S engleskog preveo: M. Manojlović

Advokat za ljudska prava Stiven Danziger (Steven Donziger) s pravom se može nazvati prvim američkim korporativnim političkim zatvorenikom. Trenutno u dvadesetom mjesecu kućnog pritvora, Danziger je svojevremeno bio član pravnog tima koji se 2011. godine izborio za istorijsku presudu tešku više milijardi dolara protiv naftnog giganta Ševron (Chevron) zbog operacija u ekvadorskom Amazonu.

Danziger nije dugo uživao u trijumfu – uskoro se našao na meti pravne ofanzive i neviđene kampanje blaćenja koju je kompanija povela protiv njega. Zbog toga već šest stotina dana tamnuje u kućnom pritvoru svog njujorškog doma, bez suđenja i presude. Odluka o pritvoru u najmanju je ruku sumnjiva, a donio ju je sudija povezan s duhanskom industrijom, koji je u više navrata pohvalno govorio o Ševronu.

Slučaj je privukao pažnju i podršku iz cijelog svijeta: pedeset pet nobelovaca, stotine advokata i pravnih organizacija te zvijezde kao što su Sting, Deni Glover i Rodžer Voters osudilo je korporativnu kampanju protiv advokata.

Ovih dana u Njujorku pred opštinskim sudom počinje proces protiv Danzigera, po optužbi za nepoštovanje suda, a predsjedavaće sutkinja koja pripada Društvu federalista (The Federalist Society) – desničarskoj grupaciji koju doslovno finansira Ševron. Časopis Jacobin razgovarao je sa Danzigerom o njegovom radu na razotkrivanju Ševronovih zločina protiv naroda Ekvadora, njegovom suđenju te opasnom presedanu koji se ovim slučajem uspostavlja – da se korporacijama dozvoljava da medijski, ali i sudski proganjaju svoje kritičare.

LS: Sve ovo se dešava zato što ste bili dio pravnog tima koji je pokrenuo tužbu – i to uspješnu – protiv Ševrona zbog njihovih aktivnosti u Ekvadoru. Možete li nam nešto reći o toj tužbi?

SD: U taj slučaj sam se upleo 1993. godine kad sam pozvan da se pridružim delegaciji pravnika i naučnika koja je trebala da istraži moguće najveću svjetsku naftnu katastrofu u ekvadorskom dijelu Amazona – tik uz granicu sa Kolumbijom.

Na licu mjesta smo zatekli apokaliptične prizore: stotine ogromnih lokvi nafte, veličine olimpijskih bazena, ostavljenih u prašumi; jame otrovnog otpada koje je Ševron iskopao i napunio. U zidove tih jama ugradili su cijevi, kako bi njihov kancerogeni sadržaj lakše transportovali u obližnje rijeke čiju vodu starosjedioci i druge seoske zajednice koriste za piće, pranje i ribolov.

Bilo je jasno da je ovo učinjeno planski kako bi se smanjili troškovi proizvodnje – a na štetu životne sredine. Katastrofa kojoj smo svjedočili je u mnogo čemu potresna, no mislim da je mene lično najviše uzdrmala činjenica da je ovo urađeno namjerno. Nije u pitanju nezgoda. Stručnjaci su ovaj slučaj prozvali amazonskim Černobiljom. Smatram da se po svim objektivnim parametrima vjerovatno radi o najgorem naftnom zagađenju svih vremena. Ševron je odgovoran. No uprava odbija preuzeti odgovornost, i odbija da isplati odštetu pogođenim ljudima, premda im je nekoliko sudova to naložilo.

Iz tih razloga sam se 1993. godine pridružio timu koji je pokrenuo parnicu. Parnica je 2011. godine napokon okončana pobjedom naroda Ekvadora – ekvadorski sud je presudom utvrdio odgovornost Ševrona i naložio isplatu 9,5 milijardi američkih dolara pogođenim zajednicama za troškove sanacije štete. Ševron nije isplatio nijednog dolara, pokrenuvši umjesto toga kampanju napada protiv mene lično i protiv drugih advokata, da bi izbjegli izvršenje sudske presude.

Iako je presuda potvrđena u više žalbenih postupaka, sve do vrhovnih sudova Ekvadora i Kanade, Ševron je jednostavno odbio da postupi po zakonu. Čelnici Ševrona su to otvoreno saopštili ekvadorskim domorodačkim zajednicama, zaprijetivši im doslovno "doživotnim suđenjem" ako ne odustanu od presude. Mene su podvrgli demonizaciji kroz različite tužbe koje su me finansijski uništile i zbog kojih sam, bez postupka, izgubio pravnu licencu, na temelju lažnog svjedočenja plaćenog Ševronovog svjedoka.

Po mojem mišljenju, u suštini se radi o zavjeri Ševrona i njihove advokatske firme Gibson, Dan i Kračer (Gibson, Dunn & Crutcher), uz podršku sudije Kaplana, a s ciljem da se pravni sistem Sjedinjenih Država upotrijebi kao oružje za obaranje presude ekvadorskog suda koji je utvrdio Ševronovu odgovornost. To čine tako što pokušavaju da mene ciljano unište i da kriminalizuju moj rad. Način kojim se služe američkim pravosudnim sistemom smatram flagrantnim kršenjem ljudskih prava i osnova ljudskog dostojanstva.

Veoma je važno da ljudi razumiju da su ovi napadi na mene zasnovani gotovo isključivo na lažnom svjedočenju Ševronovog svjedoka, Alberta Gere (Alberto Guerra). Ševron je Geri platio dva miliona dolara u gotovini i beneficijama da bez popratnih dokaza svjedoči pred američkim sudom protiv mene da sam podmitio sudiju u izvornom postupku. Što nisam učinio.

Gera je kasnije priznao da je u više navrata lagao pred sudijom Kaplanom. Priznao je i korupciju. Priznao je da mu je Ševron platio ogromne sume novca kršeći pri tome etičke norme pravne profesije. No i pored toga, sudija Kaplan, bivši pravni zastupnik duhanske industrije, uvažio je njegovo svjedočenje i iskoristio ga protiv mene, zatvorivši me bez suđenja pred porotom po optužbi da sam prekršio sudske naredbe – koje je sam Ševron kreirao kako bi spriječio moj advokatski rad.

Jedna od njih je zahtijevala da svoj računar i mobilni telefon predam Ševronu, na šta sam uložio prigovor. I dok se o prigovoru odlučivalo, sudija Kaplan me optužio za nepoštovanje suda i zatvorio me u vlastitoj kući, gdje sam proveo preko šest stotina dana bez suđenja – za prekršajno djelo za koje nikada nije izrečena kazna duža od devedeset dana kućnog pritvora.

LS: U kućnom pritvoru ste proveli gotovo dvadeset mjeseci; prekršajni postupak je zakazan za 10. maj. Koliko mi je poznato, sutkinja u tom slučaju je upravo objavila da će onemogućiti pristup Zoom-sesiji, što znači da javnost neće imati uvid u proces. Kako trenutno stoje stvari?

SD: Ovo je samo naizgled "suđenje". Zapravo se radi o pokušaju Ševrona i sudije Kaplana da instrumentalizuju zakon i kriminalizuju me bez porote i neutralnog pristupa činjenicama. Dakle, za nas ovo nije istinsko suđenje, već farsa pod dirigentskom palicom Kaplana. Zamislite: optužnicu podiže sudija, a ne tužilac; tužilaštvo je odbilo da preuzme slučaj; Kaplan je ovlastio privatnu Ševronovu pravnu firmu – Suard i Kisel (Seward & Kissel) – da me tuži u ime američkog naroda, a moja sutkinja je istaknuta članica Društva federalista, grupacije koja zastupa interese korporacija i koju finansira Ševron.

Dakle, moji tužitelji su finansijski povezani sa Ševronom, sudija-tužilac Kaplan je ulagao u Ševron, i uskraćuju mi suđenje pred porotom. Moja istražiteljica će biti sutkinja koja me već gotovo dvije godine drži zatvorenog zbog prekršaja, bez uvažavanja ijednog dokaza. Presudu je donijela unaprijed. Tehnički, ishod suđenja 10. maja je već određen. Ako dođe do njega, sutkinja Preska će me osuditi, nakon čega ću imati pravo žalbe. Ali ne radi se o suđenju u pravom smislu riječi. Nema prave istrage.

NAPOMENA: Suđenje je otpočelo 10. maja – bez prisustva javnosti. (RiD)

IZVOR: Jacobin

Objavljeno: 15/4/2021.

Foto: DW

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

18/05/2021