Koronavirus: šta podrazumijeva samoizolacija

Piše: 

Emma Graham-Harrison


1. Ostanite kod kuće

Koliko god da zvuči očito: ne odlazite iz kuće osim ako trebate medicinsku pomoć (a u tom slučaju obavezno prethodno nazovite ljekara). Ne primajte posjetioce. S prijateljima i porodicom kontaktirajte isključivo telefonom ili preko Interneta.

Ako hranu, lijekove i druge potrepštine nabavljate preko Interneta, obavezno u uputstvima za dostavu provjerite da li se stvari pri dostavi ostavljaju pred vratima (tj. da ih ne treba lično preuzeti). Ako vam zalihe donose prijatelji ili porodica, i njima recite da sve što donesu ostave pred vratima.

2. Izdvojite se od drugih ukućana

Boravite samo u jednoj sobi, sa zatvorenim vratima – u idealnom slučaju u prostoriji s prozorom koji se može otvoriti prema vani. Neka niko u domaćinstvu ne koristi posuđe, pribor za jelo, čaše, posteljinu i peškire koje i vi upotrebljavate. Za pranje suđa i pribora za jelo možete koristiti mašine za suđe. Ukoliko to nije moguće, suđe perite ručno i sušite ga zasebnom kuhinjskom krpom.

Ukoliko je moguće, vlastiti veš, posteljinu i peškire stavite u plastičnu vrećicu i operite tek kad se utvrdi da su vam testovi na Covid-19 negativni, ili nakon neophodnog perioda samoizolacije. Ništa nemojte nositi u javne praonice ni u hemijske čistionice. Ako rublje morate oprati kod kuće, koristite temperaturu od najmanje 60°C.

3. Hrana i kupaonice

Neka vam ukućani ostavljaju obroke ispred vrata. Ako svoje obroke pripremate sami, to činite, ako je ikako moguće, kad u kuhinji nema nikog drugog – a hranu odnesite u svoju sobu i tamo je pojedite.

Ako u kući imate više kupatila, vi koristite samo jedno – zasebno. Ako svi ukućani koriste isto kupatilo, neka se to kupatilo redovno čisti – temeljno i što češće.

Ako živite u zajedničkom smještaju (recimo studentskom domu), iz svoje sobe izlazite samo kad je to neophodno i, u tom slučaju, uvijek nosite masku, ako je imate. Izbjegavajte upotrebu kuhinje ili kupatila dok tamo ima i drugih ljudi.

4. Ako je moguće, držite se podalje od kućnih ljubimaca

Ako je kontakt neizbježan, perite ruke prije i nakon kontakta s kućnim ljubimcima.

5. Kad kašljete ili kišete, prekrijte usta i nos maramicom (ili nekom krpom, ili kihnite u lakat).

Svu takvu robu odložite u plastičnu vrećicu, pa odmah operite ruke vodom i sapunom, te ih potom temeljito osušite. Ako imate masku, nosite je uvijek kad se nađete u istoj sobi s drugima ili ako svoje prebivalište napuštate zbog medicinskog tretmana.

6. Pranje ruku

Ruke često i temeljno perite sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi. Zatim ih isperite i temeljito osušite. Obavezno se potrudite da neopranim rukama ne dirate oči, nos i usta.

7. Odlaganje otpada

Sve što ste doticali, uključujući korištene tkanine i maske, treba staviti u plastičnu vrećicu za smeće koju odmah treba svezati. Tu plastičnu vrećicu onda stavite u drugu vrećicu, pa i nju svežite. Nemojte to odlagati (stavljati u smeće) dok ne dobijete rezultate testa (na virus) ili dok ne istekne neophodni period karantina. Ako se ispostavi da ste zaraženi, dobićete posebna uputstva o odlaganju te vrste otpada.

8. Ako se simptomi pogoršaju

Ukoliko razvijete nove simptome ili vam se postojeći simptomi pogoršaju (ako, na primjer, imate problema s disanjem) – hitno potražite pomoć ljekara.

(Kompletne smjernice britanske vlade pročitajte ovdje: gov.uk/government/publications/covid-19-stay-at-home-guidance )

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 14/03/2020.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

15/03/2020