Koliko dojenje zapravo košta? I koga?

Piše: 

Aubrey Hirsch
Sve što se u životu žena uzima zdravo za gotovo – na primjer dojenje – ima brdo skrivenih troškova. Najveći od njih se ne mogu tek tako platiti novcem – dojilje ih plaćaju svojim vremenom, odmorom, tjelesnim problemima – nekim manje, a nekim više ozbiljnim.
Molimo čitaoce da se, iz poštovanja prema toj cijeni koju plaćaju dojilje, suzdrže od pametovanja o prirodnosti materinstva i dojenja. Ima priroda, ali ima i društvo i u društvu društvena nepravda. A zbog društvene nepravde i nejednakosti je čak i dojenje sve više luksuz onih koji imaju stabilne prihode, sigurne poslove, podršku porodičnog okruženja. A i tad je neumitno da dojilja dobar komad svog života žrtvuje za dobro bebe, dok ostatak porodice puni društvene mreže veselim slikama prinove.
(@RiD)

S engleskog prevela: M. Evtov
 

U SAD-u vlada sve gora nestašica mliječnih formula za dojenčad. Procjenjuje se da ih nedostaje preko 40%.

Ali na društvenim mrežama ne nedostaje ljudi spremnih da za ovu katastrofalnu situaciju okrive – same roditelje! Mnoštvo je komentara koji se svode na ovo: „Samo da znaš, tvoje tijelo već proizvodi savršenu hranu za tvoju bebu, i to BESPLATNU.“

Takvi komentari prije svega potpuno zanemaruju porodične situacije koje iziskuju upotrebu formule – usvajanje, prethodne operacije dojke, medicinske potrebe bebe, nedovoljna količina majčinog mlijeka, alergije dojenčadi, kontraindicirani lijekovi, udomljavanje itd.

Ima i roditelja koji naprosto ne žele dojenje. I na to imaju puno pravo.

Ipak je najopasnije postojano širenje mita da je dojenje besplatno – time se potpuno zanemaruju stvarni troškovi koje ono iziskuje.

 

Ono što se mora platiti parama – slučaj SAD

Prije svega, u smislu direktnih troškova, dojenje zapravo nije „besplatno“.

Evo kako to izgleda u SAD.

Za dojenje su većini neophodne zalihe, a to traži bočice (25 dolara), ambalažu za izdojeno mlijeko (15 dolara), grudnjake za dojilje (25 dolara), pumpe za ispumpavanje mlijeka (150 dolara), kremu za bradavice (12 dolara).

Dojiljama treba i 300-400 dodatnih kalorija dnevno, plus vitamini/minerali (nastavlja se s prenatalnim vitaminima) što se takođe odražava na novčaniku: 15 do 30 dolara mjesečno.

Mnogima je za dojenje neophodna pomoć: čas o dojenju 30 dolara, konsultant za dojenje 200 dolara po satu.

Po podacima fondacije Plutus, troškovi za prvu godinu dojenja dosežu i 950 dolara, a za mliječnu formulu 1.200 dolara.

Nije neka dramatična ušteda, kako se obično tvrdi.

A indirektni troškovi dojenja daleko su viši.

 

... i sve što košta ali ne u paramavrijedi za cijeli svijet

Statistika pokazuje da majke koje doje šest ili više mjeseci trpe značajniji gubitak prihoda, i to tokom dužeg perioda, u odnosu na majke koje za hranjenje koriste formulu.

Dojenje je „besplatno“ samo ako smatrate da je vrijeme dojilja bezvrijedno.

Po procjenama Amy Nelson, saradnice Inc.com, vrijeme koje se godišnje provede u dojenju (dojenje + ispumpavanje mlijeka: 1800 sati) gotovo je jednako broju sati provedenih na poslu s punim radnim vremenom (1.960 sati).

Samo što dojenje nije plaćeno.

A tu je i cijena fizičkog zdravlja dojilje: nedostatak sna, bol u krstima, mastitis, nabrekle grudi, začepljeni mliječni kanali, ispucale bradavice, gljivične infekcije (bradavica), sindrom karpalnog tunela (ruke), grčevi, osteoporoza.

Naročito se pažljivo ne spominje cijena emocionalnog zdravlja: iscrpljenost, značajan gubitak vremena, gubitak tjelesne autonomije, i konstantna izloženost sudu nepoznatih [koji se smatraju pozvanim da dijele savjete i kritike, op.ur.].

Tako da kad dojiljama kažete da dojenje „ništa ne košta“ zapravo im govorite da njihovo vrijeme, rad, fizičko i emocionalno zdravlje nema nikakve vrijednosti.

Originalno u stripu. Prilagođeno za objavljivanje na RiDu.

IZVOR: Vox

Objavljeno: 17/05/2022.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

24/05/2022