KLIMA! Do osmog dana protesta uhapšeno preko 1.000 aktivista pokreta Extinction Rebellion

Čini se da se lavina pokrenula. Stasale su generacije koje ne misle u tišini čekati da ih s lica planete zbrišu klimatske promjene uzrokovane trkom za profitom. Svijetom se šire klimatski štrajkovi i radikalizuju načini borbe i pritiska na vlasti. Blokade ključnih mostova i saobraćajnih čvorišta u Londonu sve su učestalije, bez obzira na hapšenja.
U međuvremenu se za septembar priprema generalni štrajk – ovaj stari način borbe još je uvijek jedan od najefikasnijih – zato što zaustavlja sistem. Moćni i bogati ne slušaju ni upozorenja ni vapaje, ali kad uskratimo svoj rad, koji pokreće sistem i generiše njihov profit, onda nemaju izbora. Što nije loš početak velikih transformacija u društvu. (@RiD)


Piše: Frances Perraudin

S engleskog prevela: M. Evtov
 

Po navodima policije, u Londonu je više od 1.000 ljudi uhapšeno na protestima Extinction Rebellion. […] Posljednju aktivistkinju na mostu Waterloo policija je maknula u nedjelju uveče, nakon što su raščišćeni Oxford Street i Parlament Square i otamo se demonstranti uputili na Marble Arch […]

U ponedjeljak, dok su demonstranti u osunčanom glavnom kampu uživali u muzičkim nastupima, brojni aktivisti za zaštitu okoliša organizovali su proteste (tzv. die-in) u Prirodoslovnom muzeju u južnom Kensingtonu. Ova grupa je polijegala na pod Muzeja i simulacijom smrti ukazala na masovno izumiranje vrsta.

Demonstranti – od kojih neki s licima ofarbanih u bijelo i omotani crvenim velovima i ogrtačima – polijegali su ispod skeleta plavog kita i slušali improvizovani koncert klasične muzike.

Extinction Rebellion – pokret koji nenasilnim građanskim neposluhom nastoji spriječiti klimatski slom – odlučivao je o svojim narednim koracima na javnom sastanku održanom u ponedjeljak popodne.

Stotine okupljenih najprije su saslušali govornike koji su im predočili mogućnosti, a onda o njima raspravljali po grupama. Na kraju su predstavnici jedne po jedne grupe izlazili na pozornicu i iznosili stavove grupa. Neki su predlagali da se direktna akcija pauzira i Marble Arch napusti i „ostavi u boljem stanju nego što smo ga zatekli“ a akcija izmjesti van glavnog grada, a drugi da se protesti organizuju u Cityju i ispred Parlamenta.

Grupa je počela protest 15. aprila zaustavivši saobraćaj na Oxford Circusu, Marble Archu, mostu Waterloo i području oko Parlamenta.

Roger Hallam, osnivač i organizator pokreta Extinction Rebellion, izjavio je u ponedjeljak da je to najmasovniji izraz građanskog neposluha u novijoj britanskoj istoriji. Hallam kaže da uhapšenih ima mnogo više nego na antinuklearnim protestima u Upper Heyfordu 1982. godine (752 hapšenja) i nemirima koji su 1990. godine izbili zbog opštinskih poreza (339 hapšenja).

Dodaje da su od policije dobili potvrdu da u protestima održavanim protekle sedmice nije povrijeđen nijedan policajac, te da se protesti nastavljaju još najmanje sedam dana: „Nadamo se da će se politička klasa probuditi, jer u protivnom slijedi mnogo dramatičnija akcija.“

Grupa ove sedmice planira demonstracije na trgu ispred Parlamenta u vrijeme kad se poslanici nakon odmora vraćaju u Westminster na sjednicu tokom koje premijerka odgovara na pitanja poslanika.

U proteklih osam dana grupa je širom glavnog grada održavala proteste raznih vrsta. Na željezničkoj stanici Canary Wharf u srijedu se dvoje aktivista popelo na krov voza Docklands Light Railwaya dok je treći prionuo za stranu voza, što je uzrokovalo privremenu obustavu željezničkog saobraćaja.

U srijedu je i jedna grupa zasjela naslonivši se na ogradu ispred kuće vođe laburista Jeremya Corbyna, a u petak se grupa aktivista rođenih nakon 1990. godine okupila na kružnom toku ispred aerodroma Heathrow noseći transparent „Jesmo li mi posljednja generacija?” Policija ih je spriječila da blokiraju put.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan smatra ovo remećenje „kontraproduktivnim“ kad su u pitanju klimatske promjene, ističući da ovakvi protesti krajnje opterećuju policijske resurse. Načelnica Meta [gradske policije] Cressida Dick pozvala je aktiviste da akcije ograniče na za to određenu lokaciju Marble Archa.

U nedjelju se okupljenom mnoštvu obratila klimatska aktivistkinja tinejdžerica Greta Thunberg, rekavši da se „uprkos svim lijepim riječima i obećanjima“ ne preduzima ništa da bi se ekološka kriza zaustavila. […]

U kampu je u nedjelju uveče neočekivano nastupila grupa Massive Attack, prethodno najavljivana kao „Stroud Village Green Band” da bi se izbjegao dolazak neukrotivih masa. […]

„Jedna od najljepših stvari koje sam ovdje doživio bio je cvrkut ptica koji sam neku noć začuo iz šatora“, rekao je. „Na Marble Archu se pjesma ptica zbog saobraćaja ne čuje već decenijama […] Sad saobraćaja nema, zagađenje zraka se smanjilo, nivo buke opao i – ptice su se vratile.“

Protesti su privukli podršku brojnih istaknutih osoba. U petak je na Oxford Circusu nastupila glumica Emma Thompson, a tokom vikenda je protestima prisustvovao britanski kanuista Etienne Stott, nosilac zlatne olimpijske medalje, koji je nedjelju uveče uhapšen na mostu Waterloo.

Na protestima je u ponedjeljak bio i Philip Kedge, penzionisani glavni inspektor policijskih snaga Hampshirea. „U meni raste sjeme sumnje u pogledu svega što se događa našem okolišu. Shvatio sam da mogu birati“, kaže on, „ili da u Bournemouthu sjedim na plaži i uživam na suncu sa sladoledom u rukama, ili da dođem ovdje i saznam nešto o onome što nam se dešava.“

„Za sve policajce koji su ovdje na dužnosti imam samo riječi hvale“, dodaje Kedge. „Vidio sam samo vrhunsku profesionalnost i izraze poštovanja. Isto važi i za demonstrante – s policijom postupaju dostojanstveno i s poštovanjem.”

Još jedan bivši policajac, Richard Ecclestone, koji je protestima prisustvovao odvojeno od Kedgea, kaže da je 1990-ih u Devonu bio policajac na protestima protiv izgradnje puta A30, ali da je Extinction Rebellion nešto sasvim drugo. „Prije svega po tome što ovo nije samo grupica dobronamjernih i predanih aktivista. Ovo smo svi mi”, rekao je.

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 22/04/2019.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

01/05/2019