KIPAR: Protiv razvoja po diktatu biznisa

Piše: 

Redakcija Peoples Dispatch
Na sve strane se razbuktava ofanziva privatnih biznisa na (preostale) prirodne vrijednosti. No jača i otpor. U susjednoj Hrvatskoj se tako već drugu godinu početkom jula na plaži Vruja održava Festival bespravne gradnje i devastacije prirode – protestno okupljanje šaljivog imena ali veoma ozbiljnih zahtjeva i ciljeva. Festival koji je krenuo od odbrane Vruje proširio se u pokret jer su cijela jadranska obala i morski svijet ugroženi tzv. poslovnim aktivnostima, od bjesomučne izgradnje hotela i turističkih naselja do nasipanja plaža. Donosimo sličnu pričicu s Kipra, gdje se na meti investitora našlo zaštićeno područje iznimno vrijednog poluostrva. Slične bitke se vode i u BiH – oko Bunskih kanala, Trebevića i šetališta Dariva u Sarajevu, kanjona Bistrice kod Foče itd. (@RiD)

 

S engleskog prevela: M. Evtov

Progresivne snage u Republici Kipar intenziviraju kampanju za spas poluostrva Akamas jer vlada planira olakšati pro-korporativni razvoj u ovom ekološki osjetljivom regionu.

U četvrtak, 30. juna, Aristos Damianou, član parlamenta iz Progresivne partije radnog naroda (grčki AKEL), i Charalambos Theopemptou, član parlamenta iz Pokreta saradnje ekologa i građana (grčki KOSP), izrazili su parlamentarnom Odboru za unutrašnje poslove zabrinutost zbog vladinih razvojnih planova za poluostrvo Akamas.

Aktivisti platforme Spasite Akamas, inicijative Prirodna obala Kipra, KOSP-a, AKEL-a, Ujedinjene demokratske omladinske organizacije (grčki EDON) i drugi marširali su 18. juna kroz Nikoziju odbacujući vladin plan da Lokalni plan Akamasa revidira da bi zadovoljila privatne interese.
 

(Ne)zaštićeno područje

Poluostrvo Akamas je ekološki osjetljiva regija smještena na sjeverozapadu Kipra. Trenutno polovina te teritorije spada u kategoriju zaštićenih područja i uključuje lokacije od značaja za Zajednicu uvrštene u mrežu Natura 2000 Evropske unije (EU). Kiparska vlada desnog centra predstavila je u junu svoj revidirani Lokalni plan Akamasa kako bi olakšala neke razvojne aktivnosti, uključujući izgradnju puteva i zgrada u tri oblasti ovog poluostrva. Vlada tvrdi da će to pomoći lokalnim zajednicama i vlasnicima zemljišta. Napredne snage odbacile su ovaj plan i navele da će on dovesti do uništenja ekološki osjetljive regije.

Dok su razni parlamentarni odbori raspravljali o ovom planu, zastupnici AKEL-a i KOSP-a protivili su mu se kao smicalici koja služi velikim privatnim interesima. AKEL i KOSP su u vezi sa Zakonom o urbanizmu i prostornom planiranju iznijeli zajednički prijedlog kojim pozivaju da se „na područjima gdje se priprema ili mijenja Lokalni ili Prostorni plan zabrani izdavanje urbanističkih saglasnosti tokom razdoblja predviđenog za podnošenje i razmatranje pisanih obrazloženih prigovora”.

AKEL u saopštenju od 16. juna navodi da se ova „stranka protivi manipulacijama vlasti u Lokalnom planu Akamasa, koja netransparentnim i nezakonitim procedurama pokušava služiti velikim privatnim interesima. AKEL će se unutar i izvan parlamenta suprotstaviti svim planovima u ovom pravcu. Poluostrvo Akamas je jedinstveno i kao takvo se mora i tretirati, te istovremeno osigurati prava vlasnika zemljišta i zajednica tog područja. Pozivamo cijeli kiparski narod da preduzme akciju za spas poluostrva Akamas”.

KOSP optužuje vladu za više nepravilnosti, uključujući i izdavanje dozvola za stotine nelegalnih intervencija na plažama, nepoštivanje Barcelonske konvencije o zaštiti plaža, neadekvatno definisanje granica mreže NATURA 2000, neuspostavljanje potrebnog režima zaštite i upravljanja u području mreže NATURA 2000, te neadekvatno podnošenje desetina projekata odgovarajućim procjenama, između ostalih i procjenama uticaja na okoliš.

„Stav kiparske vlade i predsjednika Nicosa Anastasiadesa politički je neodgovoran, a ekološki neodgovoran i destruktivan”, dodaje KOSP.

IZVOR: Peoples Dispatch

Objavljeno: 04/07/2022.

FOTO: via Save Akamas

 

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

07/07/2022