Kanada: hapšenja demonstranata koji blokiraju luke i željeznice

Piše: 

Leyland Cecco (Toronto)
Iako Kanada može izgledati kao sušta suprotnost SAD-u, naročito kroz brojne usporedbe javnosti šarmantnog premijera Justina Trudeaua i problematičnog predsjednika Donalda Trumpa, slučaj naroda Wetʼsuwetʼen govori drugačije. Sud te veoma liberalne države stao je na stranu naftaške kompanije a protiv starosjedilačkih grupa koje pokušavaju očuvati svoju zemlju – čiji je veći dio svakako uzurpiran i nepovratno otet kolonijalnim osvajanjima. Protesti nailaze na oštar odgovor policije. Sve ovo potvrđuje da je u zaštiti profita neoliberalizam nemilosrdan, čak i kad nosi zabavne šarene dokoljenice kao premijer Kanade. (@RiD)
 

S engleskog prevela: M. Evtov

Policija je u ponedjeljak u Vancouveru uhapsila nekoliko aktivista, članova grupe koja je posljednjih dana blokirala pristup u četiri trgovačke luke.

Protesti su dio podrške koja se širom Kanade iskazuje borbenim tradicionalnim poglavicama klanova naroda Wetʼsuwetʼen u provinciji Britanska Kolumbija, kao i autohtonim aktivistima (21) koji su u četvrtak uhapšeni na zemlji naroda We'tsuwet'en.

Tradicionalne poglavice su odlučno odbile dopustiti da Coastal GasLink kroz njihovu vjekovnu teritoriju provede dio svog 670 km dugog cjevovoda za prirodni gas.

Prošle godine je vrhovni sud Britanske Kolumbije nanio udarac narodu Wetʼsuwetʼen izrekavši presudu u korist Coastal GasLinka koji je, kako se navodi u presudi, zbog stalnog protivljenja svom projektu pretrpio nepopravljivu štetu. Poglavice tvrde da kanadski Sud nema jurisdikciju nad njihovom teritorijom pošto oni vlasništvo nad zemljom nikada nisu ustupili ni pokrajini ni saveznoj vladi.

Za izgradnju plinovoda duž predloženog puta ovaj projekt od 6,6 milijardi kanadskih dolara (5 milijardi USA dolara) ima podršku 20 izabranih vijeća Prvih naroda. Pet od šest izabranih oblasnih vijeća naroda Wetʼsuwetʼen takođe podržava izgradnju plinovoda. Ali tradicionalne poglavice kažu da se uprava ovih izabranih vijeća odnosi isključivo na rezervate – ali ne i na tradicionalni teritorij.

U petak su stanovnici teritorija Tyendinaga Mohawk u Ontariju parkirali kamion za odvoz smeća sa snježnom grtalicom blizu željezničke pruge, te tako zaustavili koridor Toronto-Ottawa, jednu od najprometnijih željezničkih pruga u zemlji. Tokom vikenda su otkazane desetine putovanja.

„[We’tsuwet’en] nemaju nikakav sporazum s Kanadom. Kanada može tvrditi da je ovo njeno zemljište samo ukoliko država ima potvrdu o kupovini“, navodi se u izjavi grupe koja je blokirala prugu. „Mi [We’tsuwet’en] smatramo svojom braćom. Povezani smo s njima i podržavamo ih u zaštiti njihove teritorije.“

Via Rail, koji upravlja kanadskim prigradskim željezničkim linijama, kaže da će saobraćaj ostati obustavljen sve do razrješenja te situacije. „Svjesni smo da ova situacija, koja je nažalost van naše kontrole, utiče na naše klijente i izvinjavamo se zbog neprijatnosti koju im izaziva“, navodi ova kompanija u izjavi objavljenoj u nedjelju.

U petak je kompanija Canadian National, vlasnik željezničke pruge, izdejstvovala sudsku zabranu dotičnog protesta – ali je još nije izvršila.

U Viktoriji je mladež starosjedilačkih naroda okupirala zgradu zakonodavne skupštine provincije i zapalila ceremonijalnu vatru pozivajući na okončanje operacija Kanadske kraljevske žandarmerije (Royal Canadian Mounted Police / RCMP) protiv naroda We’tsuwet’en.

Protesti u Britanskoj Kolumbiji i Ontariju dešavaju se u očekivanju da snage RCMP stignu u kamp Unist’ot’en, najveću blokadu koja je 2009. godine izgrađena kao kontrolna tačka koja i danas djeluje kao centar za liječenje „naroda i zemlje“. Ne zna se koliko ljudi ima u ovom kampu. Policija je posljednjih dana, koristeći tešku mašineriju, već demontirala dva kampa.

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 10/02/2020.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

12/02/2020