Italija: Zakon o obaveznoj vakcinaciji – puni pogodak

U BiH, prvenstveno Sarajevu, na pragu smo epidemije morbila/krzamaka, tzv. dječje bolesti koja ni po toku bolesti ni po mogućim posljedicama nije bezazlena. Epidemija je direktna posljedica nevakcinisanja djece trovalentnim vakcinama (protiv rubeole, zaušnjaka i morbila), a nevakcinisanje je preraslo u kampanju zahvaljujući širenju lažnih informacija o toj vakcini kao uzroku autizma i o vakcinama kao generalno štetnim, te nepotrebnim. S obzirom na razmjere, možemo govoriti o 'antivaxerima' kao jednom od najjačih pokreta u Evropi, što je odličan primjer potpuno pogrešno usmjerene građanske neposlušnosti, utemeljene na problematičnim prosudbama i teorijama zavjere. Istovremeno se međutim ukazuje na NEpovjerenje koje uživaju državne vlasti i politike, usljed sve očiglednijih spona krupnog kapitala (u ovom slučaju, ozloglašene farmaceutske industrije) i centara političke moći. Običnim ljudima predstavlja problem razlučiti istinski javne politike od onih sa skrivenim namjerama, naročito u svijetu kojim se bez ikakvih sankcija slobodno šire dezinformacije radi namicanja profita kompanijama poput Googlea i Facebooka.
Talijanska država, prije koju godinu suočena s opasnošću od epidemije, uvela je Zakon o obaveznoj vakcinaciji i djeci nevakcinisanoj bez valjanog razloga zabranila upis u predškolske i školske ustanove. Ovo se pokazalo veoma učinkovitim i podsjeća nas na još uvijek nezamjenjivu (interventnu) ulogu države u organizaciji kolektivnog života, ulogu kojoj su u mnogim sferama života izuzetno naškodile neoliberalne politike potčinjavanja opšteg interesa privatnom. (@RiD)


Piše: Paolo Russo, Rim

Po najnovijim podacima talijanskog Ministarstva zdravlja, obuhvaćenost imunizacijom za heksavalentnu vakcinu (protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hepatitisa B i gripe tipa B) dostigla je sigurnosni prag od 95% u 13 regija. U tim regijama je za one rođene 2015. godine cilj ostvaren i premašen, ali su i ostale regije nadomak cilja. Izuzetak su uporišta no-vax kao Bolzano s 89,36%, što je uvijek mnogo više od 71,8% prethodne godine, te Veneto s 93,7%, Friuli 92,8% i Sicilija 92,4%. Ovi postotci još uvijek ne garantuju kolektivni imunitet, ali su znatno veći nego 2017. godine.

Trovalentne vakcine (protiv rubeole, zaušnjaka i morbila) premašuju 95% pokrivenosti u šest regija. Ali trend je i u ovom slučaju izrazito pozitivan, jer državni prosjek imuniziranih protiv krzamaka iznosi 94,1%, što je 2,3% više nego samo šest mjeseci ranije. U porastu je i vakcinisanje djece rođene 2014. godine, kao i djece predškolskog uzrasta (5-6 godina).

Nije izuzetak ni uzrast od 16-18 godina: 2018. godine je petu dozu vakcine protiv difterije primilo 4,44% više […] a vakcinu protiv morbila 4,99% više adolescenata nego prethodne godine […].

Zakon o obaveznoj vakcinaciji pokrenuo je i porast samo „preporučenih“ vakcinacija: protiv pneumokoka i određenih vrsta meningitisa.

Lako je predvidjeti da će se s predstojećim odobrenjem novog zakona o vakcinama, o kojem sad raspravlja Senat, obaveza vakcinacije obustaviti […] u većem dijelu Italije gdje je dostignut sigurnosni prag od 95%. Ali bi i u tom slučaju obaveza vakcinacije protiv morbila ostala na snazi.

Ovi pokazatelji o cijepljenju stižu tačno pred istek zakonskog roka datog za predočenje medicinske dokumentacije svima koji su djecu u jaslice i obdaništa upisali na osnovu ličnih izjava o vakcinaciji [...]. Računajući da među njima ima 5-6% djece koja se ne mogu vakcinirati iz certificiranih zdravstvenih razloga, Ministarstvo smatra da danas oko 10 hiljada djece rizikuje da ne budu primljena u predškolske ustanove, dok roditelji onih između 6 i 16 godina rizikuju samo novčanu kaznu od 100 do 550 eura, ali dosad ova sankcija nije provođena.

U ovom trenutku nema izvještaja o isključenjima, ali odgovorni u Laciju i nekim drugim regijama smatraju da postoji oko hiljadu potencijalno problematičnih slučajeva.

[tg4sky javlja da je u Livornu dvoje roditelja privedeno zbog lažne dokumentacije o vakcinaciji, dok je u Bolonji iz predškolskih ustanova suspendovano 300 djece, a u više gradova Toskane ih je s nastave odstranjeno ukupno 16.]

Alto Adige (Južni Tirol), oduvijek najjače uporište protivnika vakcinacije, priča je za sebe: tamošnji odgovorni za obrazovanje uvjeravaju: „Nijedno dijete neće ostati neupisano u jaslice ni obdanište.“ Obećanje koje miriše na trajnu izbornu kampanju.

Prenesano sa: La Stampa

Datum: 10/03/2019.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

19/03/2019