INDIJA: Generalni štrajk protiv otimačine

Piše: 

Ezra Brain i Sou Mi
U Indiji se nastavlja bunt protiv politika desničarske vlade. Nakon godinu dana dugog protesta poljoprivrednika protiv mjera koje su prijetile da unište domaću poljoprivredu, prije nekoliko dana održan je i generalni štrajk. Ekonomsku krizu vlasti koriste za privatizaciju javnih kompanija. Istovremeno sve više Indijaca, sad već preko 100 miliona, zapada u teško siromaštvo. Svaka sličnost s politikama ovdašnjih vlada duboko je ukorijenjena u karakteristikama kapitalizma. (@RiD)

 

S engleskog prevela: M. Evtov

Milioni radnika izašli su krajem marta na ulice Indije u sklopu dvodnevnog generalnog štrajka koji je zatvorio veći dio zemlje. Štrajk je sazvan u znak protivljenja vladi Narendre Modija, ultradesničarskog hinduističkog nacionaliste koji trenutno pokušava privatizovati mnoga indijska javna dobra. Štrajk uključuje radnike indijskih javnih banaka (glavni cilj Modijeve privatizacije), transportne i radnike desetina privatnih i javnih industrija.

Protiv privatizacije – za povećanje minimalca

Štrajk je sazvao udruženi forum dvanaest najvećih sindikalnih saveza u zemlji, uključujući Sveindijski sindikalni kongres (AITUC) i Indijski nacionalni sindikalni kongres (INTUC) koji predstavljaju različite sektore (npr. ugalj, čelik, transport, bankarstvo, pošta i telekomunikacije).

Glavni zahtjevi štrajkača su brojni i uključuju ukidanje planova privatizacije i povećanje minimalne plate.

Štrajkači protestuju i zbog novog zakona koji bi šefovima dao više kontrole nad platama i radnim vremenom i omogućio rad po ugovoru, što bi indijsku radničku klasu učinilo još prekarnijom.

Drugi faktori koji podstiču radnike na izlazak na ulice uključuju rastuće cijene goriva (u velikoj mjeri rezultat rata u Ukrajini) i rastuće siromaštvo – procjenjuje se da je u Indiji 2021. godine zapalo u siromaštvo preko 100 miliona ljudi. Štrajkači od vlade traže i potporu dohotku.

Ovo nije prvi put da se radnici pobune protiv Modijeve vlade. I 2016., 2019. i 2020. godine bilo je generalnih štrajkova u kojima su učestvovale stotine miliona radnika.

Tokom 2020. i 2021. godine poljoprivrednici širom Indije štrajkovali su protiv novih poljoprivrednih „reformi“ Modijeve vlade. Njihovi ključni zahtjevi ispunjeni su nakon skoro godinu dana štrajka.

Radnici koji štrajkuju u Indiji pokazuju kako nivo javnog protivljenja Modijevom krajnje desničarskom režimu tako i moć ujedinjene radničke klase.
[Iako je, uglavnom usljed zabrana i prijetnji u privatnom sektoru, na ulice izašlo manje radnika nego je najavljeno, op. ur.], zaustavljena su čitava područja Indije, uključujući gradove na jugu i istoku zemlje, naročito zbog prekida nastalih u željezničkom saobraćaju, javnom prevozu i bankarskim uslugama.

Oporavak privrede? Kako kome

Dok se indijska ekonomija nakon dvije godine pandemije „oporavila“, brojni poslovi su potpuno nestali, a nezaposlenost u decembru premašila 8% – ogroman broj s obzirom na populaciju zemlje od 1,4 milijarde.

Ali sadašnja kriza nije izazvana pandemijom; pandemija je samo pogoršala propadanje izazvano decenijama napada neoliberalizma, posebno na javna dobra i usluge.

Modijev režim, međutim, izlaz iz sve goreg stanja ne pokušava naći ulažući u javna dobra i poboljšanje uslova rada. Nego koristi priliku za privatizaciju nacionalne industrije i deregulaciju svake zaštite rada – da bi se zajamčili profit i prosperitet krupnih kapitalista. [...]

IZVOR: Left Voice

Objavljeno: 28/03/2022.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

06/04/2022