Indija: 200 miliona u štrajku

S njemačkog preveo: M. Manojlović

U Indiji je prije dva dana stupilo u štrajk 200 miliona radnica i radnika. Povod su reforma zakona o sindikalnom organizovanju i neispunjena obećanja vlade hinduističkih nacionalista.

Ova reforma predstavlja novi napad na radnička prava. Štrajk je proglasilo deset od dvanaest velikih sindikalnih saveza. Podršku su dobili prije svega od ženskih udruga, budući da su žene bile glavne protagonistkinje ovog radničkog protesta.

Protesti žena u Indiji protekle su sedmice privukli pažnju medija iz cijelog svijeta. Prije osam dana pet miliona žena formiralo je veliki živi lanac, na taj način zahtijevajući slobodan pristup hramu Sabarimala, jednom od najvećih hinduističkih svetišta. Pristup hramu je od 1991. godine zakonom zabranjen ženama „u menstruacionom uzrastu“, zbog navodnog očuvana ritualne čistoće. Prošlog septembra je jedan sud ukinuo ovu zabranu, no ženama su pristup i dalje onemogućavali hinduistički ekstremisti i partija indijskog premijera Narendre Modija.

Živi lanac je trebao biti simbol slobode vjeroispovijesti i ravnopravnosti polova. Škole i univerziteti su prekinuli rad kako bi podržali ovaj protest. Jedna od intervjuisanih učesnica kaže: „Ovo je odlična prilika da pokažemo koliko su žene snažne, samostalne i solidarne. Tradicije nas više ne mogu sputavati.

Preneseno sa: klassegegenklasse.org

Datum objavljivanja: 10/1/2019.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

19/01/2019