FRANCUSKA: Štrajkači rade, ali samo za siromašne!

Piše: 

Charlie Kimber
Radnici energetske industrije širom Francuske ne samo da štrajkuju protiv napada na penzije, nego i najsiromašnijima isporučuju jeftiniju ili besplatnu struju. Naredni korak bi mogao biti isključivanje struje milijarderima. Tako pokazuju da je mnoštvo načina i taktika da se pošalje poruka o neposrednim ciljevima štrajka, ali i o društvu za koje se radništvo bori - društvu u kojem ljudska prava i opšte dobro vrijede više od svojine. @RiD

S engleskog prevela: M. Evtov

U Marseilleu i drugim francuskim gradovima energetski radnici ne samo da štrajkuju protiv napada na penzije, nego i najsiromašnijima isporučuju jeftiniju ili besplatnu struju.

To je protest protiv svega što vlada sad radi, ali i poruka – kako bi trebalo organizovati život“, za Socialist Worker kaže sindikalni predstavnik Sylvan (pseudonim).

Ova taktika je postala vrlo popularna.

„Ima li danas u Marseilleu nasljednika Robina Hooda?“ – upitao je demonstrante nedavno Renaud Henry, generalni sekretar gradskog ogranka energetskog sektora sindikalne federacije CGT. „Ima”, gromko je odjeknuo entuzijastični odgovor.

Tehničari u elektranama Enedis i GRDF u Marseilleu provode ono što njihov lokalni sindikalni lider naziva „nezakonita, ali moralna“ metoda borbe. „Koja je dospjela u vijesti kad smo odbili isključiti struju malim pekarama koje zbog rastućih troškova ne mogu platiti račune”, kaže Sylvan.

Ali mi smo i prije toga pomagali siromašnijim ljudima u neboderima i manjim stambenim objektima. Nismo to objavljivali na sva zvona zato što bi nas mogli disciplinski goniti.”

I drugi su gradovi slijedili njihov primjer. Sebastien Menesplier, generalni sekretar CGT-ovog rudarskog i energetskog sektora, izjavljuje krajem januara da su članovi sindikata „masovno“ izvodili takve akcije u pariškoj regiji, u Lilleu, Nantesu, Lyonu, Nici, Saint-Nazaireu i drugdje.

„Besplatnu struju ili plin dobilo je nekoliko bolnica i klinika, opštinskih klizališta i bazena, javnih sportskih centara, biblioteka, osnovnih i srednjih škola, vrtića, te centralno grijanje univerziteta i stanova s niskim kirijom, javna rasvjeta malih i srednjih gradova, kao i socijalni stanovi”, rekli su iz CGT-a.

Prošle sedmice je energetski sektor CGT-a u Lot-et-Garonneu na jugozapadu Francuske najavio isključenje četiri kamere za mjerenje brzine na cesti. „Ovo državi omogućava uštedu energije“, kaže se u saopštenju, s blagim prizvukom podsmjeha.

U Vienneu, blizu Lyona, radnici su u oko 50 domaćinstava ponovo priključili struju isključenu zbog neplaćenih računa.

Radnici namjerno ne preciziraju detalje metoda koje koriste. „Svako ima svoju tehniku“, za web-stranicu Reporterre kaže Celine Pasquet, tehničarka u Enedisu.

Sylvan kaže:

Nalazimo izgovore da bez struje ne ostanu obični ljudi, siromašni, društvene institucije i tako dalje. Ne bi čovjek vjerovao kakvi se sve 'tehnički problemi' neočekivano pojavljuju. Supervizori i menadžeri pokušavaju optužiti pojedince, ali mi smo jasno stavili do znanja da su ovo nisu individualne, nego kolektivne akcije. Konačno, ovdje je riječ i o tome da prevagne ljudsko pravo, da premoć nad robom dobije opšte dobro.”

Sljedeća faza mogla bi biti ciljano isključivanje.

Philippe Martinez, lider CGT-a, govorio je o akciji protiv „lijepih milijarderskih imanja i dvoraca“: „Bilo bi dobro da njima isključimo struju, pa da na nekoliko dana vide kako je Francuzima koji si ne mogu priuštiti da plate račune.”

Lokalni mediji prenose da je i Menesplier zaprijetio isključenjima struje usmjerenim na zastupničke urede.

Ključni elementi su štrajkovi i masovne demonstracije.

Ali buntovni nasljednici Robina Hooda iz energetskog sektora pokazuju da ima još načina da nas se zli boje a dobri vole.

IZVOR: Socialist Worker

Objavljeno: 04/02/2023.
FOTO: 
@MinesEnergies71

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

10/02/2023