EVROPSKA UNIJA: Obećana zabrana toksičnih hemikalija se neće desiti?

Piše: 

Arthur Neslen
Radi se o velikoj skupini sintetičkih hemikalija čija je primjena jako raširena. Većina ovih hemikalija lako se prenosi okolišem i na velike udaljenosti. Često se pronalaze u podzemnim vodama, površinskim vodama i tlu. Čišćenje kontaminiranih područja tehnički je zahtjevno i skupo. Talože se i u našim tijelima gdje mogu naškoditi endokrinom, imuno- i reproduktivnom sistemu. Nazivaju ih vječitim jer njihova razgradnja traje hiljadama godina.
Guardian je još u julu došao do dokumenta koji je sugerisao da su ambicije Komisije oslabile pod intenzivnim pritiscima industrije koju su podržali politički lideri EU, uključujući francuskog predsjednika Emamnuela Macrona.”

Sudeći po programu rada Evropske komisije za 2024. godine, do kojeg je došao britanski “Guardian”, izgleda da otpada i uvođenje zabrane izvoza zabranjenih hemikalija u ostatak svijeta. Dokument navodi na kojim prijedlozima će Komisija raditi do izbora za Evropski parlament u junu naredne godine.

Tatiana Santos, koja predvodi odjel za hemikalije Evropskog biroa za okoliš (EEB) – mreže građanskih okolišnih organizacija, izjavila je da je Evropska komisija ovim iznevjerila građanstvo Evrope,“praveći se da ne vidi zagađenje hemikalijama i dajući prednost kratkoročnim interesima toksične industrije a ne interesima svojih građana. Sad je jasno da je profit hemijske industrije ovoj komisiji važniji od zdravlja Evropljana. Evropski Zeleni dogovor (Green Deal) biće upamćen kao Evropski toksični dogovor.”

Na Evropu otpada gotovo 23% novih slučajeva raka u svijetu, iako udio stanovnika Evrope u ukupnoj populaciji svijeta iznosi samo 6%. Ovako visok procenat dijelom je uzrokovan i “hroničnim izlaganjem farmakološkim supstancama, štetnim materijama i drugim karcinogenima u okolišu i na radnim mjestima,” navodi Evropska okolišna agencija.

EU je 2020. godine izašla sa strategijom za hemikalije koja zahtijevala “zabranu najštetnijih hemikalija u proizvodima široke potrošnje, osim u slučajevima kad su te supstance neophodne.” Strategija je predviđala postepeno izbacivanje iz upotrebe perfluoralkilnih i polifluoralkilnih tvari (PFAS), osim u proizvodima u kojima su nezamjenjive.

Radi se o velikoj skupini sintetičkih hemikalija čija je primjena jako raširena. Većina ovih hemikalija lako se prenosi okolišem i na velike udaljenosti. Često se pronalaze u podzemnim vodama, površinskim vodama i tlu. Čišćenje kontaminiranih područja tehnički je zahtjevno i skupo. Talože se i u našim tijelima gdje mogu naškoditi endokrinom, imuno- i reproduktivnom sistemu.
Nazivaju ih vječitim jer njihova razgradnja traje hiljadama godina.
Guardian je još u julu došao do dokumenta koji je sugerisao da su ambicije Komisije oslabile pod intenzivnim pritiscima industrije koju su podržali politički lideri EU, uključujući francuskog predsjednika Emamnuela Macrona.

Tekst je priređen za objavljivanje u RiDu i dopunjen informacijama o hemikalijama.

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 16/10/2023.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

17/10/2023