ENGLESKA: Školama naloženo da ne koriste materijale antikapitalističkih grupa

Piše: 

Mattha Busby
U sveopštoj krizi, malo su se ofucale šarene laže kapitalista, pa poredak valja agresivnije zaštititi. Tako je u Engleskoj borba za dostojanstvo rada, pravednije društvo, slobodu i jednakost, volju naroda - izjednačena s terorizmom. Zašto? Zato što kapitalizam ništa od pobrojanog ne može i neće dati. Oni koji su nama prodavali demokratiju, preko noći su se svoje odrekli da bi zaštitili elite.
U našim krajevima je to obavljeno pretvorbom tvornica u privatne placeve i protjerivanjem socijalne i socijalističke revolucije iz nastavnih planova i programa. Jedva je opstao i antifašizam, no i to sporadično i u svojski razblaženoj formi. (@RiD)

S engleskog prevela: M. Evtov

Ministarstvo obrazovanja (Department for Education/DfE) objavilo je u četvrtak Smjernice za direktore škola i nastavnike koji kreiraju plan i program obrazovanja o međuljudskim odnosima, seksualno i zdravstveno obrazovanje. Ove Smjernice kategoriziraju antikapitalizam kao „ekstreman politički stav“, izjednačujući ga s protivljenjem slobodi govora, antisemitizmom i odobravanjem ilegalnih aktivnosti.

Ukidanje kapitalizma kao tabu

John McDonnell, bliski saradnik Jeremyja Corbyna i nekadašnji ministar finansija laburističke vlade u sjeni, kaže da ove mjere praktično iz škola izopštavaju reference na ključne događaje britanske istorije, te jasno pokazuju da vladajuća konzervativna stranka postaje sve „autoritarnija“.

Smjernice, dio opsežnih smjernica za primjenu odobrenog nastavnog plana i programa, navode: „Škole ni pod kakvim okolnostima ne smiju koristiti resurse organizacija koje zastupaju ekstremne političke stavove. To važi čak i za materijale koji sami po sebi nisu ekstremni, ali se njihova upotreba može shvatiti kao odobravanje ili podržavanje dotične organizacije.“

Kao primjeri onoga što se naziva „ekstremni politički stavovi“ navode se, recimo: „javno izražena želja za ukidanjem ili rušenjem demokratije, kapitalizma i slobodnih i poštenih izbora“, protivljenje slobodi govora, upotreba rasističkog diskursa (uključujući i antisemitski), odobravanje nezakonitih aktivnosti, te odsustvo jasne osude nezakonitih aktivnosti preduzetih radi ostvarivanja cilja ovih organizacija.

McDonnell kaže: „Na toj osnovi je nezakonito referirati na ogromne dijelove britanske istorije i politike, uključujući istoriju britanskog socijalizma, Laburističke stranke i sindikalizma, koji su se u raznim istorijskim periodima zalagali za ukidanje kapitalizma.

Ovo je još jedan korak u ratu kultura; nalet ekstremne konzervativne autoritarnosti postaje sve agresivniji i to bi trebalo zabrinuti svakoga ko vjeruje da demokratija podrazumijeva slobodu govora i obrazovano stanovništvo.“

Yanis Varufakis, ekonomista i bivši grčki ministar finansija, kaže da ove smjernice pokazuju „kako se zemlja lako izgubi i šaptom sklizne u totalitarizam“.

Varufakis dodaje: „Zamislite obrazovni sistem koji školama zabranjuje da u nastavne planove i programe uključe djela britanskih pisaca poput Williama Morrisa, Iris Murdoch, čak i Thomas Painea. E, pa, eto: ne morate više zamišljati. Vlada Borisa Johnsona upravo je naložila školama da urade baš to.“

Advokatica Jessica Simor QC [Queen's Counsel – branitelj Krune, tj. britansko advokatsko zvanje najvišeg ranga – prim.prev.] podsjeća da se ni sama vlada ne pridržava ovih svojih Smjernica budući da je, recimo, priznala da novi zakon o Brexitu krši međunarodno pravo („odobravanje ilegalnih aktivnosti“) i nastavila prodavati oružje Saudijskoj Arabiji koje ova koristi u Jemenu čak i nakon sudske presude da je to – nezakonito.

Tariq Ali, pisac i aktivista, smatra nove smjernice nesumnjivim znakom „moralnog i političkog bankrota“, ali kaže da postojanje Interneta svakako čini uzaludnim sve takve mjere.

„Na stranu njihova ordinarna glupost“, dodaje Ali, „takve stvari ne funkcionišu naprosto zato što će ljudi svakako čitati ono što žele. Smjernice su prilično skandalozan i šokantan pokušaj dorade strategije borbe protiv terorizma (Prevent) koja je već na snazi.

Svemu što se nađe na popisu zabranjenih materijala većina mladih može pristupiti putem Interneta i tamo ih čitati. Zabrana tih materijala u školi uopšte neće uspjeti, a na stranu činjenica da je ova zabrana znak moralnog i političkog bankrota.

Kao da je moguće da nakon 2008. godine i mladi i stari ne čitaju antikapitalističke analize; a pogotovo sad – kad se u cijelom zapadnom svijetu širi virus i nazire recesija.“

Podrazumijeva se da DiF smatra da škole ne bi trebale sarađivati s agencijama koje zauzimaju ekstremne stavove, uključujući promociju nedemokratskih političkih sistema, kao i to da nastavnici trebaju biti politički nepristrani.

Nick Gibb, ministar za školske standarde, kaže: „Naše nove Smjernice za obrazovanje o međuljudskim odnosima, seksualno i zdravstveno obrazovanje (RHSE) i svi primjereni nastavni resursi osposobljavaju sve škole da u ovim oblastima pruže učenicima sveobuhvatnu nastavu prilagođenu njihovoj dobi. Ovi materijali školama trebaju omogućiti da sa samopouzdanjem izrade kurikulum koji odražava različitost pogleda i porijekla, dok istovremeno potiče poštovanje svih učenika, razumijevanje zdravih odnosa i sposobnost učenika da brinu o vlastitoj dobrobiti.“

Smjernice dolaze nakon što je antiteroristička policija početkom ove godine čak i nenasilnu grupu Extinction Rebellion uvrstila na listu ekstremističkih ideologija koje treba prijaviti vlastima nadležnim za program Prevent. Međutim, odjel Jugoistočne Engleske za borbu protiv terorizma kasnije je opozvao tu listu.

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 27/09/2020.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

29/09/2020