DR KONGO: Prodaja dozvola za bušotine u ugroženom staništu gorila

Piše: 

Patrick Greenfield
Pomama za fosilnim gorivima, u čemu opet prednjače bogate zemlje uprkos deklarativnoj podršci smanjenju emisija, mogla bi uništiti posljednje stanište planinskih gorila, visoko ugrožene vrste. Prije nego se upustimo u moraliziranje zbog odluke kongoanskih vlasti da prodaju koncesije, valja poviše puta pročitati ovaj odlomak iz teksta: „DRK je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu... gotovo tri četvrtine tamošnjeg 60-milionskog stanovništva živi s manje od 1,90 dolara dnevno. Godine 2019. emisije ove zemlje po glavi stanovnika bile su 141 puta niže od emisija Velike Britanije, koja je odgovorna za 3% svih dosadašnjih globalnih emisija – a tom cifrom još nisu obuhvaćene istorijske emisije svojevremeno proizvedene u kolonijama pod vlašću britanske imperije.” Zato klimatsku krizu neće riješiti klimatsko moraliziranje nego klimatska pravda. (@RiD)

 

S engleskog prevela: M. Evtov

 

Demokratska Republika Kongo objavila je da sljedeće sedmice licitira dozvole za crpljenje nafte i plina u kritično ugroženom staništu gorila i najvećem tropskom tresetištu na svijetu. Prodaja izaziva zabrinutost oko kredibiliteta ugovora o zaštiti šuma koji je s ovom zemljom potpisao Boris Johnson na COPu-26.

Ovog ponedjeljka je ministar za ugljikovodike Didier Budimbu izjavio da DRK proširuje aukciju blokova za istraživanje nafte na dva mjesta koja se preklapaju s nacionalnim parkom Virunga, UNESCO-vom svjetskom baštinom, gdje žive posljednje planinske gorile preostale na Zemlji.

Planirana prodaja već je uključivala dozvole u tropskim tresetištima Cuvette Centrale na sjeverozapadu zemlje, koja pohranjuju ekvivalent trogodišnjih globalnih emisija fosilnih goriva.

Bazen Konga je jedina velika prašuma koja usisava više ugljika nego što ga emituje i stručnjaci kažu da na svijetu nema goreg mjesta za istraživanje fosilnih goriva.
Prašuma sliva Konga prostire se na šest zemalja i
reguliše količinu padavina sve do Egipta.

Grupe za zaštitu okoliša pozvale su vodeće kompanije za fosilna goriva da odustanu od aukcije i rekle da predsjednik Felix Tshisekedi treba otkazati prodaju. Felix Tshisekedi je prošle godine prvog dana COPa-26 potpisao s Borisom Johnsonom ugovor o zaštiti šuma vrijedan 500 miliona dolara.

Ministar Budimbu je u razgovoru za Guardian priznao da zabrinutost za okoliš postoji, ali je branio pravo svoje zemlje da eksploatiše vlastite prirodne resurse. Kaže da su prihodi od projekata nafte i gasa potrebni za zaštitu šuma sliva Konga i ekonomski razvoj zemlje:

Mi imamo primarnu odgovornost prema kongoanskim poreznim obveznicima koji većinom žive u uslovima krajnje nesigurnosti i siromaštva, te teže društveno-ekonomskom blagostanju koje će im eksploatacija nafte vjerojatno pružiti.“.

Budimbu je ranije ove sedmice za Financial Times rekao da su holivudski glumci Ben Affleck i Leonardo DiCaprio „iz svojih povlaštenih pozicija iskoristili svoj uticaj“ i pomogli da se nakon Netflixovog dokumentarca iz 2014. godine zaustavi istraživanje nafte i plina u Virungi, ali da ovog puta DRK neće biti zaustavljena.

Prodaja zakazana za 28. i 29. juli izazvala je zabrinutost oko kredibiliteta sporazuma koji je u ime Centralnoafričke inicijative za očuvanje šuma (eng. CAFI) potpisao Boris Johnson. Ciljevi ovog desetogodišnjeg sporazuma 12 nacija donatora uključuju i zaštitu visoko vrijednih šuma i tresetišta.

Lord Goldsmith, britanski ministar za međunarodni okoliš, kaže da je britanska vlada „vrlo zabrinuta“ zbog planova za istraživanje nafte u Cuvette Centrale:

„Čvrsto vjerujemo da lokalno stanovništvo mora imati direktnu korist od svojih šuma, ali se to ne postiže degradiranjem šuma. I dalje ćemo s Demokratskom Republikom Kongo raditi na rješenjima za zaštitu ovog vitalnog ekosistema i osigurati ispunjenje obaveza oko reforme sektora rudarstva, nafte i plina.”

DRK je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu.
Po podacima
Svjetske banke iz 2018. godine, gotovo tri četvrtine tamošnjeg 60-milionskog stanovništva živi s manje od 1,90 dolara dnevno.
Godine 2019. emisije ove zemlje po glavi stanovnika bile su 141 puta niže od emisija Velike Britanije, koja je odgovorna za 3% svih dosadašnjih globalnih emisija – a tom cifrom još nisu obuhvaćene istorijske emisije svojevremeno proizvedene u kolonijama pod vlašću britanske imperije, navodi Carbon Brief.

Irene Wabiwa, koja u Greenpeace Africa vodi međunarodni projekat za očuvanje kongoanskih šuma, kaže da ova aukcija čini smiješnim napore DRK-a da se pozicionira kao zemlja za rješavanje klimatske krize.

Simon Lewis, profesor nauke o globalnim promjenama (University College London) i svjetski stručnjak za tresetišta u DR Kongu, kaže da je bazen Konga najgore mjesto na svijetu za istraživanje nafte i plina:

Otvaranje ovih šuma nalazištima nafte dovešće do lova, krčenja šuma, zagađenja naftom, emisija ugljika i društvenih sukoba. Aukcija nafte je aukcija za početak katastrofe živog svijeta, zdravlja, klime i ljudskih prava.

Naftnim nalazištima se rizikuju društveni nemiri, kako se vidi u delti Nigera. Sukob u centru DRK-a, na kratkom vodenom putu od Kinšase, mogao bi ugroziti stabilnost vlade i cijele zemlje. S obzirom na to da su u Kongu rat 1998-2003. godine i njegove posljedice ubile više od pet miliona ljudi, treba učiniti sve da se izbjegne sukob. Aukciju treba otkazati.”

Iz Centralnoafričke inicijative za očuvanje šuma kažu da u ovoj fazi ne mogu komentarisati.

IZVOR: Guardian

Objavljeno: 23/07/2022.
FOTO: Guy Debonnet/Creative Commons

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

02/08/2022