Casal Bruciato: pokreti za krov nad glavom brane, fašisti prijete i vrijeđaju

Desnica jača širom Evrope, između ostalog i zato što se već 20 godina, od pada Berlinskog zida, političke elite i strukture evropskih zemalja obračunavaju sa socijalizmom i idejama jednakosti i socijalne pravde. Ostavljeni na vjetrometini globalnog kapitalizma, lišeni socijalista kao legitimne političke opcije, ljudi se u Istočnoj Evropi okreću nacionalističkim programima koji su se u međuvremenu radikalizovali. Na Zapadu se, pak, pokazuje da je liberalna demokratija na klimavim nogama, što zbog podređenosti interesima krupnog kapitala, što zbog 45 godina brižljivog prikrivanja fašističkih tendencija, kao da je fašizam nastao i nestao s Hitlerovom Njemačkom. Stari računi sad dolaze na naplatu: neofašisti jačaju i ne libe se otvoreno sukobljavati s legalnim institucijama države. Ulaze u parlamente i više nisu politički otpadnici nego legitimne političke opcije.
Primjer iz Rima pokazuje da beskompromisno reagovanje vlasti na fašističke napade i provokacije može pomoći da se udar oslabi, ali da istinska neutralizacija dolazi od odlučne mobilizacije antifašista i njihovog hrabrog neposrednog sučeljavanja s fašistima radi zaštite ljudi. Demokratija se opet brani na ulicama. (@RiD)


Autor: redakcija Dinamopress

Odabrala i s talijanskog prevela: M. Evtov

U rimskom naselju Casal Bruciato još jedno napeto popodne. S jedne strane velika grupa antifašista pozvana u odbranu pokreta na pravo na stanovanje, uključujući i ASIA Usb (Associazione Inquilini e Abitanti – Udruženje stanara i stanovnika za odbranu prava na stanovanje i grad). S druge strane militanti Casepound i nekolicina mještana.

„Prije trideset godina su nam govorili da se ne družimo s djecom doseljenika s juga [Italije]. Zato što su prljavi, zato što kradu, zato što su opasni. A sad su se navadili na Rome. Sramota! Fašisti, odvratni ste!“ – vikao je na mikrofon jedan mještanin, rođen i odrastao u Casal Bruciato. „Ona četvorica fašista su prijatelji bivšeg gradonačelnika Rima! Alemanno je kao gradonačelnik vodio računa isključivo o interesu građevinskih špekulanata! Ni prstom nije mrdnuo za ljude kojima treba društveni smještaj“, rekao je drugi.

Odbrana se sastala u dvorištu zgrade gdje je dotičnoj gospođi i njenoj porodici Opština Rim redovnom procedurom dodijelila stan. Casapound je, međutim, dobila dopuštenje da u tom dvorištu postavi paviljon, oko koga se okupilo nekoliko mještana. Nije ih bilo mnogo, ali su bili vrlo agresivni. Gospođa je u kuću morala s policijskom pratnjom, grleći dvije kćeri. Neki su prilazili i vrijeđali je. Lik obrijane glave (jasno se vidi na videu) doviknuo joj je: „Kurvo, kučko, ima da te silujem.“

Ni predsjednica opštine Roberta Della Casa (M5S) ni savjetnica za pitanja baštine Rosalba Castiglione nisu mogle u zgradu bez zaštite policije. Popraćene uvredama fašista, odnijele su novoj stanovnici slatkiše dobrodošlice. Roberta Della Casa je inače ista ona predsjednica opštine koja je 17. septembra 2017. godine, na traženje Casepound, uz podršku svih političkih snaga, odobrila izvanrednu sjednicu opštinskog vijeća.

Tom prilikom su militanti Casepound (čiji je simbol kornjača) tražili raspravu zbog incidenta nedaleko od prihvatnog centra Tiburtino III, kad je jedan izbjeglica bio optužen za napad na neku ženu iako je već bilo dokazano da je optužba lažna i da je sam optuženi bio izboden nožem – zbog jedne cigarete. Kasnije je – zbog provala i pljačke – uhapšeno više protagonista tadašnje „pobune“ koja se i tad sastojala od par desetina mještana. Međutim, tog dana su stanovnici naselja, antifašisti i antifašistkinje, fizički spriječili da se neofašistima da legitimitet, pa ih otjerali i onemogućili održavanje sjednice opštinskog vijeća. Protiv desetina onih koji su tad odbili fašiste, u januaru ove godine zapljuštale su – optužnice.

A danas popodne, prije dolaska eksponenata Pokreta pet zvjezdica, u dvorištu zgrade u Casal Bruciato odigrali su skeč i regionalni sekretar Casepound Mauro Antonini i Adriano Cedroni iz [konzervativne neofašističke] stranke Fratelli d’Italia. Cedroni se okomio na transparent „Romima kuće, a Talijani se iseljavaju. Sramota!“ prasnuvši: „Ne pita se ovdje policija, nego ja! Maknite taj transparent! Došli ste ovamo samo radi manipulacije za evropske izbore!“. Antonini mu je odvratio: „A što ste to vi došli?“

(U međuvremenu je) Casapound sazvala (novu) demonstraciju „dosta više kuća za nomade“. A svi oni koji odbijaju fašističke provokacije sastaju se da bi „podržali porodice u teškoćama i borbu za pravo na stambeno zbrinjavanje svih, bez ikakve razlike“.

IZVOR: DinamoPress

Objavljeno: 07/05/2019.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

26/05/2019