Brazil: braneći svoja prava, domorotkinje okupiraju Ministarstvo zdravlja

Piše: 

teleSUR
Brazilke iz domorodačkih skupina odlučno su se usprotivile nasrtajima vlade desničara Bolsonara na besplatnu zdravstvenu zaštitu i diferencirani zdravstveni podsistem za domorodačka plemena. Bolsonaro od početka mandata radi na ograničavanju prava domorodaca i ukidanju društvenih institucija, uz agresivnu privatizaciju.
Nama se privatizacija zdravstva na mala vrata već odavno dešava - svi ti aparati koji rade samo kod privatnika, svi ti lijekovi kojih ima samo u privatnim apotekama, sve te usluge na koje se čeka sedmicama i mjesecima. To se sada sve, po znatnom višim cijenama nego su za usluge i produkte u sistemu javne zdravstvene zaštite, plaća privatnicima iz društvenog fonda solidarnosti (ako možemo platiti sami i čekati nadoknadu) ili iz džepa pojedinca (koji si to može priuštiti).
Nije u pitanju slučajnost. Na djelu je sistematsko urušavanje javnog zdravstva, kao dio politike uništavanja društvenih institucija. Etno-teritorijalni princip u našoj politici i organizaciji svakodnevnog života naših zajednica je samo kamuflaža za privatizovanje malobrojnih preostalih društvenih struktura. (@RiD)

S engleskog prevela: M. Evtov

Zauzevši zgradu (Ministarstva zdravstva), žene potvrdile „protivljenje naših naroda bilo kakvom obliku municipalizacije ili privatizacije domorodačkog zdravstva“.

Braneći diferencirani podsistem zdravstvene zaštite domorodaca, u ponedjeljak je oko 1.500 žena iz 113 domorodačkih plemena Brazila zauzelo sjedište Specijalnog sekretarijata za domorodačko zdravstvo (SESAI) u glavnom gradu Brazilije.

„Mi ovdje predstavljamo sve koji nisu stigli dovde da kažu da nikada nećemo prihvatiti nikakvo nametanje destruktivne agende Bolsonarove vlade“, izjavila je Sonia Guajajara, predvodnica starosjedilaca.

U izjavi objavljenoj nakon okupacije koja se desila usred priprema za prvi Marš domorodačkih žena, demonstrantkinje su odbile da prihvate „namjeru Bolsonarove vlade da ukine sve društvene institucije i politike koje nas se tiču.“

Dokument koji potpisuje Brazilsko udruženje domorodačkih naroda osuđuje Privremenu mjeru (PM) 890 koju je predsjednik Jair Bolsonaro, zastupnik član stranke krajnje desnice, izdao radi uspostavljanja programa Ljekari za Brazil umjesto kubansko-brazilske inicijative Program za više ljekara.

Osuđuje se i Bolsanarov prijedlog za osnivanje Agencije za razvoj primarne zdravstvene zaštite (ADAPS) koji u nastojanju da besplatnu diferenciranu zdravstvenu zaštitu izuzme iz Autohtonog podsistema „otvara primarnu zaštitu kao tržište za privatni sektor“.

Protestirajući i okupirajući zgradu SESAI-a u Braziliji, žene su potvrdile „protivljenje naših naroda bilo kakvom obliku municipalizacije ili privatizacije domorodačkog zdravstva“.

Na sličan način su starosjedioci 26. marta zauzeli zgradu Ministarstva zdravlja u Curitibi, pridruživši se protestima u Bahiji, Porto Velhu, Brasiliji i cijeloj državi. Stotine demonstranata s podignutim transparentima odlučno su zahtijevali „više zdravlja, više prava i više poštovanja“.

„Mi smo se izborili za Domorodački zdravstveni sistem, on je dio naše borbe i ne pripada nijednoj stranci ni određenoj politici jer smo ga mi izgradili“, u martu je za sedmičnik Brazil de Fato izjavio Eloi Jacinto, vođa Guaranija.

Specijalni sekretarijat za domorodačko zdravstvo odgovoran je za koordinaciju i provođenje Nacionalne politike o zdravstvenoj zaštiti starosjedilačkih naroda. Misija te institucije je da decentralizovani model zdravstvene zaštite implementira u 34 Specijalna okruga domorodačkog zdravstva.

Po posljednjem popisu stanovništva koji je 2010. proveo brazilski Institut za geografiju i statistiku, oko 817.000 Brazilaca se izjašnjava kao domorodci; oni zauzimaju 12,6% državne teritorije i govore 274 jezika. SESAI je upravo radi rušenja kulturnih i jezičnih barijera ustanovio funkciju domorodačkih zdravstvenih agenata, ljudi iz zajednice koji povezuju tradicionalno i državno zdravstvo.

Federalna vlada sad predlaže da se SESAI zatvori i da se usluge te institucije i domorodačkog zdravstva municipaliziraju.

„Municipalizacija će naštetiti našem zdravlju, jer opštine nisu u stanju podržati zdravstveni podsistem domorodaca“, tvrdi Jacinto.

Ovaj prijedlog je u skladu s antidomorodačkim politikama koje u Brazilu od početka sprovodi sadašnja neoliberalna vlada krajnje desnice.

IZVOR: teleSUR

Objavljeno: 12/08/2019.

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

17/08/2019