BORBA U DOBA KORONE: Kako (da) radi ljevica u vrijeme izolacije (odlomak)

Piše: 

Liza Featherstone

S engleskog prevela: M. Evtov

Ovo zbunjujuće vrijeme je za neke i demobilizacijsko. Pandemija je zaustavila sve naše uobičajene načine organizovanja, pa čak i učešće u javnom životu. Ljevica se u ovakvim vremenima obično obraća intelektualcima s pitanjem: „Šta da se radi?“ Pitanje je umjesno, ali lako može dovesti do apstrakcija i uopštenih odgovora tipa: „Organizovati se!“ Stoga bi bilo korisnije upitati: „Šta radite i zašto?“ Na to pitanje odgovara Jane McAlevey, veteranka [sindikalnog] organizovanja i autorica nekoliko knjiga o organizovanju za jačanje i pobjedu ljevice (između ostalih i No Shortcuts / Bez prečica) .

[…]

Učiti, učiti i samo učiti!

Jane McAlevey je vijestima užasnuta isto kao i mnogi drugi, bilo da čuje da Andrew Cuomo, guverner države New York, žurno poziva Googleovog Erica Schmidta da „redefiniše“ državnu ekonomiju i školski sistem, ili za najnoviji pokušaj senatora Mitcha McConnella da zbog pandemije kazni obične Amerikance. „Ovi šupci su za iskorištavanje trenutne situacije mnogo spremniji nego ljevica“, kaže ona.

Ali McAlevey, radi na tome da to promijeni.

U maestralno odabranom trenutku, McAlevey je prošle jeseni za Rosa Luxemburg Stiftung (RLS) pokrenula internetski kurs za organizovanje. Nije bila baš uvjerena da će organizovanje preko Zooma funkcionisati, te priznaje „U stvari sam bila vrlo skeptična u vezi s tim“. Ali je kurs privukao 1.400 učesnika iz 44 države svijeta, uglavnom sindikaliste i nekoliko klimatskih aktivista. Oduševljeno kaže: „Nisam imala pojma koliko će me to pripremiti za ono što dolazi.“

Koristeći više alata za prevođenje, McAlevey i RLS su osmislili kako da na četiri jezika istovremeno izvedu trening organizovanja zasnovan na zadatim ulogama. „Pamet da ti stane!“ – kaže oduševljeno McAlevey. „Shvatiš da možeš graditi radnički pokret u čitavom svijetu.“ Ovaj model je i zainteresovao sindikate širom svijeta, pa je McAlevey angažovala čitav tim organizatora za proširenje programa. Za ponovni početak planirali su višemjesečne pripreme, ali su se pod pritiskom COVIDA-19 pripremili za šest dana! Svake sedmice im se prijavljivalo 3.300 ljudi.

Ali McAlevey je imala ambiciozniji cilj. Mogu li i više od osnovnog treninga za tri hiljade organizatora? „Pitali smo se koji bi model ljudima mogao objasniti da su principi organizovanja odozdo uvijek isti, samo što tokom krize COVIDA-19 moramo mijenjati alate? Kako pokazati da to što smo zatvoreni u kućama ne znači da ne možemo i dalje jačati i graditi naše snage?“ Te spoznali da se to može postići kroz praksu. Članovi sindikata su svojim sindikatima dali do znanja da su ne samo stekli novu organizacijsku vještinu, već i da ne moraju čekati kraj „društvenog distanciranja“ da bi je primijenili.

Rat s kapitalizmom na steroidima

McAlevey radi s najvećim lokalnim kalifornijskim sindikatima nastavnika koji se spremaju na borbu protiv budžetskih rezova, tj. politike budžetske štednje. Prije COVIDA-19 su oni, zajedno s California Calls, koalicijom sindikata i lokalnih organizacija, pripremali podršku građanskoj inicijativi za ukidanje rupe u Prijedlogu 13, zloglasnom državnom zakonu protiv poreza koji oslobađa korporacije povećanja poreza na komercijalnu imovinu. Ta inicijativa će jedinicama lokalne samouprave pribaviti 12 milijardi dolara za prvu godinu finansiranja institucija najteže pogođenih predstojećim mjerama štednje: javnih domova zdravlja i škola. Ova inicijativa se ne odnosi na [porez na] vlasništvo kuća, što je pametno jer u protivnom ne bi ni prošla.

Od uvođenja mjera izolacije, McAlevey sa sindikatima prosvjetnih radnika radi na strategiji pregovaranja i na internoj peticiji koja služi kao „strukturni test“ izgradnje organizacionih kapaciteta svake škole i kao procjena spremnosti njihovih članova ne samo za glasačku inicijativu već i za vjerovatno smanjenje budžeta.

„Posla ima preko glave – to je sigurno“, kaže McAlevey. „Valja nam za borbu obučiti desetine hiljada ljudi.“ Ovo djelovanje preko Zooma, kaže McAlevey, „pravi organizatori shvataju kao izazov budući da smo svi mi navikli na direktan kontakt s ljudima, ali se ovi alati daju svladati i možemo ih učiniti funkcionalnim.“ Suočeni smo s „katastrofalnim kapitalizmom na steroidima“, naglašava McAlevey. „Ljudima je jasno da slijedi rat.“

IZVOR: JACOBIN

Objavljeno: 17/05/2020.
 

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

23/05/2020