AVGANISTAN: Izgladnjivanje sankcijama

Piše: 

Maryam Alaniz i Sam Carliner
Uprkos humanitarnoj krizi nezapamćenih razmjera koja vlada u Avganistanu, Bidenova administracija protiv ove zemlje uvodi ekonomske mjere koje, kao i sankcije protiv Rusije i rat u Ukrajini, Avganistancima otežavaju pristup hrani i preživljavanje. Ova politika otežava Avganistancima i borbu protiv talibana.
I sankcije ubijaju, i to neselektivno.
A d
ecenije stranih intervencija u Avganistanu pokazuju da imperijalizam uzrokuje samo još više patnje i dodatno osnažuje najreakcionarnije elemente avganistanske politike.

 

S engleskog prevela: M. Evtov

Američki ekonomski rat protiv Avganistana nametnuo je ovoj zemlji glad mjesecima prije no što je američki ekonomski rat protiv Rusije bacio u krizu čitavu svjetsku ekonomiju. Učinak ovih politika izlazi na vidjelo, a rezultati su zastrašujući.

Human Rights Watch je nedavno objavio izvještaj po kojem je od januara ove godine 13.000 avganistanske novorođenčadi umrlo zbog pothranjenosti, prvenstveno usljed ekonomske blokade Avganistana koju je uvela Bidenova administracija i prekida programa humanitarne pomoći.
[Procjena je da će oko 22,8 miliona stanovnika, više od polovine ukupne populacije Avganistana, biti suočeno s nestašicom hrane. Među njima je, kako iznosi UNICEF, milion djece mlađe od pet godina. Dodatni problem je raspad zdravstvenog sistema, op.ur.]
 

Glad i siromaštvo navode neke Avganistance da prodaju bebe i djevojčice kako bi preživjeli, a Bidenove sankcije Avganistanu po nekim procjenama prijete da ubiju više ljudi nego dvije decenije tamošnjeg rata.

Rast cijena važnih roba izazvan ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji nesumnjivo produbljuje krizu u zemljama širom svijeta, ali situacija je posebno teška u zemljama koje su, poput Avganistana, zbog posljedica imperijalističkih intervencija već bile u nezapamćeno dubokoj humanitarnoj krizi. [Svjetska banka iznijela je podatak da su od prošlog augusta cijene hrane skočile za čak 40%, što mnoge prehrambene artikle čini nedostupnim velikom broju Avganistanaca, op.ur.]

Biden je zamrznuo avganistansku ekonomiju gotovo odmah po povlačenju američkih trupa iz te zemlje, opravdavajući ovaj novi oblik rata protiv Avganistana kao neophodan za suprotstavljanje represivnim talibanima.

Istina je da talibani oduzimaju ženama osnovno pravo na rad, pohađanje škole i postojanje pod jednakim uslovima u društvu, ali Bidenova politika samo nanosi još veću patnju avganistanskom narodu, a posebno ženama.

Avganistanci i Avganistanke već se opiru talibanima, bez ikakve pomoći SAD-a.

Prošle sedmice je više od dvadesetak djevojaka izašlo na ulice Kabula protestujući protiv odluke talibana da srednje škole zatvore djevojčicama.

Talibani na ovaj i slične proteste odgovaraju hapšenjima, likvidacijama i racijama na domove aktivistkinja za prava žena.

Represija nad progresivnim i pokretima za prava žena nema opravdanja, ali ekonomski rat koji vode SAD samo otežava tim pokretima da se suprotstave talibanskom ugnjetavanju.

Glad koju Biden nameće Avganistanu jasan je primjer brutalnosti ekonomskog ratovanja, čak i kad se ratovanje predstavlja u „humanitarnim“ terminima. Kako su pokazale brutalne sankcije nametnute Iraku, ekonomski rat može biti smrtonosniji čak i od direktnih vojnih intervencija i bombi, ali privlači manje pažnje i nadzora javnosti.

IZVOR: Left Voice

Objavljeno: 31/03/2022.
FOTO: 
WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

07/04/2022