Austrijski pohod na Balkan 2.0: Male hidroelektrane!

Piše: 

Eve-anne Travers
Otvoreno pismo 60 nevladinih organizacija otkriva da Austrijska ambasada u Kosovu podržava kompaniju KelKos Energy koja na kosovskim rijekama bespravno gradi hidroelektrane uništavajući prirodni okoliš i podrivajući temelje vladavine prava. Ime kompanije zvuči poznato, a i njen učinak – u pitanju je austrijska kompanija Kelag, ista ona koja je hidroelektranama razorila najljepša mjesta za pecanje i kupanje na našem Ugru, te samo vrelo Sane koja je jedno od posljednjih prirodnih staništa mladice. Ova kompanija, djelomice i u državnom vlasništvu, dio svog profita redovno daje za vraćanje mladice u lijepi plavi Dunav – u Austriji.
Balkan je opet na udaru imperijalističkih ambicija. Nakon što su banke iscijedile ljude, na redu je najdragocjenije dobro – voda. Evropska komisija se o okolišu Balkana ne oglašava, dok Energetska zajednica (sporazum Evropske unije i evropskih zemalja koje nisu u EU) stvara pogodno okruženje pritišćući osiromašene zemlje da nose teret energetske tranzicije na čistu energiju – zbog klimatske krize koju su njihovi kapitalisti uzrokovali i nastavljaju je produbljivati.
Solidarnost s kosovskim čuvarima rijeka! (@RiD)


Konzorcij 60 kosovskih nevladinih organizacija je Austrijskoj ambasadi u Kosovu i austrijskom federalnom Ministarstvu evropskih i spoljnih poslova uputio pismo u kojem izražava zabrinutost zbog podrške kompaniji Kelkos Energy. U pitanju je kompanija koja se bavi hidroenergijom a koja je, kako se navodi u pismu, bespravno izgradila niz hidroelektrana na kosovskim rijekama: „Kelkos je graditelj i upravitelj nekoliko hidroelektrana u Dečanskoj dolini – nacionalnom parku i zaštićenom području kosovskih Prokletija, gdje je izgradnja hidroelektrana zakonom strogo zabranjena.”

Organizacije navode da su neimenovane osobe ukazale na djelovanje zvaničnika Austrijske ambasade koji su urgirali za nastavak rada ovih hidroelektrana iako se one grade bespravno. U pismu se dalje zahtijeva pokretanje istrage o ulozi Ambasade u toj aferi. „Nažalost, od nekoliko kosovskih zvaničnika saznajemo da su bili pod pritiskom austrijskih diplomata da ugode Kelkosu”, iznosi konzorcij, dodajući da može dati i detaljnije informacije ukoliko Ambasada i Ministarstvo pristanu da istraže ovaj slučaj. „Šokirani smo saznanjem da su austrijske diplomatske misije žestoko lobirale kod kosovskih lidera da ne progovaraju o protivzakonitom djelovanju KelKosa i da im dozvole daljnji rad čak i kad to znači kršenje zakona Kosova”, ističe se u pismu.

Konzorcij skreće pažnju na tvrdnje o bespravnom djelovanju kompanije u raznim fazama hidroenergetskog projekta, od dobijanja dozvole do izgradnje i puštanja pogona u rad. Kako kažu, prije izgradnje nekoliko hidroelektrana „vjerovatno su korištene protivzakonite procedure”, pri čemu nije ispoštovana ni zakonska obaveza javnih konsultacija s lokalnim zajednicama. „Ponašaju se kao opasni avanturisti, a ne kao investitor koji poštuje naše zakone i doprinosi zajednici i ekonomskom razvoju,” izjavljuju nevladine organizacije.

U pismu se iznosi da Kelkos već nekoliko godina radi bez produženja dozvole za nastavak rada hidroelektrane, te da organizacije zbog toga namjeravaju podići krivičnu prijavu: „Kelkos nije dobio okolišnu dozvolu za legalno proizvodnju električne energije, a već godinama zarađuje milione eura.”

Mještani su dokumentovali štetu koju hidroelektrane u Dečanskoj dolini čine crpeći vodu iz kosovskih rijeka. Stanovništvo se žali da su pogoni uzrokovali strašnu nestašicu vode u selima i narušili ekološku ravnotežu rijeka.

Konzorcij dalje obavještava Austrijsku ambasadu da je KelKos tužio jednog od potpisnika pisma, ekoaktivistu koji u pismu nije imenovan. Dodaje se da je kompanija prijetila „da će tužiti svakoga ko distribuira to pismo.” Od Ambasade se traži da pokrene istragu o odnosima s KelKosom i obustavi podršku svi austrijskim investitorima koji uništavaju kosovski prirodni okoliš: „Od presudnog je značaja da zauzmete jasan stav i svima obznanite da se niko ko radi lične dobiti krši zakone Kosova ne može skrivati iza austrijske vlade.”

OBJAVLJENO: 30/06/2020.

IZVOR: Prishtina Insight

Objavljeno na RIJEČ i DJELO: 

02/07/2020